Marynata do kurczaka na grilla, czyli nigdy więcej gotowych mieszanek [PRZEPISY]

Sezon letni zachęca do organizowania grillowych przyjęć w ogródku. Poza karkówką i kiełbasą najczęściej przyrządza się kurczaka. Ale ile można marynować go w wegecie albo gotowych mieszankach? Ciekawa marynata do kurczaka na grilla wcale nie wymaga dużo pracy. Oto kilka propozycji.
Zobacz wideo

Jaka marynata do kurczaka na grilla?

Marynata do kurczaka z grilla wbrew pozorom często wzbudza emocje. Jaką wybrać? Znów stała mieszanka przypraw czy może zaskoczyć czymś gości? Ale czym? Temat zwykle pozostaje nierozwiązany do samego końca i po raz kolejny decydujemy się na to, co zawsze, czyli nudę. Przedstawiamy kilka pomysłów na marynatę do kurczaka, która zmieni jego oblicze i całe danie. Podane składniki wystarczy umieścić w słoiczku lub misce, dokładnie wymieszać i wmasować w mięso. Przygotujcie listę zakupów.

Marynata do kurczaka z grilla z tymiankiem i czosnkiem:

  • 1 kg mięsa z kurczaka (skrzydełka, piersi, udka)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki liści świeżego lub suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy

Taki kurczak będzie się świetnie komponował w sałatce z dodatkiem ananasa, mango lub truskawek. Dobrze też sprawdzi się jako samodzielna potrawa, podany z kleksem kwaśnej śmietany i grzankami czosnkowymi.

Marynata do kurczaka z grilla z cytryną:

  • 1 kg mięsa z kurczaka
  • 1 cytryna (sok i otarta skórka)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego (lub zwykłego czarnego)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy

Kurczak w takiej odsłonie razem z cukinią i zieloną papryką, będzie tworzył doskonałe szaszłyki. Podany w postaci skrzydełek również zachwyci swoim smakiem. Do tego wystarczy dodać grillowane młode ziemniaki z tymiankiem lub pieczywo.

Marynata do kurczaka z grilla z masłem orzechowym:

  • 1 kg mięsa z kurczaka
  • 200 masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka imbiru w proszku lub korzeń wielkości kciuka starty na tarce
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • opcjonalnie: 1 czubata łyżka brązowego cukru (jeśli masło orzechowe jest naturalne, nie dosładzane)

Ta nieco azjatycka propozycja posmakuje każdemu fanatykowi masła orzechowego. Takiego kurczaka można podawać tak, jak szaszłyki satay lub jako samodzielne danie w towarzystwie sałatki.

Jak długo marynować kurczaka?

Kurczak nie potrzebuje tak dużo czasu, jak na przykład karkówka, by przesiąknąć smakiem marynaty. Długość marynowania zależy oczywiście od wielkości kawałków. Jeśli przyrządzacie całą pierś, najlepiej pokryć ją przyprawami i odłożyć do lodówki na 3-4 godziny. Cienkim filetom wystarczy 1-1,5 godziny. Małe kawałki, na przykład do szaszłyków, mogą się marynować przez godzinę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by pozostawić mięso na dłużej, nawet 24 godziny (oczywiście w lodówce). Wtedy będzie ono bardzo aromatyczne i pełne smaku. Jeżeli jednak nie macie zbyt wiele czasu, wystarczą podane wyżej przedziały.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.