Maksimum smaku i zdrowia z wyciskarki. Podpowiadamy, jak zrobić pyszne soki

Wyciskarka do soków to urządzenie coraz bardziej powszechne w polskich domach. Pozwala ona na przyrządzenie domowych napojów z ulubionych składników. Jak przygotować taki sok z wyciskarki i czy lepszym wyborem nie będzie sokowirówka? Odpowiadamy.

Jak działa wyciskarka do soków?

Działanie wyciskarki do soków opiera się na miażdżeniu owoców lub warzyw. Wewnątrz znajduje się jeden lub dwa solidne ślimaki, które kręcą się powoli i rozgniatają umieszczone wewnątrz składniki. Dzięki temu dokładnie rozdrabniają włókna roślinne. Sok pozyskany w tego urządzenia jest zatem nieklarowny, z wyczuwalnymi cząsteczkami miąższu i całą masą wartości odżywczych, które nie giną wraz z oddzieloną pulpą.

Soki z wyciskarki - przepisy

Soki z wyciskarki umożliwiają szerokie pole do popisu, bowiem do ich przyrządzenia można wykorzystać nieskończenie wiele kombinacji smaków, od owocowych, przez warzywne, po słodko wytrawne mieszanki. Nic też nie stoi na drodze, by przygotować napój z jednego warzywa czy owocu. Wszystko zależy od waszych upodobań i zawartości lodówki. Prezentujemy kilka propozycji, ale jednocześnie zachęcamy was do kulinarnych eksperymentów.

Burak, marchew, jabłko:

  • 1 burak
  • 2 marchewki
  • 2 kwaśne jabłka
  • natka pietruszki

Buraka i marchewki obieramy, a następnie przekrawamy na mniejsze kawałki, aby zmieściły się w otworze wyciskarki. Jabłka myjemy, przekrawamy na cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Wszystkie składniki umieszczamy pojedynczo w wyciskarce. Dobrze jest pozostawić kilka kawałków marchewki na koniec, gdyż dobrze przepycha ona ewentualne pozostałości poprzednich składników. Wyciśnięte soki dokładnie mieszamy.

Marchew, pomarańcza, imbir:

  • 3 marchewki
  • 1 duża pomarańcza
  • 1 kawałek  imbiru o wielkości 2 cm

Wszystkie składniki obieramy i dzielimy na kawałki, które zmieszczą się w otworze wyciskarki. Uruchamiamy maszynę i umieszczamy w niej składniki. Podobnie, jak w poprzednim przepisie, marchewkę dobrze jest pozostawić na koniec. Gotowy sok mieszamy.

Szpinak, jabłko, ogórek:

  • 2 garście świeżych liści szpinaku
  • 1 słodkie jabłko
  • 1/2 świeżego ogórka

Jabłko przekrawamy na kawałki i wycinamy gniazdo nasienne. Ogórek obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Przez wyciskarkę przepuszczamy liście szpinaku, ogórek i jabłko. Gotowy sok dokładnie mieszamy.

Sokowirówka czy wyciskarka do soków?

Wyciskarka do soków to urządzenie coraz bardziej powszechne w polskich domach.Wyciskarka do soków to urządzenie coraz bardziej powszechne w polskich domach. Fot. Shutterstock

Aby przygotować pyszny sok z owoców lub warzyw, można zakupić również sokowirówkę. Będzie ona lepszym wyborem od wyciskarki, jeśli planujecie przyrządzać duże ilości napojów, a także jeżeli zależy wam na czasie. Przez to, że wyciskarka działa wolniej, ale dokładniej, potrzebuje więcej czasu na wydobycie soku. Wymaga ona użycia solidnych elementów oraz silnika o dużej mocy, przez co jej cena jest z reguły wyższa. Jej plusem jednak jest łatwość utrzymania w czystości. Sokowirówka składa się z wielu elementów, których wyczyszczenie wymaga więcej czasu i wysiłku.

Sokowirówka pozwala na uzyskanie napoju o dużej klarowności i z charakterystyczną pianką, podczas gdy sok z wyciskarki jest gęstszy i bardziej esencjonalny. Jest ona też przeznaczona jest do twardych składników, zatem nie sprawdzi się przy koktajlach ze szpinakiem czy jarmużem. Z kolei wyciskarka da sobie radę zarówno z twardą marchewką, miękką pomarańczą, jak i świeżymi ziołami.

Niezależnie od tego, czy zdecydujecie się na zakup sokowirówki czy wyciskarki, warto jest zainwestować w takie urządzenie. Pozwoli wam ono zaoszczędzić na napojach, które są dostępne w sklepach, a których składniki nie zawsze są zadowalające. Dzięki samodzielnie pozyskiwanym sokom, możecie codziennie przyrządzać ulubione mikstury bez obawy o wątpliwy skład.

Zobacz również:

Jak zrobić sok z jabłek? Podajemy wam przepis jak przygotować pyszny i zdrowy sok jabłkowy

Koktajl z awokado, czyli pomysł na szybkie, smaczne i sycące drugie śniadanie

Antyoksydacyjny koktajl na płaski brzuch i młody wygląd [HAPS FIT]

Więcej o:
Komentarze (1)
Maksimum smaku i zdrowia z wyciskarki. Podpowiadamy, jak zrobić pyszne soki
Zaloguj się
  • zgrabna92

    0

    U nas soki pijemy wszyscy ale najzagorzalszymi ich fanami oczywiście są dzieci dlatego m.in. kupiłam wyciskarkę Philipiaka. Uważam bowiem że te zrobione samemu są znacznie zdrowsze od kupnych, nie są dosładzane ani nie zawierają konserwantów. Poza tym kompozycje mogę układać sama mieszając dowolne owoce lub warzywa.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX