Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - jak ją przygotować?

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów do doskonały sposób na wykorzystanie tych leśnych skarbów. Warto wykorzystać świeżo zebrane grzyby, by cieszyć się od razu ich wyjątkowym smakiem i aromatem lasu. Sprawdźcie, jak zrobić zupę grzybową ze świeżych grzybów!

Jakie świeże grzyby na zupę?

Ze znalezionych w lesie grzybów można zrobić różne zupy. Nadadzą się zarówno borowiki, prawdziwki, koźlaki i podgrzybki, jak i maślaki – wykorzystamy je jednak do różnych zup. Świeżo zebrane borowiki, koźlaki, prawdziwki lub podgrzybki doskonale będą smakować w zupie z dodatkiem ziemniaków, z maślaków natomiast powstanie pyszna zupa z dodatkiem kaszy jęczmiennej, którą zapewne dobrze zna wiele naszych babć i dziadków.

Jak przygotować grzyby na zupę grzybową?

Po grzybobraniu należy niezwłocznie oczyścić wszystkie grzyby. Zaczynamy od przebrania grzybów – trzeba sprawdzić, czy nie ma w nich robaków. Niekiedy dopiero podczas oczyszczania okazuje się, że grzyb, który w lesie wyglądał nieźle, nie nadaje się niestety do zjedzenia. Następnie przy użyciu nożyka oskrobujemy wszystkie zanieczyszczenia, zdejmujemy listki, igły i trawę. Dodatkowo koźlakom i prawdziwkom obieramy skórkę z nóżek. Następnie wszystkie grzyby wrzucamy do miski z wodą (jeśli pozostały na nich zabrudzenia trudne do usunięcia, dodajemy soli, dzięki której lepiej będą one schodzić) i dokładnie opłukujemy z ziarenek piasku. Ponadto, jeśli wśród naszych grzybów są maślaki, należy obrać ich kapelusze ze skórki – warto to zrobić w rękawiczkach ochronnych, by potem łatwiej umyć ręce (zobacz również: Jak zrobić zupę grzybową?).

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami – przepis

Składniki:

  • 600 g świeżych grzybów (borowików, prawdziwków, podgrzybków),
  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • pół szklanki śmietanki 30 proc.,
  • łyżka lubczyku,
  • łyżeczka tymianku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3 łyżki klarowanego masła

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone grzyby kroimy na nieduże kawałki, a cebulę w kostkę.
  2. Na dnie garnka rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy przez chwilę, by się zeszkliła.
  3. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę oraz grzyby i zalewamy bulionem.
  4. Gotujemy pod przykryciem, aż wszystkie warzywa i grzyby będą miękkie.
  5. Na koniec dolewamy śmietankę 30 proc. (łączymy najpierw w kubku śmietankę z 2 łyżkami zupy, by się nie zwarzyła), lubczyk, tymianek, sól i pieprz, mieszamy i gotujemy przez chwilę.
  6. Zupę grzybową podajemy gorącą.

Zupa grzybowa ze świeżych maślaków

Składniki:

  • 600 g oczyszczonych maślaków,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 70 g kaszy jęczmiennej (nieugotowanej),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki klarowanego masła,
  • 4 łyżki gęstej śmietany,
  • 2 łyżeczki lubczyku,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Kaszę jęczmienną gotujemy na półtwardo.
  2. Czosnek wyciskamy w wyciskarce, cebulę kroimy drobno, a maślaki na niewielkie kawałki.
  3. Na dnie garnka rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, czosnek i grzyby przez kilka minut.
  4. Następnie powoli wlewamy bulion, dodajemy ugotowaną na półtwardo kaszę.
  5. Doprawiamy lubczykiem i majerankiem, gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu.
  6. Na koniec solimy i pieprzymy wedle uznania i dodajemy gęstą śmietanę (zaprawiwszy ją wcześniej z odrobiną gorącej zupy).
  7. Zupa grzybowa gotowa! Podajemy od razu po przygotowaniu.
Więcej o: