Szaszłyki z kurczaka - na grilla i nie tylko

Szaszłyki z kurczaka to jeden z najsmaczniejszych pomysłów na lekką przekąskę na grilla. To doskonały pomysł dla tych, którzy nie przepadają za kiełbasą czy karkówką. Jak zrobić szaszłyk z kurczaka? Co do niego dodać?

Szaszłyki z kurczakiem można przygotować na grillu, ale także na patelni grillowej lub na ruszcie w piekarniku. To danie nie tylko na wiosenno-letnią imprezę na dworze – może stanowić rewelacyjną przekąskę na każdą porę roku i również na przyjęcie w czterech ścianach. Przestawiamy dwa pomysły na szaszłyk z kurczaka!

Zobacz wideo

Przepis na szaszłyki z kurczaka - składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka,
  • dwie łyżki słodkiej papryki,
  • dwie łyżki proszkowanego czosnku,
  • szczypta chilli,
  • łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • sól i pieprz,
  • trzy łyżki oliwy,

Sos orzechowy:

  • 200 g jogurtu greckiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • dwie łyżki masła orzechowego

Dodatkowo: długie wykałaczki

Jak zrobić szaszłyk z kurczaka? Krok po kroku

  1. Pierś z kurczaka oczyść z kostek, chrząstek i błonek, omyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój ją w paski o grubości około 1 cm.
  2. Każdy z nich nabij na wykałaczkę. Następnie skrop je oliwą.
  3. W miseczce wymieszaj słodką paprykę, czosnek w proszku, kurkumę, cynamon, chilli, sól i pieprz. Każdy z szaszłyków obtocz w przyprawach i odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
  4. Jogurt grecki wymieszaj z wyciśniętymi w wyciskarce ząbkami czosnku. Dodaj sól i masło orzechowe, odstaw w chłodne miejsce, by smaki się przegryzły.
  5. Zamarynowane mięso upiecz na grillu lub na ruszcie w piekarniku w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Upieczone podawaj z sosem orzechowym.

Przepis na szaszłyki z kurczaka z warzywami - składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka,
  • dwie papryki: żółtą i czerwoną,
  • spora cebula,
  • spora cukinia,
  • ok. 200 g niedużych pieczarek,
  • trzy łyżki przyprawy do kurczaka,
  • olej lub oliwa

Dodatkowo: długie wykałaczki

Szaszłyki z kurczaka z warzywami krok po kroku:

  1. Pierś z kurczaka oczyść z kostek, błonek i chrząstek, następnie umyj ją i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój mięso w dość dużą kostkę.
  2. Skrop je oliwą i obtocz w przyprawie do kurczaka. Następnie odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce, by mięso się zamarynowało.
  3. W tym czasie poprzekrawaj pieczarki na połówki, cukinię pokrój w kostkę, a cebulę i paprykę na kawałki ok. 1 na 1 cm.
  4. Następnie na każdą wykałaczkę nabijaj kawałek papryki, cebuli, kurczaka, cukinii i połówkę pieczarki - nabij około 3-4 takie ciągi składników w zależności od wielkości kawałków mięsa. Oprósz ulubionymi przyprawami i piecz na grillu, patelni grillowej lub na ruszcie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, aż mięso lekko się zrumieni i nie będzie w środku surowe.

Z czym zrobić szaszłyk z kurczaka?

Poza cukinią, papryką i cebulą możesz także wykorzystać na przykład zielone szparagi pokrojone na mniejsze części. Szaszłyki będą też bardzo smaczne z pomidorkami koktajlowymi. Ciągi warzyw możesz urozmaicić także plastrami boczku. Ciekawym dodatkiem będą także kawałki ananasa z puszki. Zamiast wykorzystywać przyprawę do kurczaka, mięso możesz także zamarynować w aromatycznym pesto.

Więcej o:
Copyright © Agora SA