Zupa gulaszowa węgierska - przepis na smakowite danie obiadowe

Zupa gulaszowa węgierska to doskonały pomysł na obiad, kiedy potrzebujemy czegoś sycącego, aromatycznego i przepysznego. To jedna z tych zup, po której nie trzeba podawać drugiego dania. Bez wątpienia sprawdzi się po męczącej pracy, długich wędrówkach czy niespodziewanym ataku chłodu lub deszczu. Jak zrobić węgierską zupę gulaszową? Podajemy przepis!

Zupa węgierska gulaszowa - z czego jest zrobiona?

Zupa gulaszowa po węgiersku, właśnie tak, jak jej nazwa wskazuje, przypomina tradycyjny gulasz, który zwykle jest jadany razem z kaszą, ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi. Do jej głównych składników należą: mięso wołowe lub wieprzowe, papryka, cebula i przecier pomidorowy. Dokładny przepis znajdziecie poniżej, a do wypróbowania go zapraszamy wszystkich, niezależnie od doświadczenia – choć przygotowanie zupy gulaszowej jest dość czasochłonne, każdy powinien sobie z nią poradzić!

Zobacz wideo

Węgierska zupa gulaszowa - przepis:

Składniki:

  • 500 g mięsa chudego mięsa wołowego lub wieprzowego,
  • 3 papryki (mogą być różnokolorowe),
  • 4 ziemniaki,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 puszka krojonych pomidorów (lub 3 średnie świeże pomidory),
  • 1 marchewka,
  • 1,5 litra wody,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarnka ziela angielskiego,
  • odrobina oleju do smażenia,
  • sól i pieprz,
  • przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, cząber, majeranek, tymianek

Przygotowanie:

Mięso oczyść z błonek i kostek, a następnie pokrój w około 2-centymetrowe kawałki. Oprósz je słodką papryką i tymiankiem i odstaw na około godzinę w chłodne miejsce, by się dobrze zamarynowało. Cebulę pokrój w piórka i wrzuć do dużej miski, wlawszy wcześniej do niej odrobinę oleju. Dodaj zamarynowane mięso i smaż, aż będzie lekko rumiane. Następnie zalej mięso i cebulę wodą, wrzuć ziele angielskie i liście laurowe. Duś pod przykryciem. W trakcie duszenia pokrój w kostkę ziemniaki, a marchewkę w plastry i dodaj do mięsa. Pokrój również paprykę (i pomidory, jeśli używasz świeżych), a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Gdy zarówno mięso, jak i ziemniaki będą prawie miękkie, paprykę i pomidory wrzuć do garnka, dodaj także rozdrobniony czosnek. Dopraw słodką i ostrą papryką, cząbrem i majerankiem. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.

Wskazówka: Jeśli chcesz, możesz dodać do zupy gulaszowej czerwone wino. 250 ml wina wlej do zupy razem z pomidorami i gotuj kilka minut bez przykrywki, by alkohol odparował. Jeżeli natomiast zupa jest zbyt rzadka (na przykład przez soczyste pomidory lub za dużą ilość wody), możesz ją zagęścić, używając mąki kukurydzianej lub mielonego siemienia lnianego. By nie powstały kluski, rozrób odrobinę mąki bądź siemienia z letnią wodą, następnie dodaj 2 łyżki zupy, dobrze wymieszaj i połącz z resztą dania.

Zupa gulaszowa węgierska – jak podawać?

Ze względu na to, że do zupy gulaszowej dodajemy sporą ilość mięsa oraz ziemniaków, będzie ona bardzo sycąca. Możemy ją jednak podać z pełnoziarnistym chlebem lub bagietką. Do przyozdobienia każdej porcji nada się natka pietruszki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA