Jak ubić śmietanę idealną do lodów i kremu? Oto kilka wskazówek

Bita śmietana to słodki krem dodawany do ciast, lodów i deserów owocowych. Zwykle kupujemy gotowy produkt w puszkach z ozdobną tylką. Jednak przyrządzona własnoręcznie jest nie tylko pyszna, ale zawiera tylko to, co do niej dodaliśmy. Jak ubić śmietanę w domu? Przedstawiamy kilka prostych kroków.

Jak zrobić bitą śmietanę?

Trudno wyobrazić sobie gofra czy pucharek lodowy bez dodatku bitej śmietany. Ta kupiona w sklepie jednak jest nie tylko droższa, ale i bywa uboższa w smaku. Każdy domowy cukiernik ma własny sposób na jej ubicie. My prezentujemy kilka popularnych wskazówek, dzięki którym wasza śmietana będzie idealnie sztywna. Zadanie to nie wymaga dużo czasu, ani pracy, a efekt jest naprawdę zachwycający. Sprawdźcie sami.

Domowa bita śmietana - składniki:

  • 200 ml schłodzonej śmietanki 30 lub 36 proc.
  • 1 łyżka cukru pudru

Domowa bita śmietana - krok po kroku:

  1. Stalową lub szklaną miskę schładzamy w lodówce.
  2. Po kilkunastu minutach wyciągamy ją i przelewamy do środka śmietankę.
  3. Ubijamy ją za pomocą rózgi lub miksujemy na wysokich obrotach stopniowo je zmniejszając.
  4. Pod koniec ubijania dodajemy przesiany cukier puder i jeszcze przez chwilę łączymy składniki.
  5. Gotowa bita śmietana powinna być na tyle sztywna, by nie wypadała z miski, którą odwrócimy do góry dnem.

Do bitej śmietany można też dodać rozpuszczoną żelatynę. Dzięki temu będzie ona trwalsza i nie tak delikatna. Taka wersja sprawdzi się świetnie w przypadku kremu do ciasta. Zamiast żelatyny można użyć też serka mascarpone.

Co robić, gdy śmietana nie chce się ubić?

Zanim pojawi się potrzeba ratowania zwarzonej bitej śmietany, warto zadbać o to, by się to nie stało. Wbrew pozorom nie jest to taka skomplikowana sprawa. Co trzeba zrobić? Oto kilka porad:

  • Śmietana musi być mocno schłodzona, tak samo jak miska, w której będziecie ją ubijać. Dlatego też najlepiej jeśli będzie ona stalowa lub szklana, łatwo bowiem będzie ją schłodzić.
  • Nie można mieszać produktów od różnych producentów, ani o różnej zawartości tłuszczu.
  • Przybory, które wykorzystujecie do ubijania śmietany powinny być suche.
  • Miksowanie najlepiej zacząć od wysokich obrotów i stopniowo je zmniejszać (przyda się wysoka miska, aby śmietanka nie pobrudziła wszystkiego wokół). Taki sposób miksowania sprawi, że unikniecie nadmiernego nagrzewania produktu.
  • Śmietany nie wolno ubijać zbyt długo, gdyż może to doprowadzić do "przebicia", czyli zwarzenia. Wtedy będzie bliżej do ubicia masła, niż śmietany.
  • Dodatki smakowe najlepiej dodawać na sam koniec miksowania, chyba, że jest to zwykły cukier. Wtedy należy go wsypać na początku, bo potrzebuje on więcej czasu, by się rozpuścić.

Jeśli mimo to, śmietanka się zwarzyła można uratować ją poprzez dodanie kilku łyżek schłodzonej kwaśnej śmietany, serka homogenizowanego lub twarogu. W przypadku, gdy produkt jest mocno zwarzony, można kontynuować miksowanie do momentu powstania masła, a przygotowywanie bitej śmietany rozpocząć od nowa. Na takie wypadki warto kupić od razu więcej śmietanki.

Zobacz również:

Więcej o:
Komentarze (1)
Jak ubić śmietanę idealną do lodów i kremu? Oto kilka wskazówek
Zaloguj się
  • toryx

    0

    Raz piszecie ,żeby kremówkę zacząć miksować stopniowo zwiększając obroty a w drugiej części,żeby zacząć od wysokich obrotów a potem zmniejszać

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX