Jak przedłużyć żywotność świeżego koperku? Wystarczy suchy słoik

Koperek to jedno z ziół, które najczęściej spotyka się w polskich kuchniach. Trudno wyobrazić sobie młode ziemniaki albo pieczoną rybę bez jego dodatku. Co jednak, gdy kupiliście go zbyt dużo, a nie chcecie, by się zmarnował? Oto kilka sposobów przechowywania świeżego koperku.

Jak przechowywać świeży koperek?

Koperek, jak wiele innych ziół, jest bardzo delikatny. Wystarczy krótki czas bez dostępu do wody, a staje się wątły. Jak go przechowywać, aby można było z niego korzystać jeszcze przez kilka dni?

Najważniejsze, by pozbyć się folii, jeśli jest w nią zawinięty, ponieważ nie przepuszcza powietrza, a w efekcie zioło szybciej zwiędnie i zacznie się psuć. Zasada dotyczy także innych roślin jadalnych oraz sera czy mięs (więcej na ten temat: Jak przechowywać wędlinę w lodówce, żeby jak najdłużej była dobra?).

Koperek świeży przez kilka dni

Często, gdy kupuje się koperek, wkłada się go do szklanki z wodą i odstawia na blacie. To połowicznie dobre rozwiązanie. Zioło lepiej zachowa swój kształt i smak, jeśli w takim "wazonie" wstawicie je do lodówki. To ważne szczególnie w przypadku gorącego lata. Jeśli chodzi o ilość wody, to nie wolno przesadzać. Dobrze, by korzenie i część łodyg były zamoczone, ale nie trzeba zalewać wodą całej szklanki, bo zbyt mokre środowisko sprzyja psuciu się i rozwojowi bakterii. Z tego samego powodu lepiej, by listki wystawały nad wodą, dzięki czemu pozostaną suche.

Ważne też, by do lodówki nie wstawiać mokrego koperku. Jeśli chcecie go od razu umyć, pozostawcie go poza lodówką do momentu, aż wyschnie. Nadmiar wody wewnątrz lodówki może prowadzić do szybszego rozwoju bakterii.

Koperek świeży przez nawet dwa tygodnie

Ciekawą metodą przechowywania koperku jest włożenie go do słoika. Ale do środka nie dodaje się wody ani żadnych innych dodatków. Wystarczy oberwać korzonki i łodygi, a całą resztę włożyć do naczynia, dobrze je zakręcić i odstawić do lodówki. Warunkiem jest absolutny brak wody. Czyli podobnie, jak w poprzednim przypadku, jeśli chcecie go najpierw umyć, upewnijcie się, że przed umieszczeniem w słoiku jest już suchy. Tak przechowywany koperek z pewnością straci nieco jędrności, ale jego smakiem będziecie mogli cieszyć się nawet do dwóch tygodni.

Koperek to jedno z ziół, które najczęściej spotyka się w polskich kuchniach.Koperek to jedno z ziół, które najczęściej spotyka się w polskich kuchniach. Fot. Shutterstock

Długotrwałe przechowywanie

Jeśli macie naprawdę dużo koperku i niewiele pomysłów na to, co można z niego przygotować, klasyczną metodą jest oczywiście ususzenie lub zamrożenie. Chyba każdy z nas przynajmniej raz w życiu otwierał pudełko lodów tylko po to, żeby w środku zobaczyć mrożone zioła.

Poza taką konserwacją, jest też inny sposób, dzięki któremu będziecie cieszyć się smakiem koperku jeszcze przez kilka miesięcy. Chodzi o przełożenie solą. Na 250 gramów koperku potrzebnych będzie około 100 gramów soli kuchennej. Na dno suchego słoika wsypujemy około pół centymetra soli, na niej układamy dwucentymetrową warstwę czystego, suchego i posiekanego koperku. Całą resztę układamy na przemian w taki sam sposób. Zakręcony słoik odstawiamy w ciemne miejsce. Taki koperek będzie się nadawał do jedzenia nawet przez kilka miesięcy. Ważne, by podczas przygotowywanie potraw z jego użyciem, unikać ich przesolenia.

Zawsze pozostaje zjedzenie

Jeżeli jednak chcecie cały koperek zużyć praktycznie od razu, jest kilka sprawdzonych przepisów, które zakładają użycie sporych ilości tego zioła. Najwięcej kopru przyda się oczywiście w kiszonych ogórkach. Równie pyszny będzie sos koperkowy, który możecie dodać na przykład do domowych pulpetów. Miłośnicy koperku na pewno nie odmówią sobie posypania sporą jego garścią porcji młodych ziemniaków.

Zobacz również:

Doniczkowa bazylia z supermarketu szybko ci więdnie? Pewnie popełniasz te trzy błędy

Kolendra dzieli miłośników jedzenia. Dlaczego niektórzy jej nienawidzą? To wina genów

4 sposoby na mrożenie ziół

Więcej o:
Komentarze (2)
Jak przedłużyć żywotność świeżego koperku? Wystarczy suchy słoik
Zaloguj się
  • paseo

    Oceniono 2 razy 0

    kolejne brednie skopowiane z zachodnich portali
    Nadmiar wody wewnątrz lodówki może prowadzić do szybszego rozwoju bakterii.....
    Wedlug was niska temperatura ulatwia szybki rozwój bakterii.tak ??A jest przecież dokaldnie odwrotnie i po to wlasnie chłodzimy co się da,zeby baktrerie szybko się NIE rozwijaly.
    I teraz proszę o wyjasnienei ,dlaczego koperek zawinięty w folie ma się zepsuc ,ale zamknięty w słoiku to już nie ?? I w jednym i w drugim przypadku NIE ma tam wody i jest sucho.Po co wypisywać głupoty ??

  • tomasz.rze

    Oceniono 2 razy 0

    "Ważne, by podczas przygotowywanie potraw z jego użyciem, unikać ich przesolenia."
    Bo gdy przesolicie zupę...
    Przesoliliście, wróć! - przesadziliście z tzw. dobrą radą.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX