Pieczarki dostępne są na straganach i sklepowych półkach praktycznie przez cały rok. Dlaczego by nie zrobić z nich zupy? Zupa pieczarkowa to danie, w którym smak i aromat tych grzybów będzie doskonale zachowany i wyeksponowany. Jak zrobić zupę pieczarkową z makaronem? Zapraszamy po przepisy!
Jaki makaron do zupy pieczarkowej?
Do zupy pieczarkowej można wykorzystać różne rodzaje makaronu, ale lepiej wybrać świderki, muszelki lub kokardki – typową krajankę zostawmy do rosołu. Smaczny będzie również makaron pełnoziarnisty – doskonale komponuje się on ze smakiem pieczarek. Należy również pamiętać, by makaron ugotować osobno – jeśli wrzucimy go do zupy, wchłonie znaczną część płynu! Najlepiej będzie, jeżeli ugotujemy makaron na półtwardo i dodamy go dopiero do każdej porcji.
Zupa pieczarkowa z makaronem - przepisy
Zupa pieczarkowa z makaronem i ziemniakami
Składniki:
- 400 g pieczarek,
- 250 g ugotowanego makaronu,
- 3 średnie ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/2 selera,
- 1/2 pora (tylko biała część),
- 1 cebula,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- lubczyk,
- sól i pieprz
- świeżo posiekana natka pietruszki,
- olej do smażenia
- opcjonalnie do bulionu: skrzydełka bądź udka z kurczaka
Przygotowanie:
- Zrób wywar/bulion na zupę: Marchewkę i ziemniaki pokrój w kostkę i włóż do garnka, natomiast seler, por i pietruszkę wrzuć w całości.
- Zalej warzywa wodą (ok. 1,5-2 l), dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe. Jeśli chcesz ugotować bulion drobiowy, dodaj również mięso.
- Gotuj przykryte pokrywką przez około 30 minut.
- Cebulkę posiekaj drobno, a pieczarki pokrój w ćwiartki (lub w kostkę, jeśli grzybki są bardzo duże) i zeszklij na odrobinie oleju.
- Wyjmij ugotowaną pietruszkę, seler i por, a dodaj cebulę i pieczarki.
- Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż ziemniaki i marchew będą gotowe.
- Dopraw do smaku lubczykiem oraz solą i pieprzem, zamieszaj.
- Podawaj ze świeżo ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym i makaronem
Składniki:
- 400 g pieczarek,
- 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 200 g serka topionego śmietankowego lub grzybowego,
- 300 g ugotowanego makaronu,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki tymianku,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek wyciśnij w wyciskarce.
- Na dnie garnka rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij cebulę oraz czosnek.
- Marchewkę pokrój w plasterki, a pieczarki w ćwiartki bądź w kostkę i dodaj do garnka.
- Wszystko zalej ugotowanym wcześniej bulionem, przykryj pokrywką i gotuj przez około 15 minut.
- Serki pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj, by się dobrze rozpuściły.
- Dopraw tymiankiem (świeżym lub suszonym), solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj z ugotowanym wcześniej makaronem.