Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Jak przechowywać wędlinę w lodówce, żeby jak najdłużej była dobra? Podpowiadamy
Kiedy kupujemy wędlinę na wagę w sklepie, zazwyczaj dostajemy ją w plastikowej torebce lub folii spożywczej. W tych opakowaniach zazwyczaj wkładamy ją również do lodówki. Nie są to jednak odpowiednie warunki do przechowywania wędlin. Zarówno plastikowy woreczek, jak i folia spożywcza nie przepuszczają za wiele powietrza, a w efekcie wędlina szybciej się psuje. Nie jest to również rozwiązanie ekologiczne.
Jak przechowywać wędlinę?
"Wędliny w lodówce powinniśmy przechowywać w opakowaniach, które zapewnią dostęp powietrza, np. pergamin lub ściereczka" - czytamy w poradniku Jana Kuronia dla Federacji Polskich Banków Żywności. Pergamin doskonale sprawdzi się w przypadku miękkich i mniej trwałych wędlin. Wędliny suszone i wędzone można również włożyć do pojemnika - np. z dobrej jakości plastiku lub szkła, który przykrywamy niezbyt szczelnie, żeby zapewnić dostęp powietrza (może to być na przykład słoik).
Wędlinę w lodówce możemy trzymać na przykład w słoiku Fot. Shutterstock
Jak uniknąć zatrucia pokarmowego?
Jeśli wędlina zalega w twojej lodówce zbyt długo, pewnie niepotrzebnie kupujesz jej tak dużo. By uniknąć psucia się wędlin i konieczności ich wyrzucania, najlepiej po prostu kupować mniej.
Kiedy już kupujesz wędlinę, najlepiej postaw na tę w kawałku, niż tę w plasterkach (zwłaszcza cienkich). Druga z nich szybciej się zepsuje i będziesz musiał ją wyrzucić.
Im bardziej przetworzona wędlina, tym szybciej się zepsuje. Dlatego pasztety, salcesony czy kaszanki powinniśmy zjeść w ciągu dwóch-trzech dni od zakupu. Z kolei wędliny wędzone i suszone poleżą w lodówce dłużej - według danych ze strony USDA (Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych) wytrzymają w lodówce nawet trzy tygodnie.
Pamiętajcie jednak, żeby nie jeść wędliny, co do której nie macie pewności, że jest świeża. Powinniście ją wyrzucić, kiedy zauważycie, że jej powierzchnia stała się śliska, a zapach - nieprzyjemny (zobacz również: Czy mięso lub wędliny, które metalicznie opalizują, można bezpiecznie jeść? A może lepiej je wyrzucić? [WYJAŚNIAMY]).
-
Magda Gessler podała przepis na barszcz czerwony. Jest tani i bardzo prosty do zrobienia
-
Poznasz te rośliny? To trudniejsze niż myślisz! Już 2. pytanie jest wyzwaniem
-
Tatar ze śledzia według Magdy Gessler - przepis na doskonałe danie na Wigilię i Boże Narodzenie
-
Sałatka na Wigilię i Boże Narodzenie - trzy propozycje
-
Czy mikrofalówka niszczy właściwości odżywcze produktów? Czas rozwiać popularny mit
- Na otwieranie opakowań poświęcamy w życiu aż 40 dni. Znaczną część Polaków denerwuje ta czynność
- Zmarł współtwórca kodu kreskowego. George Laurer zrewolucjonizował zakupy
- Ryba po grecku, czyli nigdy nie starzejąca się klasyka
- Ile wydajemy na jedzenie online? Jest nowy raport. Przodują mniejsze miejscowości
- Krakowska sieć restauracji otworzyła pierwszy lokal za granicą. Dania Makarun od grudnia można zjeść w Dubaju
siwywaldi
Oceniono 7 razy 5
Kiedyś wędlina zmieniała kolor na zielony i wszystko było jasne. Dzisiaj jest tak nafaszerowana konserwantami, że nawet jak śmierdzi, to wygląda "świeżo" :-)