Jak zrobić puszysty sernik z brzoskwiniami? Prosty przepis na pyszny sernik z owocami

Klasyczny sernik to dla wielu z nas oczywisty wypiek, który podajemy jako świąteczny lub niedzielny deser. Sernik z brzoskwiniami to wariacja na temat tradycyjnego sernika wzbogacona o ten jeden słodki i soczysty dodatek. To świetna propozycja dla miłośników wypieków, aby nadać sernikowi nieco soczystości i aromatu. Prezentujemy wam prosty przepis na orzeźwiający sernik brzoskwiniowy.

Puszysty sernik z brzoskwiniami

Aby przygotować wyborny sernik musimy nabyć ser dobrej jakości. Najlepszy będzie ser twarogowy wielokrotnie mielony (najczęściej poleca się twaróg mielony trzykrotnie). Możemy taki twaróg znaleźć w większości sklepów. Szukajmy tego pakowanego w wiaderko. Kolejnym elementem puszystego sernika jest jego spód, który powinien być zwarty i trwały, ale jednocześnie kruchy. Możemy użyć sprawdzonego przepisu na ciasto kruche albo zachęcamy was do skorzystania z naszego przepisu, który podamy poniżej.

Jak udekorować sernik? Wierzch naszego sernika możemy pokryć dowolnie. Możemy ograniczyć się do zwykłego ciasta kruchego i dekoracji z cukru pudru lub też przygotować coś specjalnego. Sernik świetnie będzie się prezentował oraz smakował z tradycyjną kruszonką na wierzchu. Łatwy przepis na kruszonkę znajdziecie również w naszym serwisie.

Jakich brzoskwiń należy użyć do sernika z brzoskwiniami? To proste, jeśli aktualnie trwa sezon na owoce, jest gorące lato, możemy użyć świeżych brzoskwiń prosto z targu. Jeśli jednak nie mamy dostępu do świeżych owoców, możemy użyć tych z puszki. Brzoskwinie z puszki są też nieco bardziej miękkie, więc łatwiej nadamy im pożądany kształt i łatwo ułożymy je w foremce. Dodatkowo oszczędzą nam trochę czasu, ponieważ są już obrane.

Przepis na sernik z brzoskwiniami - składniki:

Ciasto do sernika:

  • 3 szklanki mąki pszennej (ok. 450 g)
  • 30 g cukru białego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • ok. 200 g masła
  • pół szklanki cukru pudru do posypania

Nadzienie serowe:

  • 500 g twarogu sernikowego (najlepiej z wiaderka)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła (ok. 80 g)
  • szklanka cukru
  • 2 puszki brzoskwiń

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami - krok po kroku:

  1. Do dużego naczynia wsypujemy mąkę.
  2. Dodajemy do niej cukier oraz łyżeczkę proszku do pieczenia.
  3. Masło (najlepiej zimne) kroimy w kostkę i również dodajemy do naczynia z pozostałymi składnikami..
  4. Całość ucieramy lub miksujemy mikserem na średnich obrotach.
  5. Podczas mieszania dodajemy do masy na ciasto żółtka.
  6. Całość mieszamy/ucieramy aż do utworzenia jednolitej masy, z której uformujemy kulę.
  7. Ciasto należy następnie zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 20-30 minut.
  8. W tym czasie zajmiemy się nadzieniem serowym. Do miski dodajemy 4 łyżki masła i powoli mieszamy je z cukrem.
  9. Podczas mieszania cukru z masłem, powoli dodajemy ser, nie przerywając mieszania.
  10. Do całości dodajemy dwa jajka, ciągle mieszając. Nadzienie będzie gotowe, gdy utworzy jednolitą masę.
  11. Przygotowujemy sobie prostokątną formę na nasz sernik. Nacieramy ją odrobiną oleju lub masła.
  12. Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy je na dwie części. Jedna z nich powinna być większa, ponieważ posłuży nam jako podstawa naszego sernika.
  13. Tę część rozwałkowujemy i dzielimy na szerokie pasy. Wyklejamy nimi spód formy oraz odrobinę jej boki.
  14. Na ułożone podłoże sernika wykładamy masę serową. Rozprowadzamy ją dużą łyżką lub szpatułką równomiernie po całej powierzchni.
  15. Na wierzch układamy brzoskwinie pokrojone w kostkę, choć wybór ich kształtu należy do was.
  16. Wierzch sernika pokrywamy pozostałym nam ciastem. Możemy je utrzeć, rozetrzeć w dłoniach lub pokroić w paski i utworzyć z nich krzyże.
  17. Jak upiec sernik z brzoskwiniami? Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Ile piec sernik z brzoskwiniami? Sernik pieczemy niecałą godzinę, np. ok. 45 minut - do czasu, aż jego środek będzie ścięty. Pamiętajmy, aby ciągle kontrolować proces pieczenia, żeby sernik nie był suchy.
  18. Sernik po wyciągnięciu z piekarnika i ostudzeniu jest gotowy do podania. Jego wierzch dekorujemy cukrem pudrem

Przepis na sernik z brzoskwiniami

Zachęcamy was do stosowania naszego przepisu na pyszny sernik brzoskwiniowy. To prosty i przyjemny wypiek do samodzielnego przygotowania. Taki sernik świetnie nada się na świąteczny stół, jako deser lub po prostu jako "coś słodkiego" do kawy czy herbaty. Życzymy wam powodzenia oraz smacznego.

Więcej o: