Zapiekanka makaronowa z serem - trzy przepisy na sycący obiad | Jak ugotować? Haps.pl
Zapiekanka makaronowa z serem - trzy przepisy na sycący obiad
REKLAMA
aleko
Zapiekanka makaronowa z serem to jedno z najprostszych pysznych dań, które można łatwo przyrządzić nawet jeśli nie ma się długiego doświadczenia w kuchni. Do tej potrawy warto wykorzystać pozostałości po wcześniejszych obiadach - to rewelacyjny pomysł, gdy nie wiemy, co zrobić z zalegającym w lodówce makaronem czy kurczakiem z poprzedniego dnia! Zapiekanka makaronowa z serem - jak zrobić takie danie?
Fot. Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Zapiekanka makaronowa z serem może być przygotowywana na różne sposoby, w zależności od tego, jakie składniki mamy pod ręką. Można komponować własne połączenia, które dzięki zapieczeniu pod lekkim sosem, bardzo dobrze się przegryzą i będą smakowały rewelacyjnie. Jak zrobić zapiekankę z makaronem i serem? Sprawdźcie!
REKLAMA
Zapiekanka makaronowa z szynką i serem
Składniki:
300 g ugotowanego makaronu (150 g suchego),
200 g szynki drobiowej,
200 g sera mozzarella,
150 g pieczarek,
4 suszone pomidory,
1 jajko,
2 łyżki tłustego mleka,
suszony rozmaryn,
suszony tymianek,
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Suchy makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
Szybkę drobiową pokrój na nieduże kawałki, mozzarellę w kostkę, a pieczarki w półplasterki. Posiekaj także suszone pomidory.
Składniki te przełóż do naczynia żaroodpornego i wymieszaj.
W szklance roztrzep jajko i połącz je z mlekiem, dodaj także rozmaryn, tymianek, sól i pieprz.
Następnie sos ten wlej do pozostałych składników i dobrze wymieszaj.
Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serem
Składniki:
300 g ugotowanego makaronu (150 g suchego),
300 g ugotowanego lub upieczonego wcześniej kurczaka,
200 g zielonych szparagów (możesz także dodać brokuł lub pieczarki),
200 g mozzarelli,
3 ząbki czosnku
Sos Alfredo:
2 łyżki masła,
200 ml śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.,
1/2 szklanki startego twardego sera (np. parmezanu),
sól i pieprzem
Przygotowanie:
Suchy makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
Szparagi dokładnie umyj, odłam zdrewniałe części i pokrój w mniejsze kawałki.
Jeśli używasz brokuła, podziel go na różyczki (możesz go wcześniej zblanszować), a jeżeli pieczarek – pokój je w kostkę. Czosnek wyciśnij w wyciskarce.
Upieczonego lub ugotowanego kurczaka poszarp przy użyciu dwóch widelców.
Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego i wymieszaj.
Przygotuj sos alfredo: Na patelni lub w rondelku (na niewielkim ogniu) rozpuść masło. Powoli wlej śmietankę i dobrze wymieszaj.
Następnie dodaj część startego sera, rozpuść i dodaj pozostały ser. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie wlej do naczynia żaroodpornego i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Mozzarellę zetrzyj na tarce i posyp wierzch zapiekanki, piecz kolejne 10 minut.
Zapiekanka makaronowa z brokułami i serem pleśniowym
Składniki:
300 g ugotowanego makaronu (150 g suchego),
kwiat brokuła,
250 g sera pleśniowego,
4 ząbki czosnku,
100 ml śmietanki 30 proc.,
1 jajko,
łyżeczka gałki muszkatołowej,
garść orzechów włoskich,
sól i pieprz
Przygotowanie:
Suchy makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
Brokuł umyj i podziel na różyczki, następnie zblanszuj (wrzuć go na dwie minuty do wrzątku, a potem przelej lodowatą wodą).
Ser pleśniowy pokrój w kostkę, a czosnek wyciśnij w wyciskarce.
W kubku wymieszaj roztrzepane jajko ze śmietanką, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Orzechy pokrusz.
Wszystkie składniki wrzuć do naczynia żaroodpornego, zalej sosem, dodaj orzechy i dobrze wymieszaj.
Zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.