Tarta czekoladowa - najlepszy sposób na zły humor

Tarta czekoladowa jest chyba jednym z najpyszniejszych deserów, jakie można sobie wyobrazić. Można ją podawać na wiele sposobów - z owocami, orzechami lub w towarzystwie gałki lodów. Połączenie kruchego ciasta i intensywnie czekoladowej masy to prawdziwa rozkosz dla smakosza! Jak zrobić tartę czekoladową? Sprawdź nasz przepis!

Czekoladowa tarta bez wątpienia stanie się hitem w Twojej kuchni. To jeden z tych przysmaków, dla których warto postanowić, że dietę zaczynamy dopiero jutro. Tartę śmiało możesz przygotować na przyjęcie lub jako deser po eleganckim obiedzie. Na pewno polubią ją też najmłodsi smakosze!

Tarta czekoladowa - przepis

Ciasto kruche (na formę do tarty o średnicy ok. 25 cm):

  • 2 szklanki mąki krupczatki,
  • 3 łyżki kakao,
  • 200 g zimnego masła lub margaryny,
  • 2 żółtka,
  • pół szklanki cukru,
  • odrobina soli

Masa czekoladowa do tarty:

  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 80 g masła,
  • pół szklanki mleka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżki kakao

Jak zrobić tartę czekoladową? Krok po kroku:

  1. Przygotowanie spodu na tartę czekoladową: do dużej miski przesiej przez sitko mąkę. Dodaj do niej kakao i cukier, a następnie suche składniki wymieszaj.
  2. Potem dodaj żółtka i wrzuć pokrojone zimne masło. Przy użyciu noża posiekaj masło i połącz z pozostałymi składnikami.
  3. Z powstałego ciasta szybko zagnieć kulę, przykryj ją bawełnianą ściereczką i włóż do lodówki na około pół godziny.
  4. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim formę do tarty. Na całej powierzchni ponakłuwaj ją widelcem, by spód się nie odkształcił, a następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 15-20 minut, aż będzie kruche.
  5. Wskazówka: Żeby mieć pewność, że spód nie straci swojego kształtu, możesz go upiec z obciążeniem - wysyp na niego suchą ciecierzycę, groch lub fasolę. Po upieczeniu wsyp do pudełka i zostaw do kolejnego pieczenia tarty.
  6. Przygotowanie masy do tarty: do garnuszka wlej mleko, dodaj do niego kakao i cukier, a następnie zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i ostrożnie wlej śmietankę i dobrze wymieszaj. Potem dodaj masło posiekane na kawałki.
  7. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, wrzuć połamaną czekoladę i rozpuść ją, cały czas mieszając.
  8. Po rozpuszczeniu się czekolady zdejmij garnek z ognia i trochę przestudź.
  9. Na kakaowy spód wylej masę czekoladową i równomiernie rozprowadź.
  10. Następnie wstaw do lodówki i chłodź przez około 2 godziny.

Jak ozdobić tartę czekoladową?

Tarta czekoladowa z malinami to doskonały pomysł, gdy trwa sezon na te owoce. Zanim masa stwardnieje, rozłóż na niej maliny, tworząc równe kręgi. Po schłodzeniu oprósz niewielką ilością cukru pudru.

Tarta czekoladowa z bananami również będzie smakować wybornie o każdej porze roku. Po schłodzeniu tarty rozsmaruj na niej warstwę masła orzechowego, a na nim połóż pokrojone w plasterki banany. Włóż do lodówki i chłodź przez kolejną godzinę. Jeśli nie chcesz używać masła orzechowego, rozłóż na tarcie banany przed odstawieniem w zimne miejsce.

Do dekoracji tarty orzechowej możesz użyć ulubionych owoców sezonowych lub przetworów. Na pewno będzie wybornie smakować z dodatkiem wiśni lub truskawek. Tarta będzie też przepyszna, jeśli obsypiesz ją wiórkami kokosowymi lub przyozdobisz ulubionymi orzechami.

Więcej o: