Puree z batatów - doskonały dodatek do dań

Puree z batatów może być bardzo ciekawą odmianą dla tych wszystkich, którzy lubią puree ziemniaczane. To także dobry pomysł, by poznać wyjątkowy, słodkawy smak tego warzywa. Gwarantujemy, że pyszne puree z batatów sprawi, że będą one częściej gościć na Waszych stołach!

Jako dodatek do dania coraz częściej proponuje się puree - i to nie tylko puree ziemniaczane, ale także przygotowane z innych warzyw, na przykład z groszku, kalafiora czy właśnie batatów. Jak zrobić puree z batatów? Sprawdź koniecznie!

Jak przygotować bataty na puree?

Bataty na puree można przygotować na dwa sposoby – upiec je lub ugotować. Jeśli chcecie spróbować batata po raz pierwszy i dobrze poznać jego smak, polecamy gotowanie. Jeśli zaś szukacie ciekawych połączeń smakowych z tym warzywem w roli głównej, upieczcie je w towarzystwie ulubionych przypraw. Jeśli zależy Wam na czasie, wybierzcie raczej gotowanie.

Bataty - puree. Jak piec, a jak gotować?

Bataty na puree obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub w słupki. Dzięki temu zarówno czas pieczenia, jak i gotowania będzie krótszy. Jeżeli zamierzamy upiec bataty, umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym lub na folii aluminiowej, skrapiamy oliwą i doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. tymiankiem lub curry). Jeżeli chcemy je ugotować, wrzucamy je do wody i gotujemy z dodatkiem odrobiny soli. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza, a gotujemy przez około 20-25 minut.

Bataty - przepis, puree do obiadu

Dwa spore bataty ważą około 700-800 gramów. Jedynym składnikiem, który należy dodać do upieczonych lub ugotowanych batatów jest masło. Upieczone lub ugotowane bataty przełóż do sporej miski. Zblenduj je na gładką masę lub utłucz przy użyciu tłuczka do ziemniaków. Powinny bardzo łatwo się rozpadać. Wmieszaj do nich 2-3 łyżki masła i podawaj.

Puree z batatów możesz także doprawić na różne sposoby. Jeśli lubisz ostre przyprawy, dodaj do nich odrobinę chilli. Orientalny smak uzyskasz, dodając sok z limonki i posypując puree świeżą kolendrą. Orzechowy posmak nada batatom dodatek odrobiny pasty tahini.

Wegańską wersję puree z batata przygotujesz, dodając kilka łyżek mleczka kokosowego. Jego ilość uwarunkuj pożądaną konsystencją puree, bezpieczniej będzie użyć gęstszego mleczka.

Jak podawać puree z batatów?

Puree z batatów będzie doskonale zastępowało tradycyjne puree z ziemniaków. Dodawaj je do pieczonego kurczaka lub indyka, a także ryb - na przykład łososia, dorsza bądź tuńczyka. To także rewelacyjny dodatek do różnego rodzaju kotletów wegetariańskich - na przykład z brokuła lub kalafiora. Jeśli podasz puree z kotlecikami z ciecierzycy, czyli falafelami, stworzysz pyszną orientalną i rozgrzewającą kompozycję na obiad!

Jeśli nie jesteś przekonany do smaku puree z batata, możesz spróbować dodać go do dobrze znanego puree z ziemniaków. Przyrządź je w proporcjach 1:1, a smak batata będzie wyczuwalny, ale nie zdominuje efektu końcowego. To dobry pomysł zwłaszcza dla tych, którym trudno przyzwyczaić się do charakterystycznego słodkiego smaku tego warzywa.

Więcej o: