Przepis na drożdżówkę - jak upiec domowe słodkie bułeczki?

Domowe drożdżówki większość z nas zapewne kojarzy z pachnącą kuchnią mamy lub babci. Zapach drożdżowego ciasta i smak przepysznych bułeczek podjadanych jeszcze gorących prosto z blachy możesz przywołać i we własnym domu. Jeśli więc marzy Ci się domowa drożdżówka, przepis znajdziesz u nas!

Przepis na drożdżówkę warto znać, zwłaszcza jeżeli zdarza nam się w biegu przed pracą kupować słodkie bułki lub dawać je dzieciom do szkoły. Upieczenie tego przysmaku może nie jest najłatwiejsze, ale dla efektu końcowego warto poświęcić wieczór! To także okazja, by spędzić czas z rodziną, potrenować mięśnie podczas wyrabiania ciasta lub po prostu opanować do perfekcji pieczenie drożdżówki. Przepis znajdziecie poniżej!

Jak upiec drożdżówkę?

Składniki:

  • 3 szklanki (ok. 450 g) mąki pszennej + mąka do podsypania,
  • 1 szklanka (ok. 250 ml) mleka,
  • pół kostki masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • ok. 70 g świeżych drożdży,
  • szczypta soli

Drożdżówka - jak zrobić? Przygotowanie krok po kroku

  1. Na początek przygotuj zaczyn - drożdże pokrusz, wrzuć do miseczki i zalej ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Dodaj łyżkę mąki, szczyptę cukru i soli, a następnie odstaw na 15-20 minut, by drożdże zaczęły pracować. W tym czasie rozpuść masło i przestudź je (więcej na ten temat: Jak zrobić ciasto drożdżowe?).
  2. Do sporej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, wbij jajka i wlej roztopione masło. Następnie dodaj zaczyn drożdżowy i połącz wszystkie składniki. Wyrób porządnie ciasto rękami, a później nakryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe na około godzinę, by wyrosło.
  3. Następnie wyłóż ciasto na stół bądź stolnicę, podsyp mąką i rozwałkuj na prostokątny placek o grubości ok. 1,5 cm. Od tego momentu wiele zależy, w jakiej formie chcesz przygotowywać swoje drożdżówki.







      • jeżeli przygotowujesz bułeczki z nadzieniem, powykrawaj kółka przy użyciu sporej szklanki, a następnie zrób małe zagłębienia pośrodku. W przygotowane miejsce nałóż słodki twarożek, ulubiony dżem, powidła lub budyń;







      • jeśli chcesz zrobić "ósemki" z dwoma nadzieniami, pokrój ciasto na paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 15 cm. Rozciągnij trochę ciasto w palcach i uformuj na kształt ósemek. W jedno zagłębienie ("brzuszki ósemek" nie powinny być puste, ciasto musi się lekko na siebie nakładać) wyłóż na przykład budyń waniliowy, a w drugie dżem truskawkowy.





  4. Uformowane drożdżówki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw jeszcze na kilkanaście minut do podrośnięcia. Możesz je jeszcze posmarować rozkłóconym jajkiem.

Jak piec drożdżówki?

Blachę z drożdżówkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz je przez około 20 minut, aż urosną i będą lekko rumiane. Po upieczeniu ozdób je lukrem.

Wskazówka: Drożdżówki będą także przepyszne z kruszonką domowej roboty. By ją zrobić, weź pół szklanki cukru, pół kostki zimnego masła i szklankę mąki pszennej. Połącz te składniki palcami lub posiekaj je nożem, aby powstały grudki różnej wielkości. Rozłóż kruszonkę na drożdżówkach przed wstawieniem ich do piekarnika (zobacz również nasz poradnik: Jak zrobić kruszonkę?).

Więcej o: