Konkurencja szczawiowej i rosołu - najlepsza zupa rybna z dorsza [PRZEPIS]

Ryby coraz śmielej goszczą na polskich stołach nie tylko od święta czy w piątek. Najczęściej przyrządza się rybę w galarecie, pieczoną lub smażoną. Nasza dzisiejsza propozycja to zupa rybna z dorsza. Jak ją przygotować? Oto prosty przepis, który zachwyci całą rodzinę.

Zupa rybna dorsz - jak zrobić?

Zupa rybna z dorsza jest świetnym pomysłem na obiad, nie tylko ten postny. Do wyboru macie wiele kombinacji, od klasycznego rosołu z rybą, przez rybne pomidorówki, po egzotyczne kombinacje z wszystkimi owocami morza. Dziś na naszym warsztacie jest coś pomiędzy, czyli zupa z dorsza z dodatkiem papryki, kurkumy i kolendry.

Przepis na zupę rybną z dorsza - składniki:

  • 500 g filetu z dorsza
  • 1,5 l bulionu warzywnego domowej roboty
  • 1 mała cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 2 czubate łyżki śmietany 18 proc.

Przepis na zupę rybną z dorsza - krok po kroku:

  1. Bulion zagotowujemy.
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Podobnie postępujemy z cebulą i papryką. Czosnek drobno siekamy.
  4. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, po czym wrzucamy do środka cebulę i paprykę. Po kilku minutach wsypujemy czosnek i całość przez chwilę smażymy.
  5. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, po czym łączymy je z resztą składników.  Dodajemy ziemniaki.
  6. Do całości dolewamy bulion i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.
  7. Śmietanę hartujemy i wlewamy do zupy. Dodajemy wybrane zioło. Wszystko razem gotujemy jeszcze przez chwilę, po czym wyłączamy palnik.
  8. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy pozostały olej. Dorsza kroimy w dużą kostkę przekładamy na patelnię, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez dwie minuty, aby mięso się ścięło, po czym ostrożnie wkładamy je do zupy. Jej ciepło dokończy obróbkę ryby. Gotowe.

Zupa rybna z dorsza

Zupa rybna z dorsza z naszego przepisu będzie też świetnie smakowała po zblendowaniu (zanim włożycie do środka rybę). Składniki możecie dowolnie podmieniać. Jeśli nie lubicie kolendry ani pietruszki, dodajcie koperek albo całkowicie pomińcie te dodatki. Zamiast ziemniaków doskonale sprawdzi się kuskus albo kasza jęczmienna. Ciekawym pomysłem jest też dodanie przyprawy curry i mleczka kokosowego w miejsce śmietany. Możliwości jest naprawdę wiele. Wykorzystajcie własną kreatywność i stwórzcie pyszną zupę rybną zgodnie z waszymi upodobaniami.

Zobacz również:

Dorsz na obiad - nie tylko w panierce. Trzy przepisy

Jak smażyć rybę? Od teraz możecie zjeść smażoną rybę nie tylko podczas wakacji

Jak zrobić rybę po grecku? Pokażemy wam prosty przepis na pyszne danie w sam raz na Boże Narodzenie

Więcej o: