Jak otworzyć wino - kilka prostych wskazówek

Jak otworzyć wino? Niby każdy wie albo ma w gronie znajomych tę osobę, która zawsze to robi. Co jeśli mamy ochotę na lampkę wina do romantycznej kolacji lub chcemy go użyć do przygotowania jakiejś potrawy? Warto posiąść tę umiejętność. Jak otworzyć wino korkociągiem? Czy da się to zrobić bez niego? Sprawdźcie!

Otwieranie wina to coś, co warto umieć – to nie tylko umiejętność potrzebna podczas rodzinnych czy towarzyskich spotkań, ale także w kuchni! Jedynym pewnym sposobem na zrobienie tego jest skorzystanie z korkociągu. Choć w internecie można znaleźć wiele sposobów, jak otwierać wino bez użycia korkociągu, pamiętajmy, że większość z nich stwarza pewne ryzyko i służy raczej popisywaniu się przed wstawionymi znajomymi, a nie spożyciu alkoholu w sposób kulturalny.

Otwieranie wina korkociągiem – wskazówki

Na rynku możemy znaleźć trzy rodzaje korkociągów – skrzydełkowy, elektryczny i tzw. trybuszon. Warto umieć posługiwać się każdym z nich. Niestety nawet jeśli otwieramy wino, używając korkociągu, może się zdarzyć, że zdarzy się niepowodzenie – na przykład korek złamie się lub nie będzie chciał wyjść na zewnątrz. Jak otworzyć wino przy użyciu różnych rodzajów korkociągów?

  • Korkociąg ze skrzydełkami

Z wina usuwamy folię zabezpieczającą. Na śrubkę (ukrytą w plastikowej lub metalowej osłonce w kształcie rurki) nabijamy korek. W tym czasie skrzydełka korkociągu automatycznie wędrują w górę. Należy je jednocześnie docisnąć, a korek sam wysunie się z szyjki na tyle, by wyciągnąć go jednym ruchem ręki.

  • Korkociąg elektryczny

Otwieranie wina korkociągiem elektrycznym jest bajecznie proste. Jednak narzędzie to nie jest jeszcze tak bardzo rozpowszechnione – uchodzi raczej za gadżet. Przed wyciągnięciem korka musimy oczywiście zdjąć zabezpieczenie. W otworze umieszczamy szyjkę, naciskamy odpowiedni przycisk i czekamy, aż korek zostanie usunięty przez urządzenie.

  • Trybuszon – tradycyjny korkociąg

Po usunięciu folii zabezpieczającej, nabijamy odsłonięty korek na krętą śrubkę-szpikulec. Musimy uważać, by nie przebić korka ani nie wbić się pod kątem – łatwo go wtedy pociąć na kawałki. Pewnym ruchem (lub dwoma, jeśli nie da się zrobić tego od razu) wyciągamy korek.

Otwieranie wina korkociągiem – wskazówki

  1. Jeśli podajesz wino, które leżało w lodówce lub na specjalnym stojaku, pozwól, by się uspokoiło po przechyleniu do pozycji pionowej.
  2. Szpikulec wbijaj pod niewielkim kątem, jak najbliżej środka korka, by nie przebić go.
  3. Specjalną ostrożność zachowaj przy winach, które są stare lub były źle przechowywane – korek może się ukruszyć.

Czy da się otworzyć wino bez korkociągu?

Sposoby na otwieranie wina bez korkociągu są ryzykowne – polegają zwykle na wybijaniu korka, zmianie temperatury szyjki butelki lub używaniu zastępczych narzędzi. Odradzamy działania, które mogą prowadzić do pęknięcia butelki – ogrzewanie szyjki lub wybijanie korka. W ten sposób można stracić nie tylko wino, ale także zrobić sobie krzywdę. Jeśli nie mamy korkociągu, możemy spróbować wbić w niego inny ostry element – na przykład gwóźdź, który lekko wbijamy w korek, a potem wkręcamy i wyciągamy przy użyciu kombinerek. Należy zachować przy tym szczególną ostrożność i lepiej nie używać młotka. Niestety ten sposób może zawieść – łatwo zniszczyć korek, używając nieodpowiednich narzędzi.

Więcej o: