Kurkuma - jak stosować tę orientalną przyprawę w polskiej kuchni?

Kurkuma to przyprawa charakterystyczna dla kuchni indyjskiej. W tamtych rejonach dodaje się ją do potrawki curry czy garam masala, ale ma również zastosowanie w kuchni polskiej. Użyta w potrawach, daje nie tylko ciekawy smak, ale również kolor. Jak stosować kurkumę?

Kurkuma - do czego?

Kurkuma to roślina, którą spotkać można w krajach o klimacie tropikalnym. Mimo to, uprawia się ją też w zimniejszych regionach, nawet w Polsce, jako roślinę dekoracyjną. Elementem, który najbardziej interesuje kucharzy, jest kłącze. Wyglądem przypomina korzeń imbiru, jednak przekrojenie go rozwiewa wszelkie wątpliwości. W środku jest bowiem intensywnie pomarańczowe i ma mocny zapach. Te właściwości w połączeniu z charakterystycznym smakiem sprawiają, że jest chętnie wykorzystywana w kuchni.

Kurkuma - zastosowanie w kuchni

Smak kurkumy można określić jako ostry, lekko kwaskowaty. Z kolei jej zbyt duża ilość w daniu, może nadać mu gorzkiego posmaku. W większości przypadków wystarczy jedynie szczypta. Kurkuma jest składnikiem przyprawy curry i innych mieszanek szczególnie indyjskich. Jej kolor wykorzystuje się do barwienia potraw, na przykład ryżu, grillowanego kurczaka, sosów, zup, potrawek makaronowych, a nawet deserów i koktajli. Dodanie kurkumy do tych potraw, wzbogaca ich wygląd, aromat, a także smak.

Kurkuma ma też właściwości lecznicze. Zawiera w sobie tumeron, który wspiera rozwój komórek nerwowych w mózgu, może być zatem pomocny podczas leczenia po udarze. Dodatkowo jest źródłem kurkuminy o działaniu przeciwzapalnym. Kurkuma jest też stosowana w przypadku zaburzeń trawienia czy niewydolności wątroby. Ma także działanie przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.

Kurkumę stosuje się również jako środek wspomagający odchudzanie. Osoby, które są na diecie codziennie sięgają po szklankę wody z cytryną i kurkumą. Ma ona poprawić ogólny stan zdrowia i zniwelować chęć podjadania, ponieważ jest dość sycąca. Innym napojem z kurkumą o podobnym działaniu jest złote mleko.

Pomimo listy prozdrowotnych właściwości, która wybiega znacznie poza te wspomniane wyżej, niektórzy powinni ograniczać jej spożycie. Dotyczy to osób, które zażywają leki przeciwzakrzepowe (kurkuma bowiem może dodatkowo wzmacniać ich działanie), a także diabetyków, ponieważ przyprawa ta obniża poziom cukru we krwi. Również kobiety w ciąży powinny się jej wystrzegać, bo pobudza pracę macicy.

Kurkuma - jak stosować?

Kurkumę stosować można na kilka sposobów. Pierwszy, najbardziej znany to przyprawa w formie proszku. Można dodawać ją do potraw czy napojów. W jakości czy właściwościach nie ustępuje surowej roślinie, a zdecydowanie łatwiej jest ją dostać. W sklepach w żywnością orientalną coraz częściej znajdziecie kłącze kurkumy. Można się z nią obchodzić tak samo, jak z korzeniem imbiru. Dobrym sposobem będzie obranie jej z kory i wrzucenie do wyciskarki do soków wraz z marchewką i cytryną albo pokrojenie w plastry i dodanie do gotującej się zupy czy potrawki. Należy jednak uważać z surowym kłączem, ponieważ silnie barwi przybory kuchenne oraz materiały.

Zastosowanie kurkumy poza kuchnią

Sproszkowaną kurkumę można wykorzystać również w celach innych niż konsumpcja. Dzięki swemu intensywnemu kolorowi, używa się jej jako barwnika. Dawniej przy jej pomocy barwiono tkaniny, dziś stosowana jest w kosmetyce przy produkcji szminek czy podkładów, a także w branży chemicznej do produkcji papierków wskaźnikowych. Znanym jej zastosowaniem jest również barwienie jaj na Wielkanoc.

Zobacz również:

Więcej o: