Ciasto ucierane ze śliwkami - najprostszy i najlepszy sposób na śliwki!

Ciasto ucierane ze śliwkami to coś, co powinien zrobić każdy tuż po przyniesieniu do domu woreczka pełnego soczystych, delikatnie kwaskowych i pysznych śliwek. To doskonała okazja, by wypróbować swoje siły w pieczeniu lub zaprosić do pomocy najmłodszych - ucierane ciasto ze śliwkami wprost nie może się nie udać! Jak je zrobić? Sprawdźcie!

Zawsze wydawało ci się, że jesteś kiepskim cukiernikiem? Że ciasta niespecjalnie ci wychodzą? Mimo wszystko zrób ciasto ze śliwkami. Ucierane to najlepszy pomysł! To przecież właśnie o nim była piosenka, którą śpiewają przedszkolaki: najłatwiejsze ciasto w świecie…

Przepis na ciasto ucierane ze śliwkami

Składniki:

  • 400 g świeżych śliwek,
  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 5 jajek,
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 190 g cukru

Ciasto ucierane ze śliwkami - przygotowanie

  1. Masło utrzyj z cukrem przy użyciu robota kuchennego na jasną i puszystą masę.
  2. Po kolei – każde osobno – wbijaj jajka. Po każdym z nich ucieraj masę łyżką lub przy użyciu miksera (na wolnych obrotach).
  3. Następnie wsyp mąkę przesianą przez gęste sitko i dodaj proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połącz.
  4. Śliwki umyj, podziel na połówki, wyjmij z nich pestki i sprawdź, czy aby na pewno nie są robaczywe (pamiętaj – znane przysłowie mówi "Pierwsze śliwki – robaczywki"!). Możesz je pokroić na ćwiartki, jeżeli owoce są duże.
  5. Następnie przygotuj formę – wyłóż ją papierem do pieczenia lub natłuść masłem bądź margaryną i wysyp bułką tartą. Na wierzch wysyp owoce.
  6. Piekarnik rozgrzej do 180stopni Celsjusza.
  7. Gdy będzie gorący, włóż do niego ciasto i piecz przez około 45 minut, aż patyczek będzie suchy.

Uwaga: ciasto ucierane możesz przygotować także, używając oleju zamiast masła.

Zacznij wtedy od ubicia białek na sztywno, dodania cukru i wmieszania żółtek. Następnie wsyp przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i wlej 3/4 szklanki oleju.

Proste ciasto ucierane ze śliwkami – jak je podawać?

Ucierane ciasto ze śliwkami to doskonały pomysł na piknik czy deser po lekkim obiedzie. Po upieczeniu możesz po prostu posypać je cukrem pudrem. Możesz jednak przygotować kruszonkę. Zanim wstawisz je do piekarnika, posiekaj lub rozetrzyj w palcach 5 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki zimnego masła i 3 łyżki cukru, tak, aby powstały grudki (zobacz również: Jak zrobić kruszonkę?). Tak zrobioną kruszonką wysyp je na owocach i piecz razem z ciastem.

Ciasto ucierane ze śliwkami będzie doskonale smakować ze szklanką zimnego mleka, chłodnym kompotem owocowym lub orzeźwiającą wodą z miętą i cytryną.

Ciasto ucierane – z czym jeszcze je upiec?

Takie ciasto możesz przygotować z dowolnymi składnikami. Najlepiej sprawdzą się świeże owoce – korzystaj z truskawek, jagód, porzeczek, malin czy jabłek. Poza sezonem możesz użyć także przetworów – ciasto z dżemem jagodowym czy frużeliną malinową również będzie palce lizać! Możesz także skorzystać z mrożonych owoców – pamiętaj jednak, by rozmrozić je przed pieczeniem i odsączyć z nadmiaru soku i wody, by nie powstał zakalec! Całe lub pokrojone owoce możesz także wmieszać do ciasta przed upieczeniem.

Więcej o: