Jak usunąć kamień z czajnika? Zamiast kupnych proszków wybierz ocet i kwasek cytrynowy

Jak usunąć kamień z czajnika? To pytanie zadajemy sobie bardzo często. Niezależnie od tego bowiem, jak dobrze nie dbalibyśmy o nasz czajnik, na jego dnie - prędzej czy później - pojawią się okruchy kamienia. Jak się go pozbyć? Sposobów jest wiele. Przygotujcie ocet i kwasek cytrynowy!

Jak czyścić czajnik z kamienia?

Kamień, który osadza się na dnie i ściankach czajnika, to zjawisko, którego w zasadzie nie da się uniknąć. Szczególnie wtedy, gdy woda, którą się do niego wlewa, jest twarda. Na stan wody mamy raczej niewielki wpływ, ale na stan czajnika - owszem. Nie warto jednak czekać, aż to, co się w nim nagromadziło, zacznie odpadać całymi płatami tylko regularnie, raz na jakiś czas czyścić czajnik z kamienia.

Dobrze jest ustalić, kiedy będziecie odkamieniać czajnik. Może to być na przykład raz w miesiącu. Dzięki temu unikniecie sytuacji, w której trzeba poświęcić dużo czasu i środków na tę czynność. Jak usunąć kamień z czajnika? Jest kilka na to kilka sprawdzonych sposobów.

Czym usunąć kamień z czajnika?

W sklepach dostępne są środki do odkamieniania czajnika, na przykład w postaci proszku lub płynu. Produkty te dobrze odgrywają swoją rolę. Jednak jeśli nie macie ich pod ręką lub po prostu wolicie naturalne rozwiązania, warto zajrzeć do kuchennej szuflady z przyprawami.

Najpopularniejszym domowym sposobem jest użycie kwasku cytrynowego. Wystarczy wsypać do środka czajnika 3-4 łyżeczki proszku, zalać go wodą, a następnie doprowadzić roztwór do wrzenia. Po 15 minutach od zagotowania można wylać wodę wraz z rozpuszczonym kamieniem, który odpadł od ścianek.

Przy bardziej uciążliwym kamieniu, można odczekać nawet kilka godzin lub powtórzyć cały proces. Aby uniknąć kwaśnego posmaku w wodzie, którą będziecie później gotować, należy zagotować świeżą wodę i ją wylać.

Nieważne jak dobrze dbamy o nasze czajniki, zawsze pojawi się ten moment, że na jego dnie pływają okruchy kamienia.Nieważne jak dobrze dbamy o nasze czajniki, zawsze pojawi się ten moment, że na jego dnie pływają okruchy kamienia. Fot. Shutterstock

Tak samo zadziała również ocet. W tym przypadku należy dodać go do wody w proporcjach 1:1, a następnie zagotować, odczekać kilkanaście minut i wylać. Jeśli zapach, który roznosi się po kuchni, was nie zachęca, możecie pominąć etap gotowania wody, a roztwór pozostawić w czajniku na co najmniej 30 minut, po czym wylać. Ocet ma zdecydowanie bardziej drażniący smak i zapach niż kwasek cytrynowy, zatem po odkamienianiu, warto zagotować świeżą wodę w czajniku kilka razy, aby dokładnie pozbyć się jego pozostałości.

Jak czyścić czajnik?

Podczas odkamieniania czajnika często zapominamy o sitku i rancie urządzenia, które również mają styczność z wodą. W efekcie je również często pokrywa niewielka warstwa kamienia. Jak odkamienić te miejsca?

Jeśli sitko jest ruchome, można je wyjąć i wrzucić do środka czajnika, w którym znajduje się woda z wybranym produktem do odkamieniania. Jeżeli zaś nie da się go wyjąć, wystarczy zamoczyć kilka listków ręcznika papierowego w ostudzonym roztworze z wnętrza czajnika, a następnie docisnąć go do sitka i pozostawić na kilkanaście minut. Ten sposób sprawdzi się też w przypadku rantu i wieczka urządzenia.

Usuwanie kamienia z czajnika

Usuwanie kamienia z czajnika nie musi być przykrym obowiązkiem, bo w zasadzie robi się samo. Warto na przykład zabrać się za to w trakcie robienia innych porządków. Pamiętajcie, że regularne odkamienianie czajnika pozwoli wam zrobić to szybko i bez większego wysiłku.

Zobacz również:

Więcej o: