Jak sparzyć pomidory, by skórka łatwo odeszła, a warzywo się nie przegrzało? Wystarczy minuta

Wiele przepisów wymaga obrania pomidorów ze skórki. Można zrobić to za pomocą obieraczki, ale jest to trochę pracochłonne. Lepszym sposobem jest uprzednie go sparzenie. Podpowiadamy, jak to zrobić, by skórka pomidora łatwo z niego zeszła.

Skórka z pomidora - źródło witamin, ale i problemów

Pomidory zawierają w sobie mnóstwo substancji odżywczych, między innymi witaminy C i E, a także potasu, beta-karotenu i likopenu, czyli przeciwutleniacza, który zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych i zawałów. Duża część tych składników znajduje się właśnie w skórce i tuż pod nią, dlatego warto jeść je w całości. Skórka jednak jest ciężkostrawna, więc osoby, które borykają się z problemami trawiennymi powinny jej unikać.

Innym przypadkiem, w którym usuwa się skórkę z pomidorów jest przepis. Wiele z nich wymaga obrania tych warzyw, by nie zaburzać konsystencji dania. Dotyczy to w szczególności przepisów na gładkie sosy czy zupy krem, gdzie twarda skórka mogłaby "przeszkadzać" podczas jedzenia.

Parzenie pomidorów

Zatem jeśli należycie do osób, które jeść pomidorów ze skórką nie mogą lub jeżeli dany przepis wymaga pozbycia się jej, warto wiedzieć, jak to robić, by się za bardzo nie napracować. Można je obrać przy pomocy obieraczki do warzyw, a można sobie pomóc wrzątkiem. Dzięki temu usunięta będzie sama skórka, a cały miąższ (w szczególności jego warstwa tuż pod skórką, gdzie jest najwięcej witamin) pozostanie nienaruszony.

Obieranie pomidorów ze skórki

Aby szybko i skutecznie obrać pomidory, wystarczy na chwilę zanurzyć je we wrzątku. Zanim jednak się w nim znajdą, dobrze jest je lekko naciąć za pomocą ostrego noża. Dobrą metodą jest zrobienie dwóch nacięć na kształt krzyżyków u góry i u dołu każdego pomidora. Dzięki temu, po wyjęciu z wrzątku skórka łatwo odejdzie od miąższu.

Jak sparzyć pomidory, by skórka łatwo odeszła, a warzywo się nie przegrzało?Jak sparzyć pomidory, by skórka łatwo odeszła, a warzywo się nie przegrzało? Fot. Shutterstock/Shebeko

Parzenie pomidorów nie powinno zajmować dłużej niż półtorej minuty, a zwykle wystarczy już jedna minuta. Zbyt krótkie moczenie sprawi, że skórka nie zdąży odkleić się od miąższu. Z kolei zbyt długie rozpocznie proces gotowania warzywa, a tego czasem lepiej unikać, szczególnie przy przepisach, które nie zakładają obróbki cieplnej.

Po wyjęciu pomidorów z wrzątku, dobrze jest je włożyć do bardzo zimnej wody. Przerwie to proces podgrzewania, a dodatkowo nagła zmiana temperatury sprawi, że skórka popęka i będzie jeszcze łatwiejsza do usunięcia.

Jak sparzyć pomidory?

Teraz pozostaje tylko zdecydować, co zrobicie z obranych pomidorów. Można je ułożyć na kanapce, wkroić do letniej sałatki lub przygotować na ich bazie sos do spaghetti. My proponujemy pyszne leczo z cukinią i kiełbasą, odświeżającą libańską sałatkę tabbouleh lub najlepszy sos do pizzy ze świeżych pomidorów.

Zobacz również:

Więcej o: