Sernik na zimno z truskawkami - pyszny deser na sezon

Sernik na zimno z truskawkami to najlepszy pomysł na pyszny deser, gdy nachodzi ochota na lekkie ciasto. To jeden z tych przysmaków, które nigdy się nie znudzą - warto więc dobrze opanować ten przepis! Jak zrobić sernik z truskawkami na zimno? Sprawdźcie!
Zobacz wideo

Prosty sernik na zimno z truskawkami i galaretką to jeden z najsmaczniejszych pomysłów na wykorzystanie świeżych truskawek. Oczywiście można go również zrobić z tych mrożonych, ale trzeba przyznać, że jednak najlepiej smakuje w sezonie. Doskonale sprawdza się na późną wiosną i latem, gdy na straganach łatwo o świeże truskawki, a pogoda zachęca, by delektować się czymś smacznym w ogrodzie lub na balkonie. Podajemy przepis na pyszny sernik z truskawkami na zimno!

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką - przepis

Składniki:

Na spód:

  • około 150 g herbatników pełnoziarnistych,
  • 80 g masła

Na masę serową:

  • 1 kg mielonego twarogu na sernik,
  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • 50 g cukru pudru,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 100 ml gorącej wody

Dodatkowo:

  • 1 galaretka truskawkowa lub poziomkowa,
  • ok. 300 g truskawek

Sernik z truskawkami na zimno - krok po kroku:

  1. Pokrusz herbatniki i wymieszaj je z rozpuszczonym masłem. Następnie wysyp je na spód wysokiej formy do ciasta, rozłóż na całej szerokości i ugnieć, by powstał zwarty spód. Odstaw go w chłodne miejsce na około godzinę.
  2. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw na kilkanaście minut, by wystygła.
  3. Śmietankę przelej do miski i ubij na sztywno przy użyciu robota kuchennego. Dodaj cukier puder, a następnie porcjami wykładaj masę  serową i miksuj na gładko. Na koniec dodaj rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę i wymieszaj dobrze ze wszystkimi składnikami na wolniejszych obrotach.
  4. Taką masę rozłóż równomiernie na ciasteczkowym spodzie i wstaw do lodówki, aby dobrze zastygła.

Wskazówka: Zamiast robić ciasteczkowy spód, możesz także przygotować lekki biszkopt lub użyć biszkoptów z paczki (nadadzą się zarówno te okrągłe, jak i podłużne). Biszkopty z paczki poukładaj jak najbliżej siebie na spodzie formy do ciasta.

Jak udekorować sernik na zimno z truskawkami?

Gdy masa serowa dobrze stężeje, przygotuj czerwoną galaretkę. Rozpuść ją według przepisu w wodzie, a gdy ostygnie i zacznie delikatnie tężeć, będzie gotowa do wykorzystania. Truskawki umyj, usuń ich szypułki, poprzekrawaj na połówki i ułóż je płaską stroną do wierzchu ciasta. Układaj je w kręgi, spirale, możesz także dodać poziomki lub inne drobne owoce, aby wzbogacić efekt – najlepiej skorzystaj z tych, do których masz najłatwiejszy dostęp!

Oczyszczone truskawki możesz także porozkładać w całości - poustawiaj je na wierzchu szeroką częścią (tam, gdzie była szypułka) do dołu. Następnie zalej wszystko galaretką i odstaw do lodówki na kilka godzin, by całość dobrze stężała.

Sernik podawaj schłodzony, prosto z lodówki. Po ukrojeniu każdego kawałka opłucz go w wodzie. Jeśli zanurzysz nóż w gorącej wodzie, łatwiej będzie ukroić idealne porcje. Nie obawiaj się, nie wpłynie to na temperaturę całego ciasta!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.