Bataty z piekarnika - jak przygotować pyszny zamiennik dla pieczonych ziemniaków?

Bataty, podobnie jak ziemniaki i wiele innych warzyw, są bardzo dobre po upieczeniu. Bataty z piekarnika można przygotować na różne sposoby - piec je w całości, faszerować, zrobić z nich frytki. Od kilku lat warzywa te łatwo dostać w sklepach - warto więc nauczyć się, jak prosto i pysznie je przyrządzić!

Bataty w piekarniku przygotowuje się podobnie jak ziemniaki. Tak naprawdę niewiele trzeba, by były wyśmienite – dodatek masła i rozmarynu bądź czosnku sprawi, że będą prawdziwie rozpływać się w ustach. Pieczone bataty to doskonały pomysł na przekąskę, kolację lub dodatek do obiadu! Jak je zrobić?

Bataty – jak piec?

Jeżeli chcemy zrobić bataty pieczone w całości, powinniśmy kupić kilka niedużych batatów – szybciej się wtedy upieką. Należy również zwrócić uwagę, by wtedy każdy z nich był podobnej wielkości, ponieważ to właśnie od niej zależy czas pieczenia batatów – większe bulwy mogą być niedopieczone, nawet jeśli te mniejsze będą już gotowe.

Bataty pieczone w całości – składniki:

  • ok. 1 kg niedużych, w miarę równych batatów,
  • oliwa z oliwek lub olej dobrej jakości,
  • sól
  • będziesz także potrzebować folii aluminiowej

Bataty pieczone - krok po kroku:

  1. Bataty dokładnie umyj – nie potrzeba obierać ich ze skórki.
  2. Każdego umieść na kawałku folii aluminiowej na tyle dużym, by móc go łatwo zawinąć.
  3. Bulwy skrop oliwą lub olejem i oprósz solą, a następnie dobrze rozprowadź tłuszcz na każdej sztuce.
  4. Każdą zawiń w folię i ułóż w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.
  5. Bataty w piekarniku powinny spędzić około 40 minut – 1 godziny, ale dokładny czas pieczenia nie jest możliwy do podania – zależy od wielkości bulw.
  6. Piecz je tak długo, aż będą miękkie.
  7. Każdy pieczony batat rozwiń, rozetnij i dodaj do niego masło czosnkowe lub wymieszane z rozmarynem.
  8. Bataty podawaj gorące.

Faszerowane bataty z piekarnika

Pieczone bataty można też zrobić z dodatkiem innych składników. Wtedy nie musisz kupować aż tak małych bulw – wielkość nie będzie już miała takiego znaczenia, bo bataty będą rozkrojone.

Składniki:

  • 2 bataty,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • krążek sera camembert,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • listki świeżej bazylii,
  • sól

Przygotowanie:

  1. Bataty wyszoruj i przekrój wzdłuż na połówki.
  2. Skrop je oliwą i oprósz solą, a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut, aż będą miękkie.
  3. Po tym czasie widelcem zburz wierzchnią warstwę miąższu.
  4. Ser camembert pokrój w kostkę, posyp nim połówki batatów i zapiekaj jeszcze przez 5 minut.
  5. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
  6. Przygotuj sos balsamiczny – wymieszaj 3 łyżki oliwy z 1 łyżką octu balsamicznego.
  7. Na każdym batacie połóż pomidorki koktajlowe, skrop je sosem balsamicznym i połóż na nich listki bazylii. Podawaj gorące.

Jak podawać pieczone bataty?

Sposobów na bataty z piekarnika jest wiele. Możesz zapiec je z dodatkiem ciecierzycy i sera feta, dodać do nich mango, granat lub pesto. Jeśli lubisz kuchnię fusion, zainspiruj się tradycyjnymi daniami z różnych regionów Polski: pieczony batat z oscypkiem i żurawiną albo podany (po upieczeniu) z twarożkiem a la pyra z gzikiem, też będzie wyśmienity!

Więcej o: