Najlepsza panierka do ryby. Jak usmażyć rybę w panierce?

Dobra panierka do ryby to połowa sukcesu! Dzięki niej smażone filety będą smakować wybornie. Chrupiąca panierka do ryby jak nad morzem jest do odtworzenia we własnej kuchni! Poznaj nasze wskazówki i przepis, aby przygotować najsmaczniejszą smażoną rybę, jaką zdarzyło ci się jeść!

Ryba smażona w panierce pojawia się na naszych stołach bardzo często. Pamiętamy ją z piątkowych obiadów w szkolnych stołówkach i z wyjazdów nad Morze Bałtyckie. Z tą pierwszą wersją nie zawsze mamy dobre skojarzenia, ale już świeża rybka prosto z morza usmażona w chrupiącej panierce to danie, na wspomnienie którego cieknie nam ślinka! Jak usmażyć rybę w panierce?

Panierka do ryby – jak zrobić najlepszą?

Składniki klasycznej panierki do ryby to jajka i mąka lub bułka tarta. Niektórzy pomijają dodatek jajek i smażą rybę obtoczoną tylko w mące lub bułce tartej lub w mieszaninie tych dwu składników. Warto jednak dodać jeszcze jeden składnik – mąkę kukurydzianą – by panierka lepiej trzymała się smażonej ryby.

Jeśli używasz jajek, pamiętaj, że należy wykorzystać zarówno żółtko, jak i białko. Nie wystarczy tylko go rozmieszać widelcem – najlepiej ubić je lekko trzepaczką lub przy użyciu miksera (jeśli mamy dużą ilość jajek), aby masa jajeczna dobrze się napowietrzyła. Mąkę pszenną i bułkę tartą (lub jeden z tych składników) połącz w proporcjach 1:1. Do tego dodaj 2 łyżki mąki kukurydzianej.

Jeżeli masz ochotę na trochę bardziej oryginalną panierkę, możesz ulepszyć ją na różne sposoby bądź wykorzystać inne składniki. Jeśli dodasz do mąki i bułki ulubione przyprawy, ich smak także będzie wyczuwalny. Warto poeksperymentować zwłaszcza z solą ziołową, pieprzem cytrynowym, czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi.

Do panierowania możesz także wykorzystać inne składniki – na przykład płatki kukurydziane (oczywiście te bez dodatku cukru), pokruszone krakersy lub chipsy (zobacz również: Zabrakło bułki tartej? Zastąpi ją jeden tani składnik, który na pewno masz w domu). Pamiętaj jednak, że dodatek tego typu składników podnosi kaloryczność dania! To zdecydowanie nie jest wersja dla tych, którzy chcą zjeść lekką i dietetyczną rybkę na obiad!

Jak usmażyć rybę w panierce?

Ryba smażona w panierce to danie proste, ale podczas przygotowania go, należy pamiętać o pewnych zasadach. One także wpływają na to, czy nasza panierka będzie idealnie chrupka i pyszna.   Pamiętaj o następujących zasadach:

  1. Kiedy obtoczysz kawałek ryby w panierce, strzepnij jej nadmiar. To ryba jest głównym składnikiem, a panierka tylko dodatkiem – w przeciwnym razie danie będzie tłuste i niesmaczne.
  2. Pilnuj temperatury tłuszczu, na którym smażysz. Jeśli będzie ona za niska, panierka nie zrobi się złocista i chrupiąca, tylko zaparzy się i będzie łatwo rozmiękać. Olej powinien być naprawdę mocno rozgrzany. Pamiętaj także, że kładąc na patelnię każdy kolejny kawałek ryby, obniżasz temperaturę tłuszczu.
  3. Pod żadnym pozorem nie smaż nierozmrożonych kawałków ryby! Ryba powinna być dobrze rozmrożona przed podaniem – nie można liczyć na to, że rozmrozi się w trakcie smażenia.
  4. Nie zapominaj o odsączeniu każdego kawałka ryby z nadmiaru tłuszczu. Użyj do tego papierowego ręcznika.
  5. Świeżo usmażona ryba smakuje najlepiej. Ta odgrzewana w mikrofalówce lub nawet odsmażana ma szans być tak pyszna i chrupiąca, jak ta prosto z patelni.
Więcej o: