Jak zrobić masło klarowane, idealne do smażenia ryb i pączków? Oto przepis

Masło klarowane to doskonały zamiennik zwykłego masła czy oleju. Ma wysoką temperaturę dymienia, wiec świetnie sprawdzi się przy długotrwałym smażeniu, a także w wypiekach. W sklepach można kupić gotowy produkt, ale nietrudno też przygotować je samodzielnie. Jak? Podpowiadamy.
Zobacz wideo

Masło klarowane

Masło klarowane, pod nazwą ghee, już od setek lat wykorzystuje się na terenach Indii czy Azji wschodniej. Początkowo używane było w lecznictwie, jednak na stałe zagościło również w sztuce kulinarnej. Jest to produkt, który powstaje w wyniku gotowania tradycyjnego masła. W tym procesie usuwane jest z niego białko, nadmiar wody i inne substancje. W efekcie otrzymuje się niemal całkowicie czysty tłuszcz (ponad 99 proc. objętości). Gotowe masło klarowane jest przezroczyste i przybiera bardziej intensywny żółty kolor. W smaku wyczuć można delikatne nuty orzechowe i karmelowe. 

Dzięki klarowaniu, masło staje się odporne na wysokie temperatury, więc nie przypala się podczas długotrwałej obróbki termicznej. Dodatkowo jest bezpieczne dla alergików i osób, które nie tolerują mleka krowiego, ponieważ usuwana jest z niego laktoza i kazeina, które mogą uczulać. Zawarte w nim witaminy A, D, E i K pozytywnie wpływają na koncentrację i pamięć, opóźniają procesy starzenia, a także wspierają układ kostny.

Masło klarowane - jak zrobić?

  1. Kostkę masła o zawartości tłuszczu co najmniej 82 proc. wkładamy do garnka, a następnie podgrzewamy na niewielkim ogniu. Warto zamieszać płyn raz na jakiś czas, by substancje stałe, które opadną na dno, nie zaczęły się przypalać.
  2. Po około 15 minutach, gdy masło całkowicie się rozpuści, na jego powierzchni zacznie pojawiać się pianka. Usuwamy ją przy pomocy łyżki.
  3. Należy uważać, by ogień był mały, a płyn nie podgrzewał się zbyt długo (optymalny czas gotowania to ok. 20 minut od momentu roztopienia). W przeciwnym wypadku masło zacznie brązowieć i się przypalać, co sprawi, że gotowy tłuszcz będzie miał gorzkawy smak.
  4. Gdy zbierzemy już całą pianę, wyłączamy palnik i przelewamy masło do naczynia, które będzie można szczelnie zamknąć. Po ostygnięciu wstawiamy do lodówki.
  5. Z 200 g masła otrzymamy około 150 g czystego tłuszczu klarowanego.

Jak przechowywać masło klarowane?

Masło klarowane ma zdecydowanie lepszą trwałość niż tradycyjne, to dzięki usunięciu z niego białek oraz wody, która ułatwia bakteriom panoszenie się po całym produkcie. Takie masło można przechowywać w suchym i ciemnym miejscu przez kilka miesięcy, a w lodówce nawet przez rok. Można zatem bez obaw przyrządzić jednorazowo więcej produktu.

Masło klarowane w kuchni

Za pół kilograma masła klarowanego ze sklepu zapłacicie około 20-30 złotych. Aby uzyskać podobną ilość metodą domową, należy użyć około trzech kostek masła, co wyniesie średnio 14 złotych. Takiego masła użyć można w wielu rodzajach obróbki termicznej. Świetnie sprawdzi się szczególnie w przypadku smażenia na głębokim tłuszczu, bo nie będzie się szybko przypalać. Na maśle klarowanym dobrze jest przyrządzać pączki, faworki i placki, a także dania, takie jak sznycel, smażony kurczak czy jajka. Jeśli chodzi o walory smakowe, to masło klarowane znakomicie podkreśli smak ryb, wieprzowiny czy drobiu, a także ciast i deserów.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.