Jak gotować bób i fasolę, żeby nie mieć problemów z brzuchem? Pomoże odpowiednia obróbka i kilka przypraw

Fasolka po bretońsku, zupa krem z groszku, młody bób czy pasta z ciecierzycy. Chyba większość ludzi uwielbia te pyszne potrawy. Niestety ich jedzenie często pociąga za sobą nieprzyjemne skutki w postaci bólu brzucha. Jest jednak kilka rzeczy, które można zrobić, aby ich uniknąć. Jakich? Podpowiadamy.
Zobacz wideo

Warzywa strączkowe - skąd dolegliwości?

Warzywa strączkowe, takie jak fasola, soczewica czy bób są bardzo ważnymi składnikami diety. Zawierają w sobie duże ilości odżywczego białka, dlatego z powodzeniem mogą zastępować potrawy mięsne. Są też źródłem błonnika, który poprawia procesy trawienne, a także wielu substancji odżywczych - witamin z grupy B, magnezu, cynku czy żelaza. Wiele osób jednak ogranicza lub wręcz rezygnuje z włączania ich do jadłospisu z uwagi na nieprzyjemne dolegliwości wywołane przez ich zjedzenie. Co konkretnie je powoduje?

- Odpowiedzialne za to są oligosacharydy, czyli pewien rodzaj węglowodanów, a konkretnie rafinoza, stachioza i werbaskoza - mówi Damian Parol, dietetyk, doktor nauk o zdrowiu. Węglowodany te znajdują się w ziarnach fasoli czy grochu. Organizm ludzki nie jest przystosowany do trawienia tych substancji z uwagi na brak enzymów, które je rozkładają. Są one metabolizowane przez florę jelitową. Podczas tego rozkładu sacharydów wytwarzane są zwiększone ilości gazów (między innymi wodoru), a w efekcie pojawiają się wzdęcia i ból brzucha.

Jak gotować bób i fasolęJak gotować bób i fasolę Fot. Shutterstock

Wystarczy odpowiednia obróbka...

Aby uniknąć dolegliwości jelitowych po zjedzeniu warzyw strączkowych, należy przyrządzić je w odpowiedni sposób. Jaki? Suche nasiona warto wcześniej wymoczyć bez przykrycia przez kilka godzin, a następnie gotować w wymienionej wodzie. W międzyczasie oligosacharydy przenikną do wody, a nasiona będą ich pozbawione. Inną metodą jest gotowanie ich bez przykrycia. Jak wskazuje dietetyk, "sposoby te sprawdzają się dobrze, choć ten drugi może być nieco mniej efektywny. Jeśli chodzi o inne rozwiązania, pomaga też dodatek sody oczyszczonej do wody, w której moczy się nasiona, a także gotowanie strączków w szybkowarze, czyli pod ciśnieniem".

... magiczne składniki...

Do garnka, w którym gotują się warzywa strączkowe warto również dodać kilka składników, które pomagają załagodzić dolegliwości. Nie trzeba dodawać ich dużo, by nie zdominowały smaku potrawy. Nawet niewielka ilość sprawi, że wzdęcia będą doskwierały w mniejszym stopniu lub nie pojawią się wcale. Należą do nich kminek, majeranek, tymianek, cząber, nasiona kopru włoskiego i szałwia. Do potraw, które nie wymagają gotowania, można dodać posiekany koperek, liście bazylii i mięty.

... i dobre połączenia

Warto też wspomóc trawienie poprzez unikanie łączenia warzyw strączkowych z produktami ciężkostrawnymi. Co prawda samo łączenie ich z produktami lekkostrawnymi raczej nie pomoże  zniwelować dolegliwości związanych z jedzeniem strączków, ale na pewno sprawi, że będziecie się czuć lepiej. Warzywa strączkowe zatem świetnie sprawdzą się w towarzystwie sałat, grillowanego kurczaka lub solo. Dobrze jest rozdrobnić je przed zjedzeniem, czy to na talerzu, czy po prostu porządnie pogryźć. Dzięki temu organizm łatwiej sobie poradzi z pozbyciem się oligosacharydów.

Dzięki tym kilku poradom, warzywa strączkowe nie będą wzbudzać tak wielu negatywnych emocji, a, mamy nadzieję, na stałe zagoszczą w waszych jadłospisach. Szczególnie wczesne lato zachęca do kupowania młodego bobu i świeżego groszku, dlatego warto wiedzieć, jak je przyrządzać, by uniknąć nieprzyjemnych skutków.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA