Jak smażyć filet z kurczaka, żeby był idealne soczysty? Przedstawiamy kilka cennych wskazówek

Większość z nas miała okazję przyrządzać dania z kurczaka. To mięso proste w obróbce i można z niego wyczarować naprawdę zachwycające potrawy. Mimo to wielu domowych kucharzy boryka się przygotowaniem filetu, który będzie soczysty w środku. Podpowiadamy, jak smażyć filet z kurczaka, by uzyskać idealnie przyrządzoną potrawę.

Filet z kurczaka - jak go przyrządzić?

Kurczak jest jednym z najczęściej wybieranych mięs. Jest dosyć tani, łatwo dostępny, a jego obróbka nie wymaga dużo pracy ani czasu. Zwykle przyrządza się z niego panierowane kotlety, roladki z warzywami i dodaje do sałatek albo różnego rodzaju potrawek z patelni, na przykład kurczaka po tajsku. Nie brakuje jednak osób, które unikają przygotowania filetu z piersi kurczaka w całości. A szkoda, bo dobrze zrobiony jest naprawdę świetnym daniem. W idealnym świecie powinien być przysmażony z zewnątrz i soczysty w środku, w rzeczywistości często jest przesuszony przez zbyt długie smażenie lub wręcz surowy. Oto kilka wskazówek, jak przyrządzić to danie, by zachwycić wszystkie żołądki.

Idealnie soczysty filet z kurczaka - składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka curry, słodkiej papryki lub innej ulubionej przyprawy
  • szczypta papryki chilli
  • sól, pieprz

Idealnie soczysty filet z kurczaka - krok po kroku:

  1. Pierś oczyszczamy z wszelkich błonek, kostek i chrząstek.
  2. W miseczce mieszamy olej z przyprawami. Powstałą mieszanką nacieramy mięso, po czym pod przykryciem odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Kurczak szybko wchłania przyprawy, jednak gruby kawałek potrzebuje trochę czasu. Najlepiej, jeśli damy mu kilka godzin.
  3. Dobrze jest wyciągnąć mięso z lodówki kilkanaście minut przed obróbką termiczną, aby nabrało temperatury pokojowej. Dzięki temu, będzie się równomiernie smażyć.
  4. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową lub zwykłą. Nie wlewamy żadnego tłuszczu, bo mięso było marynowane w oleju.
  5. Na mocno rozgrzanej patelni układamy pierś. Smażymy na dużym ogniu przez 3-4 minuty. Uwaga, bo może pryskać.
  6. Następnie przekładamy kurczaka na drugą stronę i smażymy przez kolejne 3 minuty.
  7. Gdy pierś będzie prawie całkowicie usmażona (obie strony będą przysmażone, a pomiędzy nimi pojawi się wąska obwódka surowego mięsa), przykrywamy patelnię pokrywką i wyłączamy gaz.
  8. Mięso pozostawiamy na patelni przez 6-8 minut.
  9. Po tym czasie przekładamy pierś na talerz lub deskę do krojenia i pozwalamy jej "odpocząć" przez kilka minut. Dzięki temu wchłonie soki.
  10. Następnie możemy ułożyć obok porcję surówki i ziemniaków albo pokroić w plastry i zaserwować ją na sałatce.

Soczysty filet z kurczaka

Należy pamiętać, że czas marynowania i smażenia mięsa zależy od wielkości zakupionej piersi. Warto więc obserwować to, jak zachowuje się na patelni. Dodatkowo nie wolno dociskać jej do patelni. Spowoduje to bowiem wypłynięcie soków, a w efekcie mięso będzie bardziej suche. Kluczem idealnej obróbki jest czas spędzony pod przykryciem. Pozwoli on wnętrzu kurczaka "dojść", ale się nie przesuszyć, a dzięki szczelnemu przykryciu zachowa soczystość. Filet przygotowywany takim sposobem z pewnością na stałe zagości w waszych kuchniach. Zresztą, przekonajcie się sami.

Zobacz również:

Sekretne kroki do idealnej panierki? Solanka i podwójne panierowanie to nie wszystko

Jak przygotować marynatę do kurczaka? 3 sposoby

Najlepszy kurczak panierowany w krakersach pod Ligę Mistrzów

Więcej o:
Komentarze (8)
Jak smażyć filet z kurczaka, żeby był idealne soczysty? Przedstawiamy kilka cennych wskazówek
Zaloguj się
  • wasaty_janusz

    Oceniono 5 razy 3

    Kurczak to nie mieso. Smakuje tylko uzytymi przyprawami. Z drobiu tylko ges i kaczka. No albo dzikie ale mam tu opory egzystencjonalne.

  • klm747

    Oceniono 7 razy 3

    pierś z kurczaka zawsze smakuje jak tektura i zawsze ma konsystencję tektury
    i żadne przepisy tego nie zmienią

  • n_i_k

    Oceniono 3 razy 3

    Będzie soczysty ale niestety nie będzie miał chrupiącej skórki czyli straci połowę walorów :) Lepiej zrobić odwrotnie - czyli najpierw podgrzać powoli i wykończyć w wysokiej temperaturze. A "odpoczynek" mięsa, jeszcze sprawę pogarsza.

  • caards

    Oceniono 1 raz 1

    Wszystko pasi ale bez soli przed smażeniem. Sól wyciąga wszystkie płyny z mięsa i dlatego jest suche po usmażeniu..

  • dezyderymarchewka

    0

    Dlaczego 'jak smażyć filet', a nie 'jak smażyć fileta'?
    Jak smażyć kotlet?
    Jak smażyć naleśnik?
    Może to i poprawne, ale jakoś tak głupio brzmi.

  • mtarczynski

    Oceniono 4 razy 0

    a dlaczego musi być soczysty? jak nie lubię soczystych, bo mam wrażenie że są niedogotowane albo niedosmażone albo że zawierają ciągle wstrzykniętą przez producentów solankę

  • adirun

    Oceniono 5 razy -3

    Smacznych antybiotyków i GMO.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX