Zrazy wieprzowe z sosem - kruche i apetyczne

Zrazy wieprzowe to doskonały pomysł na obiad dla każdego mięsożercy. Sekretem ich smaku jest nie tylko dobrze uduszone mięso, ale także apetyczne nadzienie, które ukryte jest w każdej porcji, a także aromatyczny sos dopełniający całą potrawę. Jak się robi zrazy wieprzowe? Po naszym przepisie nie powinno Wam to sprawić problemu!

Co to są zrazy wieprzowe?

Zrazy wieprzowe to potrawa, którą można przygotować z karkówki, schabu lub szynki. Tradycyjnie danie to robi się co prawda z wołowiny, jednak użycie wieprzowiny nie będzie wielkim kulinarnym przewinieniem – zrazy zrobione z niej również będą bardzo smaczne! A co do zrazów wieprzowych dodaje się najczęściej? W dobrze rozbity płat mięsa zawija się nadzienie – zazwyczaj jest to kawałek ogórka kiszonego bądź konserwowego, marchewki lub boczku. Niektórzy jednak nadzienie to wzbogacają papryką (zarówno świeżą, jak i konserwową), grzybami lub kiełbasą.

Zrazy zawijane wieprzowe - przepis

Składniki:

Na zrazy:

  • 800 g mięsa wieprzowego (np. karkówki),
  • 3 ogórki kiszone,
  • 150 g boczku (dosyć tłustego, w kawałku),
  • 1 czerwona papryka,
  • musztarda,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • suszony majeranek,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz,
  • woda

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyść i pokrój w plastry (około 1 cm grubości każdy).
  2. Każdy płat mięsa rozbij tłuczkiem po obu stronach, a następnie po jednej stronie posmaruj musztardą, a także oprósz solą i pieprzem.
  3. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce, by mięso się zamarynowało.
  4. Kiszone ogórki i paprykę pokrój w słupki, z boczku obetnij grubą skórę i także pokrój go w taki sposób.
  5. Składniki te połóż na każdym płacie mięsa (podziel farsz w zależności od upodobań i grubości słupków) i każdy zraz wieprzowy zawiń w rulon.
  6. By zrazy się nie rozwijały, zabezpiecz je po obu końcach krótkimi wykałaczkami.
  7. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek wyciśnij w wyciskarce.
  8. Na dnie głębokiej patelni lub garnka rozgrzej olej. Włóż zawinięte zrazy i obsmaż je z obu stron, by się zrumieniły.
  9. Dodaj cebulę, czosnek i podsmaż, by się zeszkliły. Następnie wlej wodę (powinny wystarczyć 2-3 szklanki), wrzuć ziele angielskie i liść laurowy, a także dopraw majerankiem i słodką papryką i przykryj pokrywką.
  10. Duś na małym ogniu przez około 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyjmij liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego.
  11. W kubeczku rozrób mąkę z odrobiną chłodnej wody. Następnie dodaj dwie łyżki sosu z patelni, połącz i wmieszaj do całości dania.
  12. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.

Wskazówka: do zrazów możesz podawać różne sosy. Poza tradycyjnym mięsnym, wyśmienity będzie także sos z pieczarek lub leśnych grzybów bądź śmietanowo-chrzanowy.

Zrazy wieprzowe – jak je podawać?

Zraz wieprzowy może być podany w taki sam sposób, jak duszone i smażone mięso wołowe bądź wieprzowe. Pyszne będą zarówno zrazy z kaszą gryczaną, perłową lub jęczmienną, jak i z ziemniakami – zwłaszcza tłuczonymi. Jako dodatek sprawdzą się ogórki kiszone lub małosolne, zasmażane buraczki albo surówka na bazie kapusty pekińskiej.

Więcej o: