Ryż jaśminowy - co to za odmiana? Jakie ma właściwości?

Ryż jaśminowy to jeden z rodzajów ryżu, które możemy znaleźć na sklepowych półkach. Skąd się wzięła jego nazwa? W jakich daniach będzie smakował najlepiej? A jakie ma wartości odżywcze? Wyjaśniamy wszystko, co dotyczy ryżu jaśminowego i inspirujemy do przygotowania pysznych potraw!

Ryż jaśminowy - co to za gatunek?

Ryż jaśminowy to gatunek ryżu długoziarnistego, który hodowany jest przede wszystkim w Tajlandii i wykorzystywany w kuchni azjatyckiej. Jedną z jego charakterystycznych cech jest lekko słodkawy zapach przypominający jaśmin - to stąd wzięła się nazwa. Ma także specyficzny, delikatnie słodki smak, określany niekiedy jako miodowy. Nie oznacza to jednak, że jest stosowany tylko do deserów - równie często podaje się go na słono.

Ryż jaśminowy - właściwości

Ryż jaśminowy ma także bardzo dużo wartości odżywczych. Jest przede wszystkim doskonałym źródłem białka i węglowodanów, a jednocześnie ma niewiele tłuszczu, więc często wybierają go osoby uprawiające sport lub odchudzające się. 100 g ugotowanego ryżu jaśminowego to tylko 118 kalorii! Może być także bez obaw spożywany przez tych, którzy miewają problemy trawienne - ryż jaśminowy jest lekkostrawny i nie obciąża żołądka, choć pozostawia uczucie sytości.

Jest to także doskonałe źródło witamin z grupy B, witaminę E oraz potasu, magnezu, cynku, żelaza i fosforu. Dzięki tym właściwościom zaleca się jego spożywanie kobietom w ciąży i osobom z nadciśnieniem. Jak ugotować ryż jaśminowy?

Ryż jaśminowy - gotowanie

Ryż jaśminowy - jak gotować go, żeby był pyszny? Idealnie ugotowany powinien być on kleisty i miękki. Aby uzyskać ten efekt, należy zastosować odpowiednie proporcje oraz czas gotowania. Na każdą szklankę suchego ryżu jaśminowego będzie przypadać 1,5-2 szklanki wody bądź bulionu. Wsypujemy go do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. Uważamy, żeby go nie przypalić! Ryż powinien wchłonąć cały płyn - jeśli nalejemy za dużo wody i będziemy musieli ją odlać, pozbędziemy się wielu cennych składników odżywczych!

Ryż jaśminowy - do czego zastosować?

Przykładów zastosowania ryżu jaśminowego w kuchni jest wiele. Możemy go stosować tak samo, jak zwykły biały ryż - będzie bardzo dobry zarówno jako składnik dań, jak i dodatek do obiadu. Ze względu na swój słodkawy posmak na pewno doskonale skomponuje się z wszelkimi owocami - prostym pomysłem jest ryż z jabłkami i cynamonem (zobacz też nasz przepis na ryż z jabłkami) lub truskawkami. Jest pyszny również z aromatycznym mlekiem kokosowym (sprawdź: jak zrobić mleko kokosowe w domu).

Warto podążyć również azjatyckim śladem i zastosować ryż jaśminowy w kuchni orientalnej. Nie powinniśmy go wykorzystywać do sushi (do niego należy przygotować specjalne krótkoziarniste gatunki wywodzące się z Japonii), ale będzie wyśmienity, jeśli go usmażymy. Można go przygotować z kurczakiem, szalotką, jajkiem, ananasem i orzechami nerkowca z dodatkiem sosu sojowego i ostrygowego. Osoby, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego mogą wymienić mięso na tofu. Warto kombinować różne połączenia smakowe i korzystać z różnych składników - np. dodać marchewkę, groszek, grzyby shiitake lub kukurydzę. Smacznego!

Więcej o: