Zalewa do ryb w occie - jak to zrobić?

Zalewa do ryb to nieodłączny element każdej marynowanej ryby. Jak przyrządzić taką zalewę? Czy jest to trudne? Te pytania zadają sobie osoby, które zajmują się wędkarstwem lub mają zapalonych wędkarzy wśród najbliższych. Zamarynowanie smażonej ryby w occie jest bowiem najprostszym sposobem na jej zakonserwowanie. Sprawdźcie nasz przepis, a na pewno ta potrawa nie będzie mieć przed wami tajemnic!

Ryba w zalewie octowej to także jedno z dań, które wielu z nas zapewne pamięta z czasów dzieciństwa i przyjęć, które odbywały się przed laty. W niektórych domach jest to już zapomniana potrawa. Może czas ją sobie odświeżyć? Jak zrobić zalewę octową do ryb? Pomagamy, choć to wcale nie jest trudne zadanie. Należy jednak pamiętać, że ryba powinna odstać około jednej doby przed podaniem.

Zalewa octowa do ryby – przepis

W przepisie na zalewę bardzo ważne jest to, jak mocno octowa powinna być zalewa. Niektórzy lubią silnie octowy smak, inni preferują delikatniejsze zalewy. My podajemy przykładowe proporcje – wypróbuj je i w razie czego zmień według własnych upodobań!

Składniki:

  • 4 szklanki wody,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 2 cebule,
  • 4 liście laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 łyżki cukru,
  • pół łyżki soli

Jak przygotować zalewę octową do ryb?

  1. Cebulę pokrój w piórka i wrzuć do garnka.
  2. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe, a następnie wlej ocet i wodę.
  3. Dopraw cukrem i solą, a następnie zagotuj.
  4. Zalewaj ryby wrzącą zalewą.

Jakie ryby do zalewy?

W zalewie octowej można przygotować wiele ryb. Bardzo dobre będą płotki, karpie, szczupaki, ale także dorsz czy sandacz. Niektórzy przygotowują w ten sposób tuńczyka i łososia! Mniejsze ryby możemy marynować w całości, większe natomiast musimy podzielić na filety lub dzwonka. Najlepiej marynować smażone ryby – ale należy pamiętać, by używać do tego lekko ryb lekko obsmażonych w mące, a nie tych w grubej, tłustej panierce. Mocno nasiąknięta octem panierka zasmakuje chyba tylko prawdziwym wielbicielom tego płynu!

Ryba w zalewie octowej – przepisie

Uwaga! Do przygotowania ryby w zalewie octowej będą nam potrzebne dobrze umyte i wyparzone słoiki. Z podanych składników powinno wyjść 3-4 słoiki i pojemności 0,5 l.

Składniki:

  • około 1 kg wybranej ryby,
  • zalewa octowa z przepisu powyżej,
  • mąka pszenna lub kukurydziana do panierowania,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Rybę lub ryby dokładnie czyścimy. Większe ryby kroimy w dzwonka lub filetujemy.
  2. Gotowe oprószamy solą i pieprzem z obu stron.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Każdą rybę dokładnie obtaczamy w mące i smażymy, aż do zrumienienia. Uwaga – by panierka nie nasiąkała za bardzo tłuszczem, kładziemy ryby na patelni dopiero, gdy olej jest naprawdę mocno rozgrzany. Pamiętamy, że każda dołożona ryba obniża jego temperaturę!
  4. Po usmażeniu kładziemy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  5. Zalewę octową gotujemy.
  6. Ryby układamy w słoikach i wlewamy zalewę.
  7. Zakręcamy zakrętki i odstawiamy do wystudzenia.

Rada: Tak przygotowaną rybę w zalewie możemy zarówno otworzyć i podać po dobie, jak i przechowywać zawekowaną przez kilka miesięcy w zimnym miejscu.

Więcej o: