Idealny sernik na zimno? Najpierw musisz nauczyć się, jak się obchodzić z żelatyną

Trudno wyobrazić sobie lato bez pysznego sernika na zimno albo owocowej panna cotty. Do ich przygotowania niezbędna jest żelatyna, a ta potrafi sprawić nie lada kłopot. Jak obchodzić się z tym dodatkiem, by wasze desery na zimno wyszły idealnie? Oto kilka porad.
Zobacz wideo

Sernik nie tężeje?

Żelatyna to składnik wręcz niezbędny w kuchni. Używa się jej do przyrządzania szybkich galaret na słono, słodkich deserów czy wzmacniania kremów do tortów. Wiele osób jednak obawia się używania żelatyny, ponieważ zdarza się, że mimo długotrwałego chłodzenia, sernik nie tężeje. Co może być tego powodem? Odpowiedź to: nieodpowiednie obchodzenie się z żelatyną. Oto kilka wskazówek, jak przyrządzać desery z tym składnikiem, aby wychodziły idealnie za każdym razem.

Pilnujcie temperatury

Głównym powodem tego, że deser z żelatyną nie tężeje, jest pozbawienie jej właściwości żelujących. Jak do tego dochodzi? Winowajcą jest temperatura. Żelatyna rozpuszcza się już w pięćdziesięciu stopniach Celsjusza, a często po napęcznieniu w zimnej wodzie doprowadza się ją niemal do zagotowania! Zarówno w przypadku produktu w proszku, jak i w listkach, wystarczy go lekko podgrzać w rondelku, mikrofali lub kąpieli wodnej (pamiętajcie, że miseczka nie może dotykać wody).

Dokładnie rozpuśćcie żelatynę

Innym powodem braku tężenia deserów jest niedokładnie rozpuszczona żelatyna. Warto poświęcić dłuższą chwilę na to, aby lekko (!) podgrzewana miała wystarczająco dużo czasu, by zamienić się w jednolitą masę. Można jej trochę pomóc poprzez mieszanie. Dzięki temu szybciej się rozpuści bez nadmiernego ogrzania.

Trudno jest wyobrazić sobie lato bez pysznego sernika na zimno albo owocowej panna cotty.Trudno jest wyobrazić sobie lato bez pysznego sernika na zimno albo owocowej panna cotty. Fot. Shutterstock

Zadbajcie o odpowiednie proporcje

Jeśli dodacie zbyt mało żelatyny, deser będzie luźny, jeśli zaś "sypnie się" za dużo, zamiast przyjemnie delikatnego sernika na zimno, będzie on twardy niczym żelki. Choć są pewne uproszczenia odnośnie do idealnych proporcji żelatyny i masy, najpewniejszym rozwiązaniem będzie zawsze sprawdzenie ich na opakowaniu. Dane mogą się różnić w zależności od producenta, wystarczy więc przeczytać, jakie proporcje on zaleca.

Porządnie zmiksujcie masę

Nieudany deser na zimno może być też efektem niedokładnego wymieszania żelatyny z masą, na przykład sernikową. Jeśli zgodnie z przepisem, masa nie powinna być zbyt długo miksowana, można zastąpić mikser zwykłą drewnianą łyżką lub szpatułką. Ważne, by zrobić to naprawdę porządnie.

Zdarza się, że w momencie dolewania ciepłej żelatyny do zimnej masy, powstają żelowe grudki. Jak się zapewne domyślacie, jest to efekt zbyt dużej różnicy temperatur. Aby tego uniknąć należy lekko przestudzić żelatynę, ale uważając, by nie zaczęła tężeć. Innym rozwiązaniem jest zahartowanie jej w taki sam sposób, jak się to robi ze śmietaną dodawaną do gorącej zupy - czyli przelać łyżeczkę masy do żelatyny, wymieszać, przelać jeszcze jedną łyżeczkę i znów wymieszać, po czym całość powoli wlać do reszty masy i cały czas miksować.

Skoro już wiecie, jakich błędów unikać podczas pracy z żelatyną, nie pozostaje nic innego niż wykorzystanie tej wiedzy w praktyce. Znajdźcie swój ulubiony przepis na deser na zimno i przygotujcie go sami. Tym razem na pewno wam się uda!

Zobacz również:

Frużelina - pyszny dodatek do ciast i deserów. Jak ją zrobić, by była najlepsza? Nie zapomnij o żelatynie!

Jak ubić śmietanę idealną do lodów i kremu? Oto kilka wskazówek

Mikrofalówki można użyć nie tylko do podgrzewania jedzenia. Oto kilka zastosowań, których mogliście nie znać

Więcej o:
Copyright © Agora SA