Ciastka z masłem orzechowym, w których się zakochasz

Ciastka z masłem orzechowym to świetny pomysł na domowy słodycz, który zasmakuje wszystkim wielbicielom tego produktu. Mamy dla Was dwa przepisy na ciasteczka - jeśli macie w domu masło orzechowe, nie wahajcie się i przyrządźcie samodzielnie coś naprawdę pysznego!
Zobacz wideo

Jakie ciastka z masłem orzechowym przyrządzić? Przedstawiamy dwa warianty tego przysmaku. Wszystko zależy od tego, czy chcecie, by smak masła orzechowego zdominował smak deseru, czy może wolicie, by uzupełniał się razem z czekoladą. Jak zrobić ciastka z masłem orzechowym? Sprawdźcie dwa nasze sposoby!

Uwaga! Pamiętaj, by zawsze wybierać masło orzechowe, które ma jak najmniej składników. Najlepiej, by były to tylko orzeszki arachidowe – zdecydowanie unikaj maseł z olejem palmowym, utwardzanymi tłuszczami i cukrem (dodatek tego ostatniego może zaburzyć smak końcowego efektu!).

Ciastka - masło orzechowe i czekolada

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 250 g masła orzechowego (może być zarówno gładkie, jaki i z kawałkami orzeszków),
  • 2 nieduże jajka,
  • 100 g cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tabliczka czekolady mlecznej

Masło orzechowe przełóż do miski, wsyp do niego cukier i wbij jajka. Zmiksuj dobrze składniki przy użyciu robota kuchennego. Następnie przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia. Połącz je razem z masą orzechową. Tabliczkę czekolady połam lub pokrój na drobne kawałki. Dodaj je do masy i wmieszaj drewnianą łyżką.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z masy formuj nieduże kuleczki, a następnie spłaszczaj je lekko. Ciasteczka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 12 minut, aż będą delikatnie przyrumienione. Po upieczeniu pozwól im przestygnąć – na ciepło będą bardzo miękkie, a stygnąc, stwardnieją.

Ciastka z masła orzechowego - proste i szybkie

Składniki:

  • 250 g gładkiego masła orzechowego,
  • 150 g cukru,
  • 1 duże jajko

Wszystkie składniki połącz w misce drewnianą łyżką lub przy użyciu miksera (na wolnych obrotach). Po wymieszaniu uformuj z nich nieduże kuleczki, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowaj odstępy między kulkami!) i delikatnie dociśnij. Piecz przez około 12 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza, aż lekko się przyrumienią. Następnie pozostaw je do przestygnięcia, by stwardniały.

Wskazówka: Takie trzyskładnikowe ciastka również możesz przygotować z dodatkiem czekolady - gdy zastygną, możesz je umoczyć w czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej i odłożyć w chłodne miejsce.

Ciasto z masłem orzechowym

Masło orzechowe jest takie świetnym dodatkiem do ciast. Masło możesz dodać do upieczonego ciasta - na przykład posmarować nim kruchy spód do tarty lub tartaletek lub położyć warstwę na ciasteczkowym spodzie z oreo. Możesz także wmieszać je do kremu – połącz 200 g masła orzechowego z 250 serka mascarpone i 30 g cukru pudru. Taką masę rozsmaruj na brownie lub innym cieście. Krem z masłem orzechowym będzie oczywiście słodszy niż warstwa tego produktu bez żadnych dodatków. Do przyozdobienia ciasta wykorzystaj gorzką czekoladę, słone precelki lub plastry bananów.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.