Wątróbka wieprzowa - zdrowa i smaczna. Jak ją przygotować?

Wątróbka wieprzowa to propozycja na obiad, którą powinniśmy odkryć na nowo! Koniec z uprzedzeniami rodem ze szkolnej stołówki - to danie, jeżeli jest dobrze przyrządzone, smakuje naprawdę wybornie. Jak przyrządzić wątróbkę wieprzową, by posmakowała nawet niejadkom?

Wątróbka wieprzowa - składniki odżywcze

Wątróbka wieprzowa jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawiera przede wszystkim bardzo dużą ilość witamin z grupy B oraz łatwo przyswajalne żelazo. Poza tym jest bogata także w witaminy A, D i K oraz w cynk. Jest więc zalecana wszystkim, którzy cierpią na anemię lub niedobory witamin – zwłaszcza B12. Zawiera także porównywalną ilość białka, co kawałek drobiu o podobnej gramaturze, a ma przy tym mniej tłuszczu. Przy tych wszystkich zaletach jest również bardzo tania – możemy mieć zatem prawdziwą bombę witaminową w naprawdę niskiej cenie. Osoby, które nie powinny spożywać nadmiernej ilości smażonych pokarmów, mogę zdecydować się na duszenie bądź nawet gotowanie wątróbki – też będzie smaczna!

Czas więc na odkrycie na nowo tego mięsa – zapomnijmy o daniach ze szkolnej czy przedszkolnej stołówki i przyrządźmy obiad samodzielnie! Gwarantujemy, że będzie zdecydowanie lepsza. Jak zrobić wątróbkę wieprzową z cebulką i jabłkiem? Sprawdźcie!

Wątróbka wieprzowa - przepis

Składniki:

  • 400 g wątróbki wieprzowej,
  • 2 duże cebule,
  • 1 duże jabłko,
  • mąka do obtoczenia,
  • garść suszonej żurawiny,
  • majeranek,
  • sól i pieprz do doprawienia,
  • olej rzepakowy do smażenia

Jak usmażyć wątróbkę wieprzową?

Każdą wątróbkę dokładnie oczyszczamy - usuwamy błonki i pęcherzyki z krwią lub żółcią, a później dokładnie myjemy. Jeśli wątróbki są bardzo duże, kroimy je na mniejsze kawałki. Następnie każdy z nich obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy wątróbki. Należy być przy tym ostrożnym – olej może mocno pryskać! Nie należy także smażyć zbyt wielu wątróbek w tym samym czasie – temperatura oleju niepotrzebnie się wtedy obniży. Każdy kawałek obsmażamy przez chwilę z obu stron – tak, by mięso „zamknęło się” i lekko przyrumieniło – nie powinno to trwać za długo, ponieważ będziemy ją jeszcze dusić, a nie chcemy, by była zbyt sucha. Wtedy zdejmujemy je z patelni i odkładamy na talerz.

Cebulę kroimy w piórka, a obrane jabłko – w cienkie półplasterki. Na patelnię, na której była smażona wątróbka, dolewamy małą porcję oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy ją przez chwilę, a potem dodajemy pokrojone jabłka. Gdy lekko zmiękną, a cebula się zeszkli, wrzucamy obsmażoną wątróbkę. Mieszamy wszystko, doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą, a następnie przykrywamy pokrywką. Całość dusimy przez około 15-20 minut, na niewielkim ogniu. W tym czasie wątróbka mięknie i ścina się w środku. Na koniec dodajemy żurawinę i wszystko mieszamy.

Jak podawać wątróbkę wieprzową?

Wątróbka wieprzowa z jabłkiem i cebulką będzie smakować rewelacyjnie z ziemniakami – zarówno młodymi z wody, jak i tłuczonymi. Choć cebulka i jabłko stanowią pyszny dodatek do dania, warto je uzupełnić czymś jeszcze – na przykład kiszonym bądź małosolnym ogórkiem lub zasmażanymi buraczkami.

Więcej o: