Zapiekanka makaronowa z szynką

Zapiekanka makaronowa z szynką to jeden z najprostszych przepisów na danie obiadowe, jaki można sobie wymarzyć. To jedno z tych dań, które po prostu nie może się nie udać. Nie dość, że jest proste, to również bardzo smaczne. Jak zrobić zapiekankę makaronową z szynką? Sprawdź nasze przepisy!

Zapiekanka makaronowa z szynką to także jedno z tych dań, które warto zrobić, jeśli mamy nadmiar makaronu (np. po wczorajszym sosie czy zupie) lub kupiliśmy za dużo szynki (i obawiamy się, że wkrótce nie będzie nadawać się do spożycia). Zamiast wyrzucać nadmiarowe jedzenie, przygotuj przepyszną zapiekankę! Proste i klasyczne połączenia smaków podbiją podniebienia każdego, a samo przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga większych umiejętności kulinarnych.

Jaka szynka do zapiekanki makaronowej?

W zasadzie nie ma znaczenia, jakiej szynki użyjesz do zrobienia takiej zapiekanki. Uważnie skomponuj ją z innymi składnikami – jeśli masz szynkę konserwową lub tradycyjną wieprzową, wybierz raczej wersję z pieczarkami i warzywami. Jeżeli parmeńską bądź szwarcwaldzką – przyrządź zapiekankę z serem mozzarella i suszonymi pomidorami. Szynka drobiowa nada się do obu przepisów.

Przepisy na zapiekanki makaronowe z szynką

Zapiekanka makaronowa z szynką i serem mozzarella

Składniki:

  • 300 g ugotowanego makaronu (150 g suchego),
  • 200 g szynki parmeńskiej, szwarcwaldzkiej lub drobiowej,
  • 150 g sera mozzarella,
  • 8 pomidorów suszonych,
  • 1/2 brokuła,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki jogurtu,
  • suszona bazylia,
  • suszone oregano,
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Suchy makaron ugotuj al dente.
  2. Brokuł zblanszuj – umyj i podziel go na różyczki, a następnie wrzuć do wrzątku i gotuj przez 2-3 minuty. Następnie wyjmij go i natychmiast przelej lodowatą wodą.
  3. Szynkę pokrój w paski, pomidory suszone na mniejsze kawałki, ser mozzarella natomiast – w kostkę.
  4. Jajko, jogurt, bazylię, oregano, sól i pieprz wymieszaj dokładnie w kubeczku.
  5. Do naczynia żaroodpornego wsyp wszystkie składniki, a następnie zalej sosem i dokładnie wymieszaj.
  6. Piecz w 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami oraz warzywami

Składniki:

  • 300 g ugotowanego makaronu (lub 150 g suchego),
  • 200 g szynki konserwowej lub innej,
  • 150 g pieczarek,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • szklanka przecieru pomidorowego,
  • 100 g żółtego sera w kawałku,
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Suchy makaron ugotuj al dente.
  2. Szynkę pokrój w kostkę lub na mniejsze kawałki.
  3. Paprykę umyj i oczyść z nasion, cebulę obierz, a pieczarki obmyj.
  4. Paprykę pokrój w nieduże kawałki, cebulę w piórka, a pieczarki w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj w naczyniu żaroodpornym.
  5. Do szklanki z przecierem pomidorowym wsyp czosnek, tymianek, sól oraz pieprz. Tak przygotowanym sosem zalej składniki zapiekanki i dobrze wymieszaj.
  6. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  7. Około 5-8 minut przed zakończeniem pieczenia wyjmij zapiekankę i posyp startym serem żółtym.
Więcej o: