Co to są zrazy wieprzowe?
Zrazy wieprzowe to potrawa, którą można przygotować z karkówki, schabu lub szynki. Tradycyjnie danie to robi się co prawda z wołowiny, jednak użycie wieprzowiny nie będzie wielkim kulinarnym przewinieniem – zrazy zrobione z niej również będą bardzo smaczne! A co do zrazów wieprzowych dodaje się najczęściej? W dobrze rozbity płat mięsa zawija się nadzienie – zazwyczaj jest to kawałek ogórka kiszonego bądź konserwowego, marchewki lub boczku. Niektórzy jednak nadzienie to wzbogacają papryką (zarówno świeżą, jak i konserwową), grzybami lub kiełbasą.
Zrazy zawijane wieprzowe - przepis
Składniki:
Na zrazy:
- 800 g mięsa wieprzowego (np. karkówki),
- 3 ogórki kiszone,
- 150 g boczku (dosyć tłustego, w kawałku),
- 1 czerwona papryka,
- musztarda,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz
Na sos:
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- suszony majeranek,
- 1 łyżka mąki,
- 3 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz,
- woda
Przygotowanie:
- Mięso oczyść i pokrój w plastry (około 1 cm grubości każdy).
- Każdy płat mięsa rozbij tłuczkiem po obu stronach, a następnie po jednej stronie posmaruj musztardą, a także oprósz solą i pieprzem.
- Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce, by mięso się zamarynowało.
- Kiszone ogórki i paprykę pokrój w słupki, z boczku obetnij grubą skórę i także pokrój go w taki sposób.
- Składniki te połóż na każdym płacie mięsa (podziel farsz w zależności od upodobań i grubości słupków) i każdy zraz wieprzowy zawiń w rulon.
- By zrazy się nie rozwijały, zabezpiecz je po obu końcach krótkimi wykałaczkami.
- Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek wyciśnij w wyciskarce.
- Na dnie głębokiej patelni lub garnka rozgrzej olej. Włóż zawinięte zrazy i obsmaż je z obu stron, by się zrumieniły.
- Dodaj cebulę, czosnek i podsmaż, by się zeszkliły. Następnie wlej wodę (powinny wystarczyć 2-3 szklanki), wrzuć ziele angielskie i liść laurowy, a także dopraw majerankiem i słodką papryką i przykryj pokrywką.
- Duś na małym ogniu przez około 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyjmij liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego.
- W kubeczku rozrób mąkę z odrobiną chłodnej wody. Następnie dodaj dwie łyżki sosu z patelni, połącz i wmieszaj do całości dania.
- Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wskazówka: do zrazów możesz podawać różne sosy. Poza tradycyjnym mięsnym, wyśmienity będzie także sos z pieczarek lub leśnych grzybów bądź śmietanowo-chrzanowy.
Zrazy wieprzowe – jak je podawać?
Zraz wieprzowy może być podany w taki sam sposób, jak duszone i smażone mięso wołowe bądź wieprzowe. Pyszne będą zarówno zrazy z kaszą gryczaną, perłową lub jęczmienną, jak i z ziemniakami – zwłaszcza tłuczonymi. Jako dodatek sprawdzą się ogórki kiszone lub małosolne, zasmażane buraczki albo surówka na bazie kapusty pekińskiej.