Kurczak na piwie - jak zrobić soczystego, pieczonego kurczaka? Prosty przepis

Kurczak i piwo to doskonałe połączenie - w końcu kąski kurczaka jedzone na imprezie do piwa smakują wyśmienicie. To jednak nie jest jedyna możliwość połączenia tych dwu składników. Sprawdźcie, jak przygotować pysznego kurczaka pieczonego w piwie i. na piwie!

Kurczak na piwie to jeden z najciekawszych pomysłów na upieczenie tego mięsa. Piwo dodaje lekkiego chmielowego aromatu i sprawia, że skórka kurczaka jest bardzo chrupka, przy czym wcale nie zagłusza smaku mięsa i innych dodatków. Tak upieczone mięso mogą jeść również dzieci i osoby niespożywające alkoholu – podczas pieczenia cały alkohol odparowuje, zostawiając jedynie piwny posmak. Jak upiec kurczaka na butelce od piwa?

Kurczak na butelce – jakie piwo wybrać?

Do upieczenia takiego kurczaka wybieramy piwo w butelce o pojemności 500 ml. Powinno to być jasne piwo, ponieważ ciemne mogłoby za bardzo zdominować smak mięsa i innych przypraw. Polecamy też nie wybierać słodzonych, smakowych piw typu radler, by nie zniszczyć smaku dania źle skomponowanymi aromatami i dużą ilością cukru. Szklanej butelki oczywiście nie może zastąpić puszka ani plastikowa butelka. Jeśli tak się zdarzyło, że mamy tylko piwo w puszce, możemy nadziać kurczaka na dość wysoki, wąski słoik, ale trzeba wtedy również zadbać, by otwór był dobrze odsłonięty w trakcie pieczenia potrawy.

Kurczak na butelce piwo – przygotowanie

Przed rozpoczęciem przyrządzania kurczaka należy odpowiednio przygotować butelkę, by oczyścić ją zarówno z brudu, jak i papieru, folii i kleju. Otwieramy jej i przelewamy piwo do innego naczynia. Myjemy butelkę, zrywamy etykietkę i dokładnie zmywamy klej. Następnie całą butelkę wyparzamy wrzątkiem.

Kurczak pieczony na butelce z piwem – przepis

Składniki:

  • cały kurczak (ok. 1,5 kg),
  • 500 ml jasnego piwa + butelka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól i pieprz

Kurczak na piwie – jak przyrządzić?

  1. Czosnek wyciskamy w wyciskarce.
  2. Przygotowujemy marynatę - miseczki wlewamy olej, dodajemy słodką paprykę, sok z cytryny, sól i pieprz.
  3. Następnie marynatą nacieramy kurczaka od zewnątrz, a czosnkiem i solą od wewnątrz i wstawiamy go na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
  4. Do butelki wlewamy około 3/4 piwa.
  5. Następnie nabijamy kurczaka na butelkę w taki sposób, by jej szyjka wyszła przy szyi kurczaka, a otwór był odkryty.
  6. Następnie kurczaka wstawiamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny.
  7. W trakcie pieczenia piwo powinno delikatnie wylewać się z butelki – jeśli to się nie dzieje, możemy dodać odrobinę soli, by się pieniło i wylewało.
  8. 2-3 razy możemy też podlać kurczaka pozostałym odlanym piwem.

Kurczak w piwie będzie doskonale smakował z dodatkiem frytek, pieczonych ziemniaków (można je również upiec w trakcie pieczenia kurczaka – poprzekrawane na ćwiartki i przyprawione dodajemy na około 40 minut przed zakończeniem pieczenia. Możemy też do niego podać lekką sałatkę z dodatkiem pomidorów, oliwek i awokado bądź surówkę colesław.

Więcej o: