Nie taki diabeł straszny... Podpowiadamy, jak jeść sushi, by uniknąć popełnienia faux pas

Sushi zyskuje coraz większą popularność wśród Polaków. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak się z nim obchodzić i nie chodzi nam jedynie o obsługę pałeczek. Oto kilka porad, jak jeść sushi.

Jedzenie sushi

Sushi to narodowa duma Japończyków. Jego samodzielne przyrządzanie wymaga sporej wprawy i produktów o wysokiej jakości - w końcu głównym składnikiem sushi są surowe ryby. Większość ludzi raczej pozostawia tę sztukę profesjonalistom i po prostu zamawia rolki w restauracjach lub z dostawą do domu. O ile w Polsce raczej nikt nie oskarży was o nieumiejętne jedzenie tego dania, warto znać kilka zasad, jak to robić. Oto one.

Sushi - jak jeść?

Najwięcej wątpliwości wśród osób, które nigdy nie jadły sushi, pojawia się w momencie złapania pałeczek do ręki. Jak się nimi posługiwać? Dokładne zasady opisaliśmy w osobnym artykule, ale przytoczymy wam kilka podstawowych informacji.

Najwięcej wątpliwości wśród osób, które nigdy nie jadły sushi, pojawia się w momencie złapania pałeczek do ręki.Najwięcej wątpliwości wśród osób, które nigdy nie jadły sushi, pojawia się w momencie złapania pałeczek do ręki. Fot. Shutterstock

Pałeczki drewniane złączone ze sobą należy oddzielić. Jedną z nich ułóżcie w zagłębieniu dłoni przy kciuku, podeprzyjcie ją na palcu serdecznym. Ta pałeczka podczas jedzenia jest nieruchoma. Drugą natomiast chwyćcie równolegle, pomiędzy kciukiem a palcem wskazującym. To nią będziecie manewrować podczas jedzenia. W obsłudze możecie sobie pomóc środkowym palcem. Początkowo może być trudno, ale nie zniechęcajcie się - trening czyni mistrza.

W niektórych sklepach i restauracjach można zaopatrzyć się w pałeczki dla początkujących, na przykład takie ze sprężynką. Dzięki nim zdecydowanie łatwiej będzie wam nauczyć się obsługi zwykłych. Wersja dla opornych to po prostu jedzenie sushi palcami. Używanie widelca i noża w tym przypadku uznaje się za nietakt.

Jeśli korzystacie ze wspólnego talerza wraz z innymi osobami, po kawałki sushi powinno się sięgać grubszą stroną pałeczek. Sushi je się w całości, dlatego duże rolki podzielone są na mniejsze krążki. Jedzenie ich na kilka razy sprawi, że kawałki będą się rozpadały i wyglądały niezbyt apetycznie.

Z czym jeść sushi?

Obok pokrojonych rolek sushi najczęściej znajduje się wasabi, sos sojowy i marynowany imbir.Obok pokrojonych rolek sushi najczęściej znajduje się wasabi, sos sojowy i marynowany imbir. Fot. Shutterstock

Obok pokrojonych rolek sushi najczęściej znajduje się wasabi, sos sojowy i marynowany imbir. Wasabi to bardzo ostra pasta, przypominająca w smaku i doznaniach polski chrzan. Wystarczy zatem ułożyć jej niewielką ilość na kawałku sushi, by dodać potrawie nieco pikanterii. Sos sojowy to bardzo słony dodatek, podobny do znanej u nas przyprawy do zup. Podczas maczania sushi w sosie, należy się starać, by ryż nim nie przesiąknął - zarówno z powodów smakowych, jak i technicznych, bo kawałek zacznie się rozpadać. Zarówno wasabi, jak i sos sojowy nakłada się osobno - zgodnie z japońską tradycją, nie powinno się robić sosu o smaku wasabi, bo zagłuszy to gamę smaków. Wreszcie marynowany imbir. Jego jedzenie to sposób na oczyszczenie kubków smakowych z poprzednich smaków i przygotowanie ich na nowe. Warto więc, zaczynając inny rodzaj sushi, przeżuć kawałek imbiru.

Sposób jedzenia sushi

Jedzenie sushi nie jest takie straszne, jak się może wydawać. Wystarczy znać kilka prostych zasad i wykazać się odrobiną cierpliwości, a będziecie mogli raczyć się pyszną kuchnią japońską bez strachu przed popełnieniem faux pas. Kto wie, może niedługo sami zaczniecie przyrządzać własne rolki i staniecie się mistrzami sushi?

Zobacz również:

Więcej o: