Gotowanie makaronu to jedna z podstawowych umiejętności każdego kucharza. Rozgotowany lub twardy makaron może zniszczyć niejedno danie! Jak więc prawidłowo gotować różne jego rodzaje? Podpowiadamy!
Makarony ryżowy i sojowy podajemy do dań azjatyckich – na przykład warzyw smażonych z makaronem, orientalnych sosów czy chrupiących sajgonek. Ryżowy nie zawiera tłuszczów, a sojowy ma ich bardzo mało. Oba za to nie zawierają glutenu i są lekkostrawne – dlatego też zalecane są osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego oraz chorującym na celiakię. Makaronu sojowego oczywiście nie powinny spożywać osoby z alergią na soję!
Zarówno makaronu ryżowego, jak i sojowego tak naprawdę nie gotuje się, ale zaparza. Potrzebną ilość makaronu wrzucamy do głębokiego talerza lub do miski. Zagotowujemy wodę, a następnie zalewamy nią odłożony makaron. Następnie przykrywamy naczynie pokrywką lub dużym talerzem i czekamy. To, kiedy makaron będzie gotowy, zależy od jego grubości – najcieńszy rodzaj, nitki, będą miękkie już po 3-4 minutach! Wstążki powinny być miękkie po około 7-8 minutach, natomiast makaronowi o grubszym kształcie trzeba dać jeszcze chwilę.
Przyjęło się, że makaron do spaghetti – a także inne makarony, które wykorzystujemy do sosów – powinny być al dente. Oznacza to, że makaron jest lekko niedogotowany, ale nie twardy. Uchodzi on za zdrowszy rodzaj makaronu – od rozgotowanego różni go przede wszystkim wartość indeksu glikemicznego, która jest niższa. Ile gotować makaron? Tę informację należy sprawdzić na opakowaniu i dobrze pilnować tego czasu. Jeżeli producent nie podaje informacji, jak długo gotować makaron, by był al dente, można wyjąć go z wody około 2-3 minuty przed czasem.