Fasolka szparagowa - gotowanie w garnku i na parze w kilku prostych krokach

Fasolka szparagowa to jedno z najbardziej lubianych sezonowych warzyw. Zarówno żółta, jak i zielona jest bardzo pyszna, zawiera mnóstwo witamin i jest chętnie jedzona nawet przez tych, którym z wieloma warzywami nie po drodze. Ile gotować fasolkę szparagową? Czy lepiej zrobić to w garnku, czy na parze?

Gotowanie fasolki szparagowej to bardzo łatwe zadanie, które nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Najważniejsza jest cierpliwość i dokładność! Jeżeli nie mamy pomysłu na dodatek do przygotowanego obiadu, fasolka – zwłaszcza ta świeża, choć mrożona również jest bardzo smaczna – będzie rewelacyjna. Jak ugotować fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa - ile gotować i jak to zrobić?

Składniki:

  • potrzebna ilość fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej),
  • sól,
  • odrobina cukru

Przygotowanie:

  1. Jeżeli korzystamy z mrożonej fasolki, warto przed gotowaniem ją rozmrozić.
  2. Świeżą fasolkę szparagową należy za to dokładnie umyć i obciąć jej końcówki. Można także usunąć włókna. Warto to zrobić, ponieważ są one łykowate i niesmaczne – możemy mieć nieprzyjemną niespodziankę podczas posiłku.
  3. Do garnka wlewamy wodę i lekko ją solimy oraz doprawiamy nieduża ilością cukru.
  4. Następnie wrzucamy przygotowaną fasolkę i gotujemy ją przez około 15 minut. Należy pamiętać, że młoda fasolka gotuje się szybciej, natomiast ta starsza – kilka minut dłużej. Znaczenie ma również gatunek fasolki – zielona będzie się gotowała dłużej niż żółta. Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy fasolka jest ugotowana, jest spróbowanie jednego strączka.

Fasolka szparagowa - gotowanie na parze

Fasolka szparagowa na parze jest również bardzo smaczna i łatwa do przyrządzenia. Ponadto ma bardziej wyrazisty smak i zachowuje więcej wartości odżywczych. Jeśli nie masz specjalnego parowaru, nie przejmuj się – bez tego urządzenia również można ją ugotować na parze.

Gotowanie fasolki szparagowej w parowarze powinno się odbywać podobnie przygotowywanie innych warzyw w tym urządzeniu.

Jak ugotować fasolkę szparagową bez parowaru? Weż spory garnek i wlej do niego wodę. Zagotuj ją i wstaw do niego durszlak. Dno nie powinno dotykać wody. Posmaruj go odrobiną oliwy lub oleju (najlepiej użyć do tego kuchennego pędzelka silikonowego), by warzywa nie przywierały. Następnie wysyp przygotowaną fasolkę do durszlaka i przykryj pasującą pokrywką. Gotuj przez około 10-15 minut, biorąc pod uwagę, czy fasolka jest świeża i jakiego jest gatunku.

Jak podawać fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa najlepiej smakuje jako dodatek do obiadu lub podana samodzielnie. Najczęściej przygotowuje się ją z zasmażką z bułki tartej – jednak osoby liczące kalorie lub mające problemy z trawieniem powinny uważać na tę wersję dania. Panierka z bułki tartej nie tylko podnosi jego kaloryczność, ale także sprawia, że jest ono ciężkostrawne. Fasolkę szparagową można podać też z odrobiną masła lub uprażyć do niej porcję sezamu. Ciekawym sposobem na jej podanie jest także przygotowanie dipu musztardowego lub cytrynowego – taka fasolka może z powodzeniem zastąpić popcorn lub frytki!

Więcej o: