Szaszłyki z kurczakiem można przygotować na grillu, ale także na patelni grillowej lub na ruszcie w piekarniku. To danie nie tylko na wiosenno-letnią imprezę na dworze – może stanowić rewelacyjną przekąskę na każdą porę roku i również na przyjęcie w czterech ścianach. Przestawiamy dwa pomysły na szaszłyk z kurczaka!
Przepis na szaszłyki z kurczaka - składniki:
- podwójna pierś z kurczaka,
- dwie łyżki słodkiej papryki,
- dwie łyżki proszkowanego czosnku,
- szczypta chilli,
- łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki kurkumy,
- sól i pieprz,
- trzy łyżki oliwy,
Sos orzechowy:
- 200 g jogurtu greckiego,
- 2 ząbki czosnku,
- dwie łyżki masła orzechowego
Dodatkowo: długie wykałaczki
Jak zrobić szaszłyk z kurczaka? Krok po kroku
- Pierś z kurczaka oczyść z kostek, chrząstek i błonek, omyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój ją w paski o grubości około 1 cm.
- Każdy z nich nabij na wykałaczkę. Następnie skrop je oliwą.
- W miseczce wymieszaj słodką paprykę, czosnek w proszku, kurkumę, cynamon, chilli, sól i pieprz. Każdy z szaszłyków obtocz w przyprawach i odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
- Jogurt grecki wymieszaj z wyciśniętymi w wyciskarce ząbkami czosnku. Dodaj sól i masło orzechowe, odstaw w chłodne miejsce, by smaki się przegryzły.
- Zamarynowane mięso upiecz na grillu lub na ruszcie w piekarniku w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Upieczone podawaj z sosem orzechowym.
Przepis na szaszłyki z kurczaka z warzywami - składniki:
- podwójna pierś z kurczaka,
- dwie papryki: żółtą i czerwoną,
- spora cebula,
- spora cukinia,
- ok. 200 g niedużych pieczarek,
- trzy łyżki przyprawy do kurczaka,
- olej lub oliwa
Dodatkowo: długie wykałaczki
Szaszłyki z kurczaka z warzywami krok po kroku:
- Pierś z kurczaka oczyść z kostek, błonek i chrząstek, następnie umyj ją i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój mięso w dość dużą kostkę.
- Skrop je oliwą i obtocz w przyprawie do kurczaka. Następnie odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce, by mięso się zamarynowało.
- W tym czasie poprzekrawaj pieczarki na połówki, cukinię pokrój w kostkę, a cebulę i paprykę na kawałki ok. 1 na 1 cm.
- Następnie na każdą wykałaczkę nabijaj kawałek papryki, cebuli, kurczaka, cukinii i połówkę pieczarki - nabij około 3-4 takie ciągi składników w zależności od wielkości kawałków mięsa. Oprósz ulubionymi przyprawami i piecz na grillu, patelni grillowej lub na ruszcie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, aż mięso lekko się zrumieni i nie będzie w środku surowe.
Z czym zrobić szaszłyk z kurczaka?
Poza cukinią, papryką i cebulą możesz także wykorzystać na przykład zielone szparagi pokrojone na mniejsze części. Szaszłyki będą też bardzo smaczne z pomidorkami koktajlowymi. Ciągi warzyw możesz urozmaicić także plastrami boczku. Ciekawym dodatkiem będą także kawałki ananasa z puszki. Zamiast wykorzystywać przyprawę do kurczaka, mięso możesz także zamarynować w aromatycznym pesto.