Patelnia żeliwna - co to jest? Czy warto ją kupić?

Patelnia żeliwna coraz częściej pojawia się na wyposażeniu kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie grillowania czy smażenia bez niej. Czy rzeczywiście warto ją kupić? Do czego można jej używać? A czy używa się jej w jakiś specjalny sposób? Patelnia żeliwna - odkrywamy jej tajemnice!

Patelnia żeliwna – co to jest?

Patelnia żeliwna to patelnia wykonana z żeliwa, czyli stopu m.in. węgla i żelaza, który używany jest przez ludzi od tysięcy lat. To zwykle duża i ciężka patelnia (może ważyć nawet 3 kilogramy!). Dzięki materiałowi, z którego jest zbudowana, charakteryzuje się także wysoką odpornością na uszkodzenia.

Patelnia żeliwna – jak używać?

Patelnia żeliwna bardzo dobrze przewodzi ciepło, wolno się rozgrzewa i wolno stygnie. Wpływa to na jakość przygotowywanych na niej potraw – są one smażone dokładnie i równomiernie. Możemy też podawać dania prosto z niej – długo zachowają ciepło. Patelnię żeliwną można także wkładać do piekarnika (co przyda się na przykład w przypadku przyrządzania ciast, omletów lub clafoutis). Niedziwne więc, że kuchni bez patelni żeliwnej nie wyobraża sobie wielu kucharzy i wiele kucharek!

Żeliwna patelnia grillowa – jak smażyć?

Na żeliwnej patelni grillowej można smażyć mięso, ryby czy warzywa bez użycia tłuszczu. Przedtem należy ją porządnie rozgrzać. Produkty smażone na patelni łatwiej będą odchodzić od niej, gdy będą należycie ścięte – można użyć do tego drewnianych lub silikonowych łopatek. Jeśli chcemy otrzymać efekt grilla, odwróćmy je tylko raz podczas smażenia. Gdy używamy patelni obustronnych, nie będzie to oczywiście konieczne. Po usmażeniu produktów, pozwalamy patelni samoistnie ostygnąć.

Jak czyścić patelnie żeliwne?

Czyszczenie patelni żeliwnej to bardzo ważna rzecz dla właściciela takiego sprzętu. Niestety nie jest to akcesorium dla tych, którzy wiecznie nie mają czasu lub ignorują zalecenia i instrukcje. Patelnia żeliwna może gościć w naszym domu przez lata, ale konieczna jest odpowiednia jej pielęgnacja. Przede wszystkim musimy pamiętać, że nie można jej myć w zmywarce. Nie wolno zmieniać nagle jej temperatury – odpada więc zalewanie zimną wodą. Nie należy także używać silnych detergentów i druciaków. Trzeba także na bieżąco usuwać ewentualnie przypalenia – na przykład przy użyciu soli kuchennej. Co jakiś czas warto ją zakonserwować – umyć pod ciepłą wodą, nałożyć warstwę oleju i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 140-150 stopni Celsjusza, a potem ostudzić i usunąć nadmiar tłuszczu (zobacz również: Czarne spody patelni to zmora. A często zapominamy o ich umyciu. Podpowiadamy, jak je doczyścić).

Patelnia stalowa czy żeliwna?

Zarówno patelnię stalową, jak i żeliwną, można wkładać do piekarnika. Obie także długo trzymają ciepło i można na nich smażyć, nie obawiając się, że przyrządzane danie będzie nierówno ścięte. Patelnia stalowa, w przeciwieństwie do patelni żeliwnej, może być myta w zmywarce. Jest również dużo lżejsza. Może się szybciej niszczyć niż żeliwna, ale jeśli zainwestujemy w naprawdę porządną patelnię stalową, jej użyteczność może być równie długa.

Patelnia żeliwna czy ceramiczna?

Patelnia ceramiczna również jest bardzo wytrzymała, ale dość trudno o nią dbać. Rozgrzewa się bowiem bardzo szybko (i do wysokich temperatur) i równie szybko stygnie – łatwo ją umyć tylko wtedy, gdy jest ciepła. Również nie należy myć jej w zmywarce i szorować druciakami. Trwałość patelni ceramicznej jest jednak niższa niż żeliwnej.

Więcej o: