Kurczak jak z KFC - przepis na chrupiące kąski z kurczaka, które zawładną twoim talerzem

Kurczak jak z KFC to jeden z najczęściej odtwarzanych przez nas przepisów z restauracji szybkiej obsługi. Często zastanawiamy się, jak przygotować udka lub skrzydełka, by były tak chrupiące, jak te z popularnej sieci. Wbrew pozorom to wcale nie takie trudne zadanie. Jak zrobić kurczaka jak z KFC? Mamy przepis.
Zobacz wideo

Jak zrobić kurczaka jak z KFC?

Kurczak jak z KFC to jeden z najchętniej odtwarzanych przez nas przepisów. Nic zatem dziwnego, że co jakiś czas do sieci wycieka rzekomo jedyny prawdziwy przepis na to popularne danie z restauracji szybkiej obsługi. Za każdym razem autorzy "przecieku" zarzekają się, że z podanego przez nich przepisu wyjdzie nam idealna panierka jak z KFC.

W 2016 roku oryginalny ponoć przepis opublikowała na swoich łamach gazeta Chicago Tribune. Według niej tajną recepturę zdobył przypadkiem Joe Ledington (jak podawała gazeta - siostrzeniec słynnego właściciela KFC, Haralda Sandersa). Podał on dziennikarzom tytułu przepis na sekretną mieszankę jedenastu ziół, których kompozycja sprawia, że nasz domowy kurczak będzie smakował właśnie jak ten z KFC.

Niestety, zarówno przedstawiciele sieci restauracji KFC, jak i sam Joe Ledington podważyli autentyczność opublikowanego przez Chicago Tribune przepisu. Oryginalna receptura, której autorem jest Harald Sanders, znany z logo sieci "Colonel Sanders", czyli pułkownik Sanders), a która powstała w roku 1940, jest bowiem największą tajemnicą firmy. Jak donosi prasa (choć może to być oczywiście jedna z miejskich legend), spoczywa ona ponoć w dobrze strzeżonym miejscu - sejfie o ścianach grubych na ponad pół metra, który przez 24 godziny na dobę znajduje się pod nadzorem kamer i zabezpieczony jest czujnikami ruchu.

W związku z tym trudno powiedzieć, czy przepis, który opublikowała gazeta, jest bliski, czy daleki od oryginału. Możecie jednak spróbować go wykorzystać, by przygotować swoją wersję kurczaka jak z KFC.

Udka z kurczaka jak z KFC - sekretny przepis na panierkę jak z KFC

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 łyżki stołowej soli
  • 1/2 łyżki stołowej suszonego tymianku
  • 1/2 łyżki stołowej suszonej bazylii
  • 1/3 łyżki stołowej suszonego oregano
  • łyżka stołowa soli selerowej
  • łyżka stołowa zmielonego czarnego pieprzu
  • łyżka stołowa mielonej gorczycy (można zastąpić musztardą)
  • 4 łyżki stołowe słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki stołowe soli czosnkowej
  • łyżka mielonego imbiru
  • 3 łyżki mielonego białego pieprzu
  • szklanka maślanki lub mleka
  • ubite jajko
  • 10 niedużych udek z kurczaka (pałki) - dzięki temu, że będą małe, na pewno usmażą się z każdej strony
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Pałki z kurczaka umyj.
  2. W garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć do niej udka z kurczaka i gotuj na niezbyt wysokim ogniu przez około 5 minut. Następnie wyjmij i ostudź.
  3. Wymieszaj mąkę z przyprawami. W oddzielnej misce ubij jajko razem z maślanką, namocz w niej kurczaka i odstaw w temperaturze pokojowej na 20-30 minut.
  4. Następnie starannie obtocz każde z udek w przygotowanej wcześniej mieszance mąki z przyprawami.
  5. Ponownie odstaw na 20 minut.
  6. W tym czasie przygotuj naczynie z grubym i głębokim dnem (może być garnek lub patelnia albo frytkownica, jeśli ją posiadasz). Wlej ok. 7-8 cm oleju i pozwól mu dobrze się rozgrzać.
  7. Wkładaj po 3-4 kawałki kurczaka na bardzo dobrze rozgrzany olej (nie powinien mieć jednak temperatury wyższej niż 175-180 stopni Celsjusza - możesz to regulować przy użyciu termometru kuchennego).
  8. Smaż kurczaka po kilka minut z każdej strony, dopóki nie przyrumienią się na złotobrązowy kolor.
  9. Po usmażeniu odsącz kurczaka z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Skrzydełka z kurczaka jak z KFC

Skrzydełka z kurczaka jak z KFCSkrzydełka z kurczaka jak z KFC Fot. Shutterstock

W podobny sposób, jak udka, możecie również przygotować skrzydełka z kurczaka jak z KFC. Pamiętajcie jednak, że są one o wiele mniejsze, więc wymagają krótszego czasu smażenia. W przeciwieństwie do udek nie musicie ich również wcześniej obgotowywać. Podobnie jak filet z kurczaka, wystarczy je jedynie zamarynować w maślance, obtoczyć w przyprawach, a następnie usmażyć.

Kurczak a la KFC - to zapamiętaj

Uważaj, żeby smażyć kawałki kurczaka na niezbyt mocnym ogniu. Dzięki temu równomiernie usmażą się z każdej strony i nie będą surowe w środku. Jeśli ogień będzie zbyt mocny, panierka a la KFC się przypali, a mięso nie będzie dosmażone.

Do marynowania kurczaka najlepiej używać maślanki. Właśnie jej używa się zazwyczaj w USA. Dzięki swojej kwaskowości doskonale zmiękcza mięso przed dodaniem przypraw i smażeniem.

Kurczak taki jak w KFC - z czym podawać?

Złociste, chrupiące kąski kurczaka smakują doskonale m.in. przede wszystkim w klasycznej odsłonie - z dodatkiem sałatki colesław i frytek - najlepiej tych domowych (zobacz: Jak zrobić frytki, żeby zawsze były idealne? Naukowcy tłumaczą). Jeśli jednak nie macie ochoty, by smażyć również frytki, możecie podać takie chrupiące kąski z ziemniaczanym puree lub ziemniakami pieczonymi. Jako dodatek świetnie sprawdzi się także mizeria albo sałata ze śmietaną czy jogurtem. Do kurczaka a la KFC pasują również różne sosy - od ketchupu i majonezu, po sos tysiąca wysp lub sos czosnkowy.

Pamiętajcie, że tak przygotowany kurczak jak z KFC smakuje świetnie również na zimno. Z tego powodu doskonale sprawdzi się również jako przekąska na piknik.

Więcej o:
Copyright © Agora SA