Ciasto francuskie ze szpinakiem - najprostsza przekąska

Ciasto francuskie ze szpinakiem to popularna przekąska, którą można kupić w wielu lokalnych piekarniach. Można ją przyrządzić także w domu! Szpinak w cieście francuskim można podawać na wiele sposób - sprawdź, jak przygotować pyszną tartę, rożki na imprezę lub drugie śniadanie do pracy lub szkoły!

Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą to genialne połączenie. Genialny był także ten, kto pierwszy zawinął je w płat ciasta francuskiego. Genialnym kucharzem za to wcale być nie trzeba, by przyrządzić tego typu przekąski - zachęcamy do wypróbowania ich bez względu na doświadczenie w kuchni. Jak zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem?

Zobacz wideo

Szpinak w cieście francuskim - składniki:

  • płat ciasta francuskiego,
  • opakowanie mrożonego szpinaku (ok. 250 g),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 g sera feta,
  • 150 g sera ricotta,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • oliwa do smażenia,
  • szczypta soli, pieprz,
  • 1 jajko

Ciasto francuskie ze szpinakiem - krok po kroku:

  1. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, a następnie wrzuć na nią szpinak. Przykryj przykrywką i duś, aż całkowicie się rozmrozi.
  2. W tym czasie wyciśnij w wyciskarce ząbki czosnku. Gdy szpinak będzie rozmrożony, odlej nadmiar wody i dodaj czosnek.
  3. Następnie wyłóż ser ricotta i wymieszaj. Duś przez chwilę bez przykrywki, a później wsyp gałkę muszkatołową i dodaj pokruszony ser feta oraz szczyptę pieprzu.
  4. Dobrze rozmieszaj składniki i spróbuj farsz - jeśli mimo dodatku sera feta jest za mało słony, dopraw go do smaku. Szpinak zdejmij z palnika i przestudź.
  5. Płat ciasta francuskiego rozłóż na desce. Przekrój go na cztery równe prostokąty, jeśli chcesz przygotować większe kopertki lub na kilkanaście mniejszych kwadratów, by przygotować niewielkie rożki. Kopertki: na każdy fragment ciasta wyłóż porcję farszu i sklej na środku rogi prostokąta (na wierzchu ułóż . Rożki: kwadraty zwiń na kształt rożka i nałóż do środka porcję szpinakowego nadzienia.
  6. Następnie rozłóż przekąski na płacie papieru do pieczenia, posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim - składniki:

  • płat ciasta francuskiego,
  • pęczek (ok. 400-500 g) młodego szpinaku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 150 g sera ricotta,
  • 8 suszonych pomidorów,
  • 100 g sera pleśniowego,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • oliwa do smażeniu
  • szczypta soli i pieprzu

Jak zrobić ciasto ze szpinakiem? Krok po kroku:

  1. Z płatu ciasta francuskiego wytnij okrąg wielkości twojej formy do tarty. Pozostałości ciasta ułóż w brzegach foremki.
  2. Następnie ponakłuwaj ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  3. Piecz przez kilkanaście minut, aż ciasto zacznie lekko rosnąć.
  4. W tym czasie szpinak dokładnie umyj i osusz. Na patelni rozgrzej oliwę i podduś na niej szpinak.
  5. Gdy zwiędnie, dodaj wyciśnięty w wyciskarce czosnek i ser ricotta. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem, dobrze wymieszaj, a następnie zdejmij z ognia i przestudź.
  6. Wyłóż szpinakowe nadzienie na podpieczony spód z ciasta. Na całej powierzchni rozłóż pokrojone w paski suszone pomidory i dodaj pokruszony ser pleśniowy.
  7. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz, aż ciasto się zrumieni.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.