Pieczarki z makaronem smakują wyśmienicie – to jedno z najlepszych połączeń, jakie możemy sobie wyobrazić. Do takiego dania warto wybrać makaron pełnoziarnisty, jego kształt natomiast nie ma większego znaczenia – ważne tylko, by nie był to drobny makaron, ale raczej świderki (lub kokardki, rurki) bądź któryś z długich makaronów. Warto wykorzystać makaron pełnoziarnisty – bardzo dobrze komponuje się z pieczarkami i innymi dodatkami.
Co dodać do makaronu z pieczarkami?
Najlepszy sos do makaronu z pieczarkami i kurczakiem to sos śmietanowy – doskonale pasuje on do tego dania i jest prosty w przygotowaniu. Uzupełnij go cebulą i przyprawami. Makaron z pieczarkami w wersji bezmięsnej będzie doskonale smakował z dodatkiem innych warzyw – papryką, szpinakiem, soczewicą, suszonymi pomidorami czy cukinią.
Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym
Składniki:
- 200 g suchego makaronu tagliatelle, penne lub świderki,
- 200 g pieczarek,
- 200 g piersi z kurczaka,
- 1 cebula,
- szklanka (250 ml) śmietanki 30 proc.,
- łyżka słodkiej papryki,
- łyżka granulowanego czosnku (może być także suszony czosnek niedźwiedzi),
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki,
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron tagliatelle ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
- Kurczaka oczyść, obmyj i pokrój w kostkę.
- Posyp go papryką i czosnkiem, na następnie odstaw w chłodne miejsce, by mięso się zamarynowało.
- W tym czasie pieczarki pokrój w półplasterki, a cebulę w drobną kostkę.
- Następnie rozgrzej masło na patelni i zeszklij cebulę.
- Potem dodaj kurczaka, a gdy się lekko zrumieni, wrzuć również pieczarki. Wymieszaj i podsmaż całość.
- Wlej śmietankę i dobrze wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dopraw gałką muszkatołową i zapraw łyżką mąki (rozrobionej uprzednio w kubku z odrobiną chłodnej wody).
- Całość dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z gorącym makaronem.
Makaron z pieczarkami i szpinakiem
Składniki:
- 150 g suchego makaronu (np. kokardki, penne, świderki lub tagliatelle),
- 300 g świeżych liści szpinaku lub szpinaku baby,
- 250 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, serka mascarpone lub śmietanki 30 proc.,
- zioła prowansalskie,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia lub 3 łyżki oliwy z zalewy z pomidorów
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
- Szpinak dokładnie umyj, pieczarki pokrój w kostkę, a cebulę w piórka.
- Na patelni rozgrzej olej lub oliwę, wrzuć cebulę, dodaj wyciśnięty w wyciskarce czosnek i zeszklij.
- Następnie wrzuć pieczarki i szpinak, duś pod przykrywką tak długo, aż pieczarki zmiękną, a szpinak zwiędnie.
- Wtedy dodaj jogurt naturalny(ew. mascarpone lub śmietankę) i dopraw ziołami prowansalskimi.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Opcjonalnie – przed podaniem posyp startym parmezanem.