Jak zrobić polędwiczki wieprzowe? Prosty przepis i wskazówki

Polędwiczki wieprzowe to jedna z najczęściej używanych przez nas części mięsa wieprzowego. Są bardzo uniwersalne, dzięki czemu można je podawać na wiele sposobów. Doskonale komponują się zarówno z tradycyjnymi dodatkami obiadowymi, jak i dowolnymi sosami, np. kurkowym, beszamelowym, koperkowym czy pieczarkowym. Jak zrobić polędwiczki wieprzowe duszone i pieczone? Przepis jest bardzo prosty.

Jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe

Polędwica to rodzaj mięsa z tylnej części półtuszy wieprzowej. Jest to długi i wąski mięsień grzbietu. Jego budowa pozwala na przyrządzenie mięsa w formie filetu, mniejszych kawałków (polędwiczek) oraz w drobniejszych cząstkach stosowanych np. w gulaszu. Polędwiczki wieprzowe możemy przygotowywać na wiele różnych sposobów. Te części wieprzowiny nadają się zarówno do smażenia, jak i duszenia albo pieczenia.

Zobacz wideo

Jak dusić polędwiczki wieprzowe?

Polędwiczki duszone to jeden ze sposób, w jaki możemy przyrządzić nasze mięso. To również bardzo prosty przepis na przygotowanie bardzo delikatnego mięsa, które możemy następnie urozmaicić o ulubione dodatki, np. duszone grzyby.

  1. Duszenie polędwiczek należy zacząć od przygotowania mięsa. Wydzielmy z jednego dużego kawałka kilka mniejszych, sporych plastrów. Mięso należy uprzednio oczyścić i dokładnie umyć.
  2. W misce doprawiamy mięso. Nacieramy je solą, czosnkiem, przyprawami do mięsa. Świetnie sprawdzi się kmin rzymski, rozmaryn czy ostra papryka.
  3. Przygotowujemy sobie patelnię, na której rozgrzewamy olej do smażenia lub masło.
  4. Na rozgrzaną patelnię wykładamy nasze mięso i starannie obsmażamy je na złocisty kolor z każdej strony. Na patelni może się znaleźć również pokrojona w plastry cebula i świeży czosnek.
  5. Po krótkim smażeniu przekładamy nasze polędwiczki wieprzowe do głębszego garnka. Tam zalewamy je ok. jednym litrem czystej wody. Całość zagotowujemy.
  6. Wywar możemy doprawić liśćmi laurowymi, rozmarynem, solą i pieprzem.
  7. Jak długo dusić polędwiczki wieprzowe? Polędwiczki wieprzowe są bardzo miękkim mięsem. By były miękkie, wystarczy dusić je przez ok. 20 minut.

Rada: Powstały w wyniku duszenia polędwiczek wywar możemy wykorzystać jako bazę do sosu.

Jak upiec polędwiczki wieprzowe?

  1. Polędwiczki przed pieczeniem odpowiednio przygotowujemy - albo zostawiamy je w całości, albo z dużego kawałka wykrawamy kilka mniejszych.
  2. Przed pieczeniem warto również zamarynować polędwiczki. Przyprawiamy je w ulubiony sposób. Jako marynata do pieczonych polędwiczek wieprzowych świetnie sprawdzą się sól, pieprz ziołowy, pieprz zielony, majeranek, tymianek, rozmaryn, papryka. Wszystkie te przyprawy można wymieszać z sokiem z cytryny, octem lub oliwą z oliwek. Przed pieczeniem zamarynowane mięso możemy odstawić do lodówki na kilka godzin.
  3. Po zamarynowaniu polędwiczek wieprzowych wykładamy je w naczyniu żaroodpornym lub wkładamy je do specjalnego rękawa do pieczenia. Jeśli korzystamy z naczynia żaroodpornego, możemy do niego wlać ok. 100 ml czystej wody. Dzięki temu nasze polędwiczki nie będą suche.
  4. Jak długi piec polędwiczki wieprzowe? Polędwiczki pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  5. Aby skrócić czas pieczenia, możemy mięso uprzednio obsmażyć na patelni z każdej strony. Wtedy do całkowitego upieczenia wystarczy ok. 15-20 minut.
  6. Po tym czasie polędwiczki wieprzowe są gotowe do podania. Jak sprawdzić, czy są gotowe i dobrze upieczone? Wystarczy wybrać największy kawałek i przekroić go w punkcie jak najbliżej środka. Mięso powinno być jednolite i mieć jedną barwę na całym odcinku.

Jak smażyć polędwiczki wieprzowe

  1. Mięso przed smażeniem należy dokładnie umyć pod zimną wodą oraz oczyścić ze zbędnych żyłek.
  2. Następnie porcjujemy z większego kawałka kilka mniejszych. Mogą to być plastry o grubości ok. 2 centymetrów.
  3. Uzyskane kawałki mięsa posypujemy przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem, rozmarynem, bazylią. Możemy je również delikatnie skroplić sokiem z cytryny.
  4. Przed smażeniem polędwiczki można delikatnie rozgnieść. Najlepiej zrobić do delikatnie tłuczkiem do mięsa lub po prostu dłonią.
  5. Przygotowujemy patelnię, która pokrywamy olejem do smażenia lub oliwą.
  6. Na rozgrzanej patelni wykładamy nasze polędwiczki wieprzowe i zaczynamy smażenie.
  7. Jak długo smażyć polędwiczki wieprzowe? Smażymy je na rumiany kolor z każdej ze stron (po parę minut z każdej strony).
  8. Gdy zauważymy, że polędwiczki wydzielają bezbarwny płyt, to sygnał, że są gotowe
  9. Przed podaniem odstawmy je na suchą deskę do krojenia i pozwólmy im "dojść". Dzięki temu soki w mięsie rozejdą się równomiernie, a ono samo pozostanie soczyste. Po tych paru chwilach pieczone polędwiczki wieprzowe są gotowe do podania.

Z czym serwować polędwiczki wieprzowe? Pysznym dodatkiem do nich są ziemniaki - zarówno puree ziemniaczane, jak i frytki, a także ziemniaki pieczone. A może podacie polędwiczki z puree z batatów? Jako dodatek do nich sprawdzą się również sałatki, buraczki zasmażane, a także kapusta zasmażana.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.