Ryba smażona w panierce pojawia się na naszych stołach bardzo często. Pamiętamy ją z piątkowych obiadów w szkolnych stołówkach i z wyjazdów nad Morze Bałtyckie. Z tą pierwszą wersją nie zawsze mamy dobre skojarzenia, ale już świeża rybka prosto z morza usmażona w chrupiącej panierce to danie, na wspomnienie którego cieknie nam ślinka! Jak usmażyć rybę w panierce?
Składniki klasycznej panierki do ryby to jajka i mąka lub bułka tarta. Niektórzy pomijają dodatek jajek i smażą rybę obtoczoną tylko w mące lub bułce tartej lub w mieszaninie tych dwu składników. Warto jednak dodać jeszcze jeden składnik – mąkę kukurydzianą – by panierka lepiej trzymała się smażonej ryby.
Jeśli używasz jajek, pamiętaj, że należy wykorzystać zarówno żółtko, jak i białko. Nie wystarczy tylko go rozmieszać widelcem – najlepiej ubić je lekko trzepaczką lub przy użyciu miksera (jeśli mamy dużą ilość jajek), aby masa jajeczna dobrze się napowietrzyła. Mąkę pszenną i bułkę tartą (lub jeden z tych składników) połącz w proporcjach 1:1. Do tego dodaj 2 łyżki mąki kukurydzianej.
Jeżeli masz ochotę na trochę bardziej oryginalną panierkę, możesz ulepszyć ją na różne sposoby bądź wykorzystać inne składniki. Jeśli dodasz do mąki i bułki ulubione przyprawy, ich smak także będzie wyczuwalny. Warto poeksperymentować zwłaszcza z solą ziołową, pieprzem cytrynowym, czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi.
Do panierowania możesz także wykorzystać inne składniki – na przykład płatki kukurydziane (oczywiście te bez dodatku cukru), pokruszone krakersy lub chipsy (zobacz również: Zabrakło bułki tartej? Zastąpi ją jeden tani składnik, który na pewno masz w domu). Pamiętaj jednak, że dodatek tego typu składników podnosi kaloryczność dania! To zdecydowanie nie jest wersja dla tych, którzy chcą zjeść lekką i dietetyczną rybkę na obiad!
Ryba smażona w panierce to danie proste, ale podczas przygotowania go, należy pamiętać o pewnych zasadach. One także wpływają na to, czy nasza panierka będzie idealnie chrupka i pyszna. Pamiętaj o następujących zasadach: