Jak ugotować makaron, by zawsze był idealny? Poradnik dla początkujących i zaawansowanych kucharzy

Jak ugotować makaron? Nie, to wcale nie jest głupie pytanie! W końcu na sklepowych półkach piętrzą się przeróżne rodzaje makaronów, które są wykorzystywane do przeróżnych dań. Gotowanie makaronu jest proste, ale warto znać niektóre triki i wskazówki, by nie zaliczyć kulinarnego faux-pas!

Gotowanie makaronu to jedna z podstawowych umiejętności każdego kucharza. Rozgotowany lub twardy makaron może zniszczyć niejedno danie! Jak więc prawidłowo gotować różne jego rodzaje? Podpowiadamy!

Jak ugotować makaron ryżowy? Jak ugotować makaron sojowy?

Makarony ryżowy i sojowy podajemy do dań azjatyckich – na przykład warzyw smażonych z makaronem, orientalnych sosów czy chrupiących sajgonek. Ryżowy nie zawiera tłuszczów, a sojowy ma ich bardzo mało. Oba za to nie zawierają glutenu i są lekkostrawne – dlatego też zalecane są osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego oraz chorującym na celiakię. Makaronu sojowego oczywiście nie powinny spożywać osoby z alergią na soję!

Zarówno makaronu ryżowego, jak i sojowego tak naprawdę nie gotuje się, ale zaparza. Potrzebną ilość makaronu wrzucamy do głębokiego talerza lub do miski. Zagotowujemy wodę, a następnie zalewamy nią odłożony makaron. Następnie przykrywamy naczynie pokrywką lub dużym talerzem i czekamy. To, kiedy makaron będzie gotowy, zależy od jego grubości – najcieńszy rodzaj, nitki, będą miękkie już po 3-4 minutach! Wstążki powinny być miękkie po około 7-8 minutach, natomiast makaronowi o grubszym kształcie trzeba dać jeszcze chwilę.

Jak ugotować makaron do spaghetti?

Przyjęło się, że makaron do spaghetti – a także inne makarony, które wykorzystujemy do sosów – powinny być al dente. Oznacza to, że makaron jest lekko niedogotowany, ale nie twardy. Uchodzi on za zdrowszy rodzaj makaronu – od rozgotowanego różni go przede wszystkim wartość indeksu glikemicznego, która jest niższa. Ile gotować makaron? Tę informację należy sprawdzić na opakowaniu i dobrze pilnować tego czasu. Jeżeli producent nie podaje informacji, jak długo gotować makaron, by był al dente, można wyjąć go z wody około 2-3 minuty przed czasem.

Jak ugotować makaron – wskazówki:

  1. Makaron wrzucaj do wody dopiero wtedy, gdy się ona zagotuje. Po zagotowaniu dodawaj też sól.
  2. Wykorzystaj dużą ilość wody – na 100 g suchego makaronu wlej około 1 litr wody.
  3. Jeśli nie masz wysokiego garnka, nie musisz łamać makaronu do spaghetti. Zanurz go w wodzie do połowy, a gdy ona zmięknie, włóż pozostałą część.
  4. Mieszaj makaron podczas gotowania – zapobiegniesz dzięki temu przywieraniu do dna garnka i ewentualnemu przypaleniu.
  5. Nie gotuj makaronu w bulionie, który chcesz wykorzystać do zupy lub sosu – wchłonie on wodę i cały smak!
  6. Dodawanie oleju lub oliwy do gotowania makaronu budzi kontrowersje – jedni uważają, że dzięki temu makaron się nie skleja, inni przypominają, że nie ma to znaczenia, ponieważ tłuszcz jest lżejszy od wody i będzie na wierzchu.
  7. Staraj się polewać sosem świeżo ugotowany makaron – będzie najsmaczniejszy.
  8. Jeżeli gotujesz makaron, który ma być potem elementem zapiekanki, zawsze gotuj go co najwyżej al dente.
Więcej o:
Skomentuj:
Jak ugotować makaron, by zawsze był idealny? Poradnik dla początkujących i zaawansowanych kucharzy
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX