Puree z groszku - jak zrobić i z czym podawać?

Puree z groszku to doskonała alternatywa dla tradycyjnego puree ziemniaczanego. Zachwyca nie tylko smakiem, ale także pięknym, intensywnie zielonym kolorem. Na dodatek dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jak zrobić puree z groszku zielonego? Podajemy przepis!
Zobacz wideo

Puree z zielonego groszku to prawdziwy hit obiadowy. Do jego przygotowania należy użyć groszku świeżego lub mrożonego – puree z groszku konserwowego będzie smakować zdecydowanie gorzej. Jeśli koniecznie chcemy takiego groszku użyć, wzbogaćmy nim tradycyjne puree ziemniaczane!

Zielony groszek – właściwości

Świeży zielony groszek to źródło wielu witamin – A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Ponadto dostarcza także potas, żelazo, wapń, cynk i magnez. Jest niskokaloryczny, zatem zaleca się go osobom na diecie odchudzającej, a także dostarcza dużo białko, przez co jest doskonałym zamiennikiem mięsa dla wegetarian i wegan. Ponadto przez obecność błonnika wspiera trawienie, obniża cholesterol i poziom trójglicerydów we krwi. Puree z groszku to doskonała okazja, by skorzystać z dobrodziejstw tego warzywa!

Przepis na puree z groszku - przepis

Składniki:

  • 500 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku*,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżeczka posiekanej mięty (świeżej lub suszonej),
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku

*Jeśli korzystasz z mrożonego groszku, przed przygotowaniem dania rozmroź go całkowicie.

Przygotowanie:

  1. Świeży lub mrożony groszek ugotuj do miękkości (tak, by zachować intensywny kolor).
  2. Następnie odcedź go i przełóż do miski.
  3. Czosnek wyciśnij w wyciskarce i dodaj do groszku razem z gałką muszkatołową i masłem.
  4. Całość zblenduj na gładką masę i przetrzyj przez gęste sitko, aby pozbyć się łupinek.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku i posyp posiekaną miętą.

Puree ziemniaczane z zielonym groszkiem

Jeśli nie masz pewności, czy puree z zielonego groszku ci posmakuje, możesz wypróbować puree ziemniaczane z jego dodatkiem. Przygotuj:

  • 300 g zielonego groszku,
  • 5 sporych ziemniaków,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżkę mleka,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Na ostatnie 10 minut gotowania, gdy będą już prawie miękkie, dodaj świeży lub rozmrożony groszek.
  3. Odcedź wszystko, dodaj wyciśnięty w wyciskarce czosnek, gałkę muszkatołową, masło i mleko.
  4. Wszystko zblenduj na gładką masę, a potem przetrzyj przez sitko, by pozbyć się resztek łupin.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku, podawaj z miętą lub natką pietruszki.

Jak podawać puree z groszku?

Puree z groszku będzie doskonałym dodatkiem do różnych pieczonych mięs i ryb – sprawdzi się wszędzie tam, gdzie puree ziemniaczane. Ponadto możesz je wykorzystać także na inne sposoby – będzie doskonałą pastą do kanapek! Podawaj je ze świeżym pełnoziarnistym chlebem lub bagietką. Puree z zielonego grosznku może także stanowić farsz – na przykład do faszerowanych jajek (dodaj do niego rozgniecione ugotowane żółtka) lub cząstek świeżej papryki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA