Szaszłyki z boczkiem i szparagami - prosta i pyszna przekąska z grilla [PRZEPIS]

Szaszłyki to jedno z naszych ulubionych dań z grilla. Najpopularniejsze są chyba szaszłyki z kurczakiem i warzywami (zwykle cebulą, papryką i pieczarkami), ale można je również przyrządzać w wersji wegetariańskiej, np. z dodatkiem cukinii i bakłażana. A może wykorzystacie sezon i przygotujecie szaszłyki z boczkiem i szparagami? Przepis jest bardzo prosty.
Zobacz wideo

Szparagi w boczku lub szynce parmeńskiej to jedna z bardziej lubianych przekąsek, które przyrządzamy z tych warzyw. Wystarczy jedynie umyć szparagi, odłamać twarde kocówki (jeśli mamy szparagi zielone) i obrać (jeśli mamy szparagi białe), a następnie owinąć wędliną i piec, aż mięso się zrumieni. W podobny sposób możecie również przygotować szaszłyki z boczku i szparagów.

Szaszłyki z grilla - jak przygotować patyczki

Jeśli przygotowujecie szaszłyki na grilla, przydadzą się wam długie patyczki. Zanim zaczniecie na nie nabijać wybrane produkty, najlepiej namoczcie je w wodzie (niech poleżą w niej przez około 10 minut). Dzięki takiemu działaniu patyczki nie palą się i nie łamią.

Szaszłyki z boczkiem i szparagami - przepis:

(na 6 dużych szaszłyków)

  • 14 zielonych szparagów
  • 24 plastry boczku (surowego lub wędzonego; może też być szynka dojrzewająca)

Dodatkowo na glazurę:

  • 3-4 łyżki oliwy dobrej jakości
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz

Szaszłyki z boczkiem i szparagami - krok po kroku:

  1. Na początku przygotowujemy szparagi. Myjemy je i odrywamy lub odcinamy zdrewniałą końcówkę z każdego szparaga. Następnie szparagi gotujemy na parze przez około 8-10 minut.
  2. W czasie, kiedy szparagi się gotują, przygotowujemy sobie wodę z lodem. Szparagi wkładamy do niej od razu po ugotowaniu na parze i trzymamy tak przez około 1-2 minuty. Dzięki temu powinny zachować swój kolor.
  3. Następnie szparagi wyciągamy z wody i osuszamy na sitku. Gdy będą suche, kroimy każdy z nich na trzy kawałki.
  4. Gdy będą gotowe, rozpalamy grill. Jak rozpalić grilla? Sprawdźcie w naszym materiale. Na wierzchu kładziemy tackę.
  5. Patyczki do szaszłyków wkładamy na około 10 minut do wody.
  6. Następnie nabijamy na nie naprzemiennie kawałki szparagów i plastry boczku.*
  7. Przygotowujemy glazurę, dokładnie mieszając ze sobą jej składniki.
  8. Szaszłyki z boczkiem i szparagami układamy na tacce. Grillujemy, aż boczek zrobi się rumiany, smarując z każdej strony glazurą z oliwy i miodu.**

Rady:

* Szparagi możecie również najpierw owinąć boczkiem (po jeden lub dwa), a następnie pokroić każdy z nich na trzy kawałki i nabijać na patyczki (prostopadle).

** Do glazury można dodać również nieco musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy).

Tak przygotowane szaszłyki możecie serwować z dodatkiem sosu. Sprawdzi się tu zarówno sos na bazie jogurtu (np. sos czosnkowy lub ziołowy), a także sos aioli lub sos holenderski. Szaszłyki z boczkiem i szparagami możecie również serwować z dodatkiem ulubionej sałatki - w tej roli świetnie sprawdzi się na przykład sałatka ziemniaczana.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.