Zapiekanka makaronowa z serem - trzy przepisy na sycący obiad

Zapiekanka makaronowa z serem to jedno z najprostszych pysznych dań, które można łatwo przyrządzić nawet jeśli nie ma się długiego doświadczenia w kuchni. Do tej potrawy warto wykorzystać pozostałości po wcześniejszych obiadach - to rewelacyjny pomysł, gdy nie wiemy, co zrobić z zalegającym w lodówce makaronem czy kurczakiem z poprzedniego dnia! Zapiekanka makaronowa z serem - jak zrobić takie danie?
Zobacz wideo

Zapiekanka makaronowa z serem może być przygotowywana na różne sposoby, w zależności od tego, jakie składniki mamy pod ręką. Można komponować własne połączenia, które dzięki zapieczeniu pod lekkim sosem, bardzo dobrze się przegryzą i będą smakowały rewelacyjnie. Jak zrobić zapiekankę z makaronem i serem? Sprawdźcie!

Zapiekanka makaronowa z szynką i serem

Składniki:

  • 300 g ugotowanego makaronu (150 g suchego),
  • 200 g szynki drobiowej,
  • 200 g sera mozzarella,
  • 150 g pieczarek,
  • 4 suszone pomidory,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki tłustego mleka,
  • suszony rozmaryn,
  • suszony tymianek,
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Suchy makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
  2. Szybkę drobiową pokrój na nieduże kawałki, mozzarellę w kostkę, a pieczarki w półplasterki. Posiekaj także suszone pomidory.
  3. Składniki te przełóż do naczynia żaroodpornego i wymieszaj.
  4. W szklance roztrzep jajko i połącz je z mlekiem, dodaj także rozmaryn, tymianek, sól i pieprz.
  5. Następnie sos ten wlej do pozostałych składników i dobrze wymieszaj.
  6. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serem

Składniki:

  • 300 g ugotowanego makaronu (150 g suchego),
  • 300 g ugotowanego lub upieczonego wcześniej kurczaka,
  • 200 g zielonych szparagów (możesz także dodać brokuł lub pieczarki),
  • 200 g mozzarelli,
  • 3 ząbki czosnku

Sos Alfredo:

  • 2 łyżki masła,
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.,
  • 1/2 szklanki startego twardego sera (np. parmezanu),
  • sól i pieprzem

Przygotowanie:

  1. Suchy makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
  2. Szparagi dokładnie umyj, odłam zdrewniałe części i pokrój w mniejsze kawałki.
  3. Jeśli używasz brokuła, podziel go na różyczki (możesz go wcześniej zblanszować), a jeżeli pieczarek – pokój je w kostkę. Czosnek wyciśnij w wyciskarce.
  4. Upieczonego lub ugotowanego kurczaka poszarp przy użyciu dwóch widelców.
  5. Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego i wymieszaj.
  6. Przygotuj sos alfredo: Na patelni lub w rondelku (na niewielkim ogniu) rozpuść masło. Powoli wlej śmietankę i dobrze wymieszaj.
  7. Następnie dodaj część startego sera, rozpuść i dodaj pozostały ser. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie wlej do naczynia żaroodpornego i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
  9. Mozzarellę zetrzyj na tarce i posyp wierzch zapiekanki, piecz kolejne 10 minut.

Zapiekanka makaronowa z brokułami i serem pleśniowym

Składniki:

  • 300 g ugotowanego makaronu (150 g suchego),
  • kwiat brokuła,
  • 250 g sera pleśniowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • garść orzechów włoskich,
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Suchy makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
  2. Brokuł umyj i podziel na różyczki, następnie zblanszuj (wrzuć go na dwie minuty do wrzątku, a potem przelej lodowatą wodą).
  3. Ser pleśniowy pokrój w kostkę, a czosnek wyciśnij w wyciskarce.
  4. W kubku wymieszaj roztrzepane jajko ze śmietanką, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  5. Orzechy pokrusz.
  6. Wszystkie składniki wrzuć do naczynia żaroodpornego, zalej sosem, dodaj orzechy i dobrze wymieszaj.
  7. Zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Więcej o:
Copyright © Agora SA