Biała rzodkiew - wartości odżywcze i przepisy

Biała rzodkiew nie jest tak popularna jak dobrze nam znana rzodkiewka w pęczkach. Bywa także mylona z rzepą. Warto jednak zainteresować się tym warzywem - jest nie tylko bardzo smaczne, ale także ma mnóstwo witamin i składników odżywczych. Biała rzodkiew - do czego ją dodać? Jakie ma właściwości? Sprawdźcie!

Biała rzodkiew – co to jest?

Rzodkiew biała należy, podobnie jak inne gatunki rzodkwi, do rodziny kapustowatych. Swoim wyglądem przypomina ogromną pietruszkę. Czasem jest mylona z rzepą białą, jednak bardzo łatwo je odróżnić – rzepa ma bowiem kształt sporej bulwy. Ma charakterystyczny, wyrazisty i ostry smak, nieco bardziej intensywny niż smak rzodkiewki. Jest także bogatsza w składniki odżywcze niż dobrze nam znana rzodkiewka.

Rzodkiew biała – wartości odżywcze

Rzodkiew biała to źródło antyoksydantów, dostarcza witaminy C i A oraz witamin z grupy B, a także potas, fosfor, żelazo, cynk, wapń i sód. Ma niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii, więc jest odpowiednia dla diabetyków oraz sprzyja odchudzaniu. Zawiera także dużą ilość błonnika. Jedząc białą rzodkiew, wspomożemy proces oczyszczania organizmu z toksyn, pracę jelit i nerek oraz obniża ciśnienie krwi. Warzywo to wykazuje także działanie antynowotworowe, bakteriobójcze i przeciwzapalne.

Biała rzodkiew – przepis

Rzodkiew biała najczęściej podawana jest na kanapkach – smakuje wybornie nawet podana po prostu na świeżym pieczywie posmarowanym cienką warstwą masła, oprószona solą. Warto jednak łączyć ją także z innymi dodatkami! Biała rzodkiew sprawdzi się również jako dodatek do sałatek na bazie liści szpinaku lub mieszanki sałat. My proponujemy dwa przepisy z białą rzodkwią w roli głównej: surówkę oraz rzodkiew zapiekaną.

Surówka z białej rzodkwi

Składniki:

  • 1 korzeń białej rzodkwi (ok. 400 g),
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki cukru, soli i pieprzu

Białą rzodkiew obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o największych oczkach. Następnie odstaw ją na kilkanaście minut i odlej nadmiar wody. Dodaj 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany, łyżkę majonezu, sok z cytryny, dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Zamieszaj dokładnie i podawaj jako surówkę do obiadu.

Wskazówka: Smak tej surówki możesz także wzbogacić, dodając startą marchew i posiekany koperek.

Biała rzodkiew zapiekana z warzywami

  • 1 korzeń białej rzodkwi,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 duży burak,
  • 2 marchewki,
  • oliwa,
  • suszony rozmaryn,
  • sok z cytryny
  • sól i pieprzem

Warzywa obierz ze skórek i pokrój w mniejsze kawałki – słupki lub półksiężyce. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop odrobiną oliwy i soku z cytryny. Następnie posyp suszonym rozmarynem i dopraw solą i pieprzem do smaku. Wstaw do nagrzanego do 180*C i piecz, aż wszystkie warzywa się zrumienią – około 30-40 minut.

Wskazówka: Tak zapiekanką rzodkiew możesz podać jako sałatkę na ciepło, ale także przygotować ją w formie szaszłyków lub zrobić warzywne frytki. Ponabijaj warzywa na długie wykałaczki lub przygotuj smakowite dipy do maczania frytek.

Więcej o: