Jak łatwo rozpalić grilla? Jeśli zapomnisz podpałki, użyj... szyszek [TRIKI]

Grill to niemal nieodłączny element każdego wyjazdu na działkę. Chętnie jemy grillowaną karkówkę, kiełbasę czy szaszłyki. Rozpalony w sposób efektywny i bezpieczny stworzy dobre warunki dla idealnego przyrządzenia potraw. Jak to zrobić? Oto kilka wskazówek.

Jak dobrze rozpalić grilla?

Dobrze rozpalony grill to podstawa do odpowiedniego przygotowywania jedzenia. Przedstawiamy wam kilka wskazówek na to, jak to zrobić, by cieszyć się znakomitymi potrawami i uniknąć nerwów.

  • W pierwszej kolejności należy zadbać o bezpieczeństwo. Grill powinien znajdować się w odpowiedniej odległości zarówno od współtowarzyszy uczty, jak i od wszelkich materiałów łatwopalnych. Jeśli dzień jest wietrzny, najlepiej ustawić go tak, by ścianka chroniła jego zawartość i nie dopuściła do rozwiania gorących węgli.
  • Najważniejszym elementem grilla jest żar. To jego ciepło sprawia, że mięso i inne produkty dobrze się grillują. Najczęstszym błędem jest dopuszczenie do wzniecenia ognia. Przez to jedzenie przypala się z zewnątrz, w środku zaś pozostaje surowe. Jeśli pośród żaru pojawią się płomyki, najlepiej ugasić je cienką strużką wody. Dobrym sposobem jest przygotowanie butelki z dziurkami w nakrętce.
  • Grill powinien być porządnie i równomiernie rozgrzany jeszcze zanim zaczniemy grillować. Zbyt szybkie wrzucenie potraw na ruszt może skutkować tym, że część mięs czy warzyw będzie gotowa, podczas gdy reszta będzie potrzebowała jeszcze kilku minut.
  • Ruszt powinien być ustawiony na optymalnej wysokości względem żaru, dlatego należy obserwować grillowane potrawy. Zbyt niskie lub wysokie ustawienie rusztu sprawi, że jedzenie albo się przypali, albo będzie surowe.

Węgiel, brykiet czy drewno?

Najczęstszym materiałem używanym przy rozpalaniu grilla jest węgiel drzewny lub brykiet. Węgiel jest tańszy i łatwiej się go rozpala, brykiet zaś dłużej utrzymuje żar i pali się bardziej równomiernie. 

Drewno nadaje potrawom niepowtarzalnego aromatu. Jego rozpalenie jest jednak nieco bardziej problematyczne. Należy bowiem wewnątrz grilla zrobić małe ognisko i uzbroić się w cierpliwość, bo musi się ono wypalić, zwęglić i nieco przygasnąć, aby powstał żar dobry do grillowania.

Jaka podpałka?

Popularnymi podpałkami są te w płynie i w kostce. Pierwsze są bardzo wygodne w użyciu, bo wystarczy spryskać płynem węgle i je podpalić. Zanim ułożymy ruszt na grillu, należy upewnić się, że jest mocno rozpalony i podpałka się wypaliła. W przeciwnym razie substancje w niej zawarte mogą dostać się do jedzenia.

Jest kilka rodzajów podpałki w kostce, między innymi z płyty wiórowej i z wełny drzewnej. Pierwsza jest krucha i umożliwia rozłożenie jej w kilku miejscach grilla jednocześnie, dzięki czemu rozpalimy go szybciej. Druga charakteryzuje się długim paleniem, więc ułatwia rozpalenie węgielków nawet w trudnych warunkach. Oba te rodzaje można stosować bez obawy, że substancje toksyczne osiądą na jedzeniu.

Nie musimy jednak wybierać się do sklepu, by zaopatrzyć się w podpałkę. Świetnie sprawdzą się w tej roli wysuszone szyszki, które długo się palą. Innym przydatnym materiałem są wiórki z suchego drewna albo skrawki materiałów. Oczywiście należy upewnić się, że są to naturalne tkaniny.

Rozpalanie grilla - krok po kroku:

  1. Wsypujemy węgiel lub brykiet do grilla, układamy go na kształt wulkanu, z wolną przestrzenią w środku, ale tak, by góra była lekko przysłonięta węgielkami. Jeśli zależy nam na szybkim rozpaleniu, możemy usypać kilka kopczyków.
  2. Następnie podpalamy węgielki. Jeśli używamy podpałki w płynie, po prostu obficie polewamy nią węgiel i go podpalamy. Jeżeli zdecydowaliśmy się na podpałkę w kostce, wkładamy ją do środka kopczyka z węgla, po czym podpalamy.  Tak samo postępujemy z naturalnymi zamiennikami. Najlepiej użyć do tego długiej zapalniczki lub zapałek.
  3. Czekamy aż wszystko zajmie się żarem.
  4. Gdy węgielki będą równomiernie pokryte żarzącym się popiołem, rozprowadzamy je po powierzchni grilla.
  5. Nad nimi umieszczamy ruszt i rozpoczynamy grillowanie potraw.

Jak dobrze rozpalić grilla?

Sposobów rozpalania grilla jest wiele i na pewno każdy doświadczony działkowicz ma swój ulubiony i sprawdzony. Przede wszystkim należy zadbać o bezpieczeństwo swoje i innych. Dzięki kilku powyższym wskazówkom na pewno unikniecie spalonej karkówki i zszarganych nerwów. Miłego odpoczynku!

Zobacz również:

Sałatki na grilla, czyli co do kiełbasy i karkówki

Karkówka z grilla, czyli stały element wyjazdów na działkę

Grillowanie jest niezdrowe, ale i tak z niego nie zrezygnujemy. Co robić, by szkodziło mniej?

Więcej o:
Komentarze (6)
Jak łatwo rozpalić grilla? Jeśli zapomnisz podpałki, użyj... szyszek [TRIKI]
Zaloguj się
  • puszka-3

    Oceniono 3 razy 3

    Szyszko jest na szczęście tylko jeden i nie wystarczy na rozpalenie wszystkich grilli w dniu 3 maja.

  • siemaszko1

    Oceniono 2 razy -2

    buractwo - wolactwo smrodzi tymi grillami w promieniu 200 metrów, uwierzyli gazetkom LIDLA , BIEDRY . TESCO , myśłą że jak spalą kiełbache w ogrodzie - nasmrodzą , nachleją i nadrą mordy to staną się Europejczykami ,

  • jagopa

    Oceniono 5 razy -3

    Jedynym bezpiecznym dla zdrowia grillem jest grill gazowy. Kazdy inny to prosta droga do raka i śmierci.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX