Krem z pieczarek - przepis na aksamitną i aromatyczną zupę w sam raz na weekendowy obiad

Krem z pieczarek to jeden z najpyszniejszych kremowych zup, jakie można przygotować. Na pewno posmakuje wszystkim, którzy przepadają za tymi popularnymi grzybami. Oprócz wyjątkowego smaku i doskonałego aromatu ma jeszcze jedną zaletę - można go przygotowywać przez cały rok! Jak podawać krem z pieczarek? Jak dokładnie go zrobić?

Krem pieczarkowy znają na pewno wszyscy wielbiciele zupek typu instant. Przychodzi jednak taki czas, że proszek rozmieszany z wodą powinien znaleźć godnego następcę. Wtedy warto sięgnąć po prawdziwe pieczarki (najlepiej białe, ale sprawdzą się również pieczarki brązowe lub portobello albo mieszanka pieczarek i innych świeżych grzybów) i inne składniki, żeby własnoręcznie przyrządzić tę pyszną potrawę. Zupa krem z pieczarek to danie, którego nie trzeba się obawiać - na pewno poradzą sobie z nią nawet początkujący kucharze!

Krem z pieczarek - przepis:

(składniki na ok. 3-4 porcje)

  • 500 g pieczarek,
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 1/2 pora (tylko biała część, ciemną możecie posiekać, poddusić na maśle i podać np. jako dodatek do kielbasy),
  • 1 cebula,
  • 2 ziemniaki,
  • 40 g masła,
  • 100 ml słodkiej śmietanki,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • suszony lubczyk,
  • suszony tymianek,
  • sól i pieprz,
  • olej

 Jak zrobić krem z pieczarek? krok po kroku:

  1. Przygotuj bulion: marchewkę, pietruszkę i seler obierz, pokrój na kawałki. Pokrój również pora, wszystkie warzywa wrzuć do dużego garnka i zalej około litrem wody.
  2. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, dopraw solą i pieprzem, a następnie gotuj przez około 2 godziny pod przykrywką.
  3. Następnie wyjmij przyprawy, wyrzuć, a ugotowane warzywa wykorzystaj do farszu na pierogi, pasztetu lub placków.
  4. Wskazówka: Możesz skorzystać także z gotowego bulionu warzywnego lub drobiowego, na przykład pozostałego po poprzednim obiedzie.
  5. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry.
  6. Pieczarki za to oczyść i pokrój w kostkę, a cebulę w piórka.
  7. Na patelnię wlej olej, zeszklij cebulę, dodaj pieczarki, a następnie ziemniaki. Przykryj pokrywką i duś, aż ziemniaki zmiękną.
  8. Następnie wrzuć całą zawartość patelni do bulionu i gotuj przez 10 minut.
  9. Po tym czasie zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. By krem pieczarkowy miał jeszcze bardziej aksamitną konsystencję, dodaj do niego śmietankę - połącz ją najpierw z kilkoma łyżkami zupy, dokładnie wymieszaj i dopiero potem wlej do reszty kremu. Jeśli pominiesz ten krok, śmietanka może się zwarzyć.
  10. Wymieszaj dokładnie zupę, dopraw solą, pieprzem, a także suszonym tymiankiem i lubczykiem do smaku.

Co do kremu z pieczarek?

Krem z pieczarek będzie smakował jeszcze lepiej w towarzystwie pysznych dodatków. Najprostszym pomysłem jest podanie kremu pieczarkowego w towarzystwie grzanek zrobionych z podsmażonego lub utostowanego chleba. Możesz do tego wykorzystać kromki czerstwego chleba, który nie nadaje się do kanapek – pokrój go w kostkę i podsmaż na patelni na odrobinie tłuszczu. Zamiast grzanek możesz podać do zupy także groszek ptysiowy.

Eleganckim i smacznym dodatkiem będą również grillowane lub lekko przyrumienione pieczarki pokrojone w ćwiartki lub plasterki. Jeśli za to chcesz podać dużo bardziej sycącą kremową zupę pieczarkową, przygotuj do niej delikatne klopsiki z mięsa kurczaka lub indyka. Zupa krem z pieczarek ci nie wyszła? Możesz spróbować przygotować z niej na przykład sos pieczarkowy do gołąbków.

Więcej o: