Sałatka z szynką - proste i pyszne smaki

Sałatka z szynką to coś, co potrafi zrobić każdy. Proste smaki, które znane są wszystkim z kanapek, warto przenieść na sałatkę. Nie potrzeba do tego większych zdolności kulinarnych ani lat doświadczenia w kuchni. Sałatka z szynką po prostu nie może się nie udać!

Sałatka z szynką występuje w wielu różnych wersjach – możemy tak naprawdę wykorzystać każdą szynkę, którą kupujemy do kanapek. Wszystko zależy od kompozycji składników. Co do sałatki z szynką? Jak zrobić sałatkę z szynką? Przedstawiamy trzy propozycje!

Zobacz wideo

Sałatka z szynką konserwową i ananasem - przepis:

Składniki:

  • 400 g szynki konserwowej w kawałku,
  • 4 jajka,
  • 200 g żółtego sera,
  • pół puszki ananasa,
  • ok. 300 g (1 słoiczek) selera konserwowego,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz

Sałatka z ananasem i szynką konserwową - przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo, kukurydzę, ananas i seler odcedź z zalewy. Ser zetrzyj na tarce. Ugotowane jajka oraz szynkę konserwową pokrój w niedużą kostkę. W podobny sposób pokrój także krążki ananasa. Do miski wsyp kolejno wszystkie składniki, a potem wymieszaj. W szklance połącz jogurt naturalny i majonez, a następnie dodaj do sałatki. Wymieszaj ponownie, a na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.

Sałatka makaronowa z szynką - przepis:

Składniki:

  • około 200 g suchego makaronu (świderki, kokardki),
  • 300 g dowolnej szynki (może być w plastrach),
  • 1 czerwona papryka,
  • pół puszki kukurydzy,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 150 g sera żółtego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz

Sałatka makaronowa z szynką - przygotowanie:

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu na miękko. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w paski, a następnie na mniejsze części. W kostkę pokrój ser żółty oraz ogórki konserwowe, a także szynkę (jeśli jest w plastrach, pokrój ją w nieduże prostokąty). Kukurydzę odsącz z zalewy. W szklance wymieszaj majonez, jogurt naturalny i sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce, wlej sos, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec posyp całość posiekaną natką pietruszki.

Sałatka z szynką parmeńską - przepis:

Składniki:

  • 8 plastrów szynki parmeńskiej,
  • 2 gruszki,
  • 12 zielonych winogron,
  • 1/2 długiego ogórka,
  • garść rukoli,
  • 1/2 niedużego głąba sałaty lodowej,
  • 150 sera pleśniowego typu lazur,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 3 łyżki oliwy,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka płynnego miodu

Sałatka z szynką parmeńską - przygotowanie:

Sałatę lodową porwij na mniejsze części, a następnie wymieszaj ją z rukolą i wyłóż na sporym talerzu. Ogórka pokrój w półplasterki, z gruszek wydrąż gniazda nasienne i pokrój je w kostkę. Winogrona poprzekrawaj na połowy. Plastry szynki również przekrój na połowy i zwiń je w gniazdka. Gruszki, winogrona oraz ogórka wymieszaj i wysyp na talerz. Na nich poukładaj gniazdka z szynki parmeńskiej, a na wierzch pokrusz ser pleśniowy. W szklance wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę i miód, dopraw solą. Całość skrop przygotowanym sosem balsamicznym. Podawaj z chrupiącą bagietką.

Więcej o:
Copyright © Agora SA