Zupa pieczarkowa z makaronem na dwa sposoby

Zupa pieczarkowa z makaronem to smaczny pomysł na obiad z pieczarkami w roli głównej. Kto ich nie lubi! Wiele osób, które nie przepadają za grzybami, robi wyjątek dla pieczarek. Warto wykorzystać je nie tylko do pizzy i zapiekanek, ale także zrobić pyszną zupę! Jak? Sprawdźcie!

Pieczarki dostępne są na straganach i sklepowych półkach praktycznie przez cały rok. Dlaczego by nie zrobić z nich zupy? Zupa pieczarkowa to danie, w którym smak i aromat tych grzybów będzie doskonale zachowany i wyeksponowany. Jak zrobić zupę pieczarkową z makaronem? Zapraszamy po przepisy!

Jaki makaron do zupy pieczarkowej?

Do zupy pieczarkowej można wykorzystać różne rodzaje makaronu, ale lepiej wybrać świderki, muszelki lub kokardki – typową krajankę zostawmy do rosołu. Smaczny będzie również makaron pełnoziarnisty – doskonale komponuje się on ze smakiem pieczarek. Należy również pamiętać, by makaron ugotować osobno – jeśli wrzucimy go do zupy, wchłonie znaczną część płynu! Najlepiej będzie, jeżeli ugotujemy makaron na półtwardo i dodamy go dopiero do każdej porcji.

Zupa pieczarkowa z makaronem - przepisy

Zupa pieczarkowa z makaronem i ziemniakami

Składniki:

  • 400 g pieczarek,
  • 250 g ugotowanego makaronu,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 1/2 pora (tylko biała część),
  • 1 cebula,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • lubczyk,
  • sól i pieprz
  • świeżo posiekana natka pietruszki,
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie do bulionu: skrzydełka bądź udka z kurczaka

Przygotowanie:

  1. Zrób wywar/bulion na zupę: Marchewkę i ziemniaki pokrój w kostkę i włóż do garnka, natomiast seler, por i pietruszkę wrzuć w całości.
  2. Zalej warzywa wodą (ok. 1,5-2 l), dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe. Jeśli chcesz ugotować bulion drobiowy, dodaj również mięso.
  3. Gotuj przykryte pokrywką przez około 30 minut.
  4. Cebulkę posiekaj drobno, a pieczarki pokrój w ćwiartki (lub w kostkę, jeśli grzybki są bardzo duże) i zeszklij na odrobinie oleju.
  5. Wyjmij ugotowaną pietruszkę, seler i por, a dodaj cebulę i pieczarki.
  6. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż ziemniaki i marchew będą gotowe.
  7. Dopraw do smaku lubczykiem oraz solą i pieprzem, zamieszaj.
  8. Podawaj ze świeżo ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym i makaronem

Składniki:

  • 400 g pieczarek,
  • 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 200 g serka topionego śmietankowego lub grzybowego,
  • 300 g ugotowanego makaronu,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki tymianku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek wyciśnij w wyciskarce.
  2. Na dnie garnka rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij cebulę oraz czosnek.
  3. Marchewkę pokrój w plasterki, a pieczarki w ćwiartki bądź w kostkę i dodaj do garnka.
  4. Wszystko zalej ugotowanym wcześniej bulionem, przykryj pokrywką i gotuj przez około 15 minut.
  5. Serki pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj, by się dobrze rozpuściły.
  6. Dopraw tymiankiem (świeżym lub suszonym), solą i pieprzem do smaku.
  7. Podawaj z ugotowanym wcześniej makaronem.
Więcej o: