Kapusta pak choi - przepisy i właściwości

Kapusta pak choi nie zadomowiła się jeszcze dobrze w naszej kulturze kulinarnej. Mimo to warto ją poznać i spróbować, jak smakuje, bo to bardzo ciekawe warzywo. Kapusta chińska pak choi to także źródło cennych witamin i minerałów! Jeśli znudziły wam się zwykłe kapusta i sałata, pak choi to coś, czego koniecznie musicie spróbować!

Pak choi – co to jest?

Kapusta chińska pak choi znana jest także jako bok choy. Obecnie uprawiana jest w Azji, Europie i Ameryce Północnej, ale pochodzi z Chin. Nie ma kształtu zwartej kuli, przypomina trochę nader rozwiniętą cykorię, botwinę lub po prostu… kwiat. Kapusta chińska pak choi może być różnej wielkości – od około 20 do 60 cm. Jadalna jest w całości – zarówno jej zielone liście, jak i jaśniejsze, białe łodygi, są bardzo smaczne i można przyrządzać z nich sałatki i surówki, dusić i zapiekać.

Kapusta pak choi jest niskokaloryczna, a bogata przede wszystkim w witaminę C, kwas foliowy, potas i wapń. Jest źródłem błonnika, a więc sprawdzi się na diecie odchudzającej. Dostarcza także antyoksydantów, dzięki czemu ma właściwości przeciwnowotworowe. Jeśli więc masz ochotę na coś nowego i zdrowego, spróbuj warzywa, jakim jest kapusta pak choi. Przepisy są naprawdę proste i bardzo, bardzo smaczne!

Kapusta chińska pak choi – przepisy

Sałatka z pak choi i cieciorki

Składniki:

  • 3 nieduże główki kapusty pak choi,
  • 1 szklanka ciecierzycy z zalewy lub ugotowanej,
  • 1 awokado,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • garść orzechów nerkowca,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • oliwa,
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • sól i pieprz
  • kilkanaście listków świeżej mięty

Przygotowanie:

  1. Kapustę pak choi umyj i osusz, potem poszatkuj, zblanszuj (zanurz ją na dwie minuty we wrzącej osolonej wodzie, a następnie przelej ją lodowatą wodą. Dla ułatwienia możesz użyć dużego durszlaka), odsącz dobrze i przełóż do sporej miski.
  2. Ciecierzycę skrop olejem i wymieszaj ze sproszkowaną papryką, solą i pieprzem, a następnie podsmaż na patelni.
  3. Awokado wydrąż i pokrój w kostkę, a pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na połówki.
  4. Orzechy nerkowca pokrusz.
  5. W kubku połącz dwie łyżki oliwy, sok z limonki i sos sojowy.
  6. Wszystkie składniki wymieszaj w sporej misce i polej przygotowanym sosem.
  7. Na koniec udekoruj listkami świeżej mięty.
  8. Podawaj jako dodatek do obiadu lub jako kolacyjną sałatkę na ciepło.

Pieczona kapusta pak choi

Składniki:

  • 5 kapust pak choi,
  • 5 ząbków czosnku,
  • garść sezamu lub pokruszonych orzechów nerkowca,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego,
  • mały kawałek korzenia imbiru (1 cm)

Przygotowanie:

  1. Kapusty pak choi dokładnie umyj i osusz.
  2. Sezam lub orzechy podpraż na suchej patelni (uważaj, by nie przypalić!).
  3. Czosnek wyciśnij, a imbir zetrzyj na tarce.
  4. Dodaj oliwę, sos sojowy, płynny miód (lub syrop klonowy) i wymieszaj.
  5. Następnie tak przygotowaną marynatą posmaruj (możesz użyć do tego pędzelka kuchennego) każdą kapustę i ułóż w naczyniu żaroodpornym lekko nasmarowanym tłuszczem, przykryj pokrywką.
  6. Zapiekaj przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Więcej o: