Glony wakame - jak je przyrządzać?

Glony wakame to najpopularniejsze - obok nori - japońskie wodorosty. Mają ciekawy smak i szerokie zastosowanie w kuchni. Choć obca nazwa i fakt, że są w naszej kuchni mało znane, może rodzić obawy jeśli chodzi o wykorzystywanie ich na co dzień, warto je poznać! Glony wakame - co to właściwie jest? Jak je podawać?

Co to jest wakame?

Wodorosty wakame to algi, które należą do grupy brunatnic. Mają one kształt poskręcanych cienkich pasemek w kolorze oliwkowym. Rosną w zbiornikach wodnych w miejscach, gdzie głębokość wody nie przekracza 6 metrów. Wykorzystywane są w kuchni japońskiej, koreańskiej i chińskiej, a ich popularność rośnie – są uważane za tzw. superfood! Algi wakame mają charakterystyczny, lekko słodkawy smak, w którym wyraźnie także przebija się aromat morszczyzny.

Wodorosty wakame – właściwości

Glony wakame to przede wszystkim doskonałe źródło kwasu foliowego (czyli witaminy B9) oraz innych witamin z grupy B. Powinny je zatem spożywać kobiety w ciąży oraz te, która do ciąży się przygotowują. Dzięki związkowi o nazwie fukoksantyna (będącego jednocześnie barwnikiem) znacznie wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej. Fukoksantyna ma również właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że może mieć wpływ na hamowanie rozwoju nowotworów. Wodorosty wakame dostarczają 45 kalorii na 100 gramów, co również sprawia, że śmiało można włączyć je do diety. Dodatkowo algi te dostarczają witaminy A, C, E i K, a także sodu i manganu. Są także – podobnie jak ryby i owoce morza - doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, przez co zalecane są m.in. wegetarianom i weganom.

Do czego wakame?

Z wodorostów wakame przygotujesz przede wszystkim przepyszne sałatki. Jeśli chcesz użyć alg w tym celu, możesz je kupić zarówno w słoiczkach, zalane solanką, jak i w wersji suszonej. Glony wakame nadają się także do przyrządzania zup – będą rewelacyjnym dodatkiem do zupy miso lub ramenu. Jeżeli planujesz ugotować zupę z wakame, kup je raczej w formie suszonej. Uwaga – pamiętaj, że suszone glony wakame po namoczeniu w wodzie zwiększają objętość nawet kilkanaście razy!

Glony wakame – sałatki

Najprostsza sałatka z glonów wakame

Składniki:

  • 15 g suszonych alg wakame lub 1,5 szklanki wodorostów z solanki,
  • 1 średni ogórek,
  • czubata łyżeczka sezamu,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki octu ryżowego,
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Wodorosty wakame zalej wodą według przepisu na opakowaniu i odczekaj kilka minut, by napęczniały. Jeśli używasz tych z solanki, odlej ją.
  2. Ogórka pokrój w cieniutkie paseczki – możesz do tego użyć obieraczki do warzyw (krój go całego za jej pomocą w taki sam sposób, jak obiera się skórkę).
  3. Sezam upraż na suchej patelni.
  4. W kubku wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy i cukier.
  5. Następnie wymieszaj ogórka i algi, zalej sosem i posyp prażonym sezamem.

Jak wzbogacić prostą sałatkę z glonów wakame?

Powyższy przepis to klasyczna i najpopularniejsza wersja sałatki z alg wakame. Jeśli chcesz ją wzbogacić, możesz wypróbować następujące pomysły:

- dodaj do sałatki kiełki fasoli mung,

- podaj sałatkę z wodorostów wakame z „filecikami” z grejpfruta lub pomarańczy (z cienkimi, obranymi cząstkami tych owoców),

- zamiast sezamu pokrusz orzechy nerkowca.

Więcej o: